Loading

Fars dag hos Blue City


Der bliver fuld fart på fars dag, når elektronikkæden Blue City inviter til Fars dag-arrangementer fra d. 28. maj til og med 5. juni i alle deres butikker, samt her på hjemmesiden. Men hvad er fars dag egentlig, hvorfra stammer traditionen, og hvad giver du i fars dags gave på hans årlige mærkedag, der ligger på samme dag, som vi fejrer grundloven, nemlig 5. juni! Læs med, og bliv klogere på fars dag her!

Alle har en mor og en far. Men de færreste af os værdsætter dem vel egentlig nær så meget i hverdagen, som de oftest har fortjent. For både mor og far er jo tit de hverdagshelte, der redder vores dag igen og igen. Både når vi er små, og den dag vi er voksne.

Derfor er såvel fars som mors dag nogle helt særlige datoer, hvor vi kan takke vores forældre for alt det, vi ikke lige nåede at takke dem for igennem året.

Fars dag 2020 hos Blue City

Her har vi i år et helt særligt tilbud til alle, der ønsker at give en oplevelse i fars dags gave - fx en lækker og velholdt iPhone 8 eller en nostalgisk Nintendo spillekonsol. Vi holder simpelthen Fars dag i alle vores butikker fra 28. maj og frem til 5. juni.

Her kan du tage far med i butikken, hvor han – og du – kan spille spil fra dengang ”far var ung”. Prøv at nævne navne som Mario Brothers, Mortal Combat eller Crash Bandicoot for ham og se, hvor han lyser op i et stor smil.

Og se så hans smil blive endnu større, når du fortæller ham, at han kan komme til at spille dem igen. Eller udfordr ham til en duel nede i butikken, og se ham blive dreng igen.

Samtidig har både du og din far mulighed for at gøre brug af de stærke priser på brugt elektronik med 2 års garanti i vores lokale Blue City butikker og her på hjemmesiden. Vi giver gode procenter på alle vores gode, perfekt virkende produkter i hele periode. Så har du en lumsk bagtanke med invitationen, får far en fantastisk mulighed for at kvittere med en gave den anden vej.

Så husk fars dag og invitér ham til lidt sjov og ballade hos Blue City.

Kan du ikke vente med at forkæle din far før det bliver fars dag igen? Gør ham glad med nyt elektronik til Blue City's Cyber Monday 2020 eller til Black Friday 2020.

Hvad er fars dag

Fars dag er en helt speciel dag for de fleste mænd, der har haft den glæde at blive fædre. For på denne dag får de nemlig gaver for at være netop det: Fædre.

Mange kvinder hævder dog, at det da er fars dag hver dag. Det er muligt, men det er kun på fars dag, at far får gaver for at være det. Så vil du rede din fars dag på fars dag, skal du helt klart give ham enten en gave eller en spændende oplevelse.

Fars dags oprindelse

Kvinderne kan nu også sagtens være kæphøje. For de havde haft en mors dag i mere end 40 år, før der var nogen, som fandt på at give far en særlig mærkedag i kalenderen.

Faktisk var det netop det faktum, at ingen fejrede fars dag, mens mor havde haft sin egen dag i mange år, der fik den 27-årlige Sonora Smart Dood fra byen Spokane i Washington State, USA, til at argumentere for indførelsen af en sådan dag i 1910. Hun var vokset op i en familie, hvor moderen var død i barselseng og farmand – William Jackson Smart – havde stået for børnenes opvækst alene.

Derfor indstiftede hun den første fars dag i verdenshistorien d. 19. juni 1910. Den blev dog i praksis kun fejret i hendes hjemby, primært af den menighed i byen som Sonora Smart Dood var medlem af.

Der skulle dog gå mange år, før fars dag blev en officiel fejringsdag i USA. Det skete først i 1924. Bag indførelsen af mærkedagen stod den daværende amerikanske præsident Calvin Coolidge. Han indførte dagen for at knytte et tættere bånd mellem børnene og deres fædre, samt for at minde fædrene om deres forpligtelser i hjemmet.

Traditionen bredte sig snart til resten af verden, og vi skandinaver var nogle af de første til at indføre den. Svenskerne kom først og sætte den første fars dag i kalenderen i 1931, mens danskerne fulgte efter i 1935.

Hvilken dag er det fars dag?

Hvornår det er fars dag, afhænger helt af, hvilket land du bor i. I USA afholdes dagen d. 3. søndag i juni, mens tyskerne fejrer den på Kristi Himmelfarts dag, og italienere, portugisere og spaniere holder fars da d. 19. marts.

Russerne og en del af de tidligere sovjetiske republikker fejrer far d. 23. februar, mens resten af verden overvejende har lagt dagen på samme dag som amerikanerne.

Thailænderne holder fars dag senest i hele verden. Her ligger dagen d. 5. december hvert år og i de øvrige nordiske lande og Estland afholdes fars dag den anden søndag i november.

Det ligger der en sjov historie bag. For på et tidspunkt forsøgte handelsorganisationerne i de nordiske lande at koordinere fars dag, så den lå nøjagtigt et halvt år efter mors dag, der som bekendt altid falder anden søndag i maj.

Men af en eller anden grund havde den danske handelsorganisation glemt at informere offentligheden om den nye dato. Derfor fortsatte vi med at fejre fars dag på den sædvanlige dato, som vi altid havde afholdt den på herhjemme.

Hvornår er det fars dag i Danmark?

Herhjemme ligger datoen for fars dag som allerede nævnt på samme dag, som vi fejrer grundloven. Altså er det fars dag på grundlovsdag d. 5. juni hvert år!

Traditionelt fejres dagen ved, at far modtager en gave fra enten hvert enkelt barn eller den samlede børneflok, eller bliver inviteret ud til et event eller særligt tilrettelagt arrangement, som børnene – og oftest også mor – står bag.

Gode gaver til fars dag - hvad giver du i fars dags gave?

Gave-løsningen er langt den mest almindelige. Men desværre er far oftest en svær størrelse at finde en gave til. Men heldigvis findes masser der af steder at hente fars dag gave inspiration på nettet og diverse webshops.

Her hjælpes de handlende af, at fars dag gaver ikke falder inden for nogle ganske få produktområder, sådan som mors dag gør. Hun får oftest blomster, chokolade eller smykker. Men en far kan du give hvad som helst til fars dag – så længe det anses for at være lidt mandigt. Det er derfor, far altid omtales som ”sej” på de gaver, der ellers er svære at gøre mandige, som f.eks. kopper, krus og nøgleringe.

Det betyder, at der er masser af gaver at vælge imellem – lige fra alle former for værktøj over tilbehør til bilen eller bøger og udstyr til de fleste fædres største passion: Grillen. For nu bare at nævne et par af de mest udbredte gaveideer til fars dag.

Fars dags gave fra baby

Fars dag gaver fra familiens yngste er jo næppe købt af barnet selv. Her står der oftest en mor bag. Det udnytter mange kvinder til at give far noget af det, som de mener, far mangler eller har brug for.

Det er oftest gaver, der kan tolkes som et vink med en vognstang. F.eks. en næsehårstrimmer, en ny deodorant, et par løbesko eller en bæresele. Naturligvis pakket ind på en måde, så det er tydeligt for enhver, at det er baby i familien, der er giveren.

Fars dags gave fra barn

Ideer til fars dag gaver kan de fleste lidt større børn imidlertid sagtens komme op med selv. Her er der oftest tale om en kreativ fars dag gave, som de selv har lavet.

Her er især hjemmelavede kort et hit i dag: for du kan bestille professionelt udførte kort til ingen penge på nettet. Find mobiltelefonen frem, og find et godt billede af far – eller få et billede fra en af dine søskende eller mor af dig og din far, og byg kortet via en af de mange udskrifttjenester, der findes på nettet.

Eller skriv det ud, og lav kortet selv.

Fars dag gave fra datter

En personlig fars dag gave fra hans datter er oftest noget helt særligt. For fars pige har altid en særlig status. Så igen kan en fars dag gave DIY være en god ide. F.eks. et knyttet armbånd med et hjerte, der står far på, eller noget andet kreativt du selv har lavet.

Det kan også være et fars dag digt. Søde digte til fars dag kan du nemt finde mange af på nettet. Men dem der virkelig komme til at røre ham, er dem, du selv skriver. Tilsæt et pænt billede af jer begge og brug foromtalte udskrifttjenester, eller lav kortet selv

Fars dag gaven til manden, der har alt

Gode ideer til fars dags gaver er straks lidt værre, når far bare har alt det, han har brug for. Eller hvor du i hvert fald ikke kan komme på noget, han mangler.

Her kan en fars dags gave med udbringning og levering på dagen være en god ide. Det kan f.eks. være en flaske vin eller en buket blomster.

Andre ideer til fars dag gave

Verdens bedste fars dag gave er oftest den, far slet ikke vidste, han ønskede sig. Her står der som oftest en kvinde bag alt, nemlig din mor – eller fars nye kone, kæreste eller gode veninde, hvis dine forældre ikke har holdt sammen hele vejen op gennem din opvækst.

Kvinden i fars liv vil oftest være en god allieret, hvis du som ikke selv kan komme op med en fars dags gave. Det gælder også, den dag du selv er flyttet hjemmefra, og gerne vil hylde din far med gode gaver til fars dag.

Som voksen kan du også vælge en af de ”nemme løsninger”, som f.eks. en fars dag gavekurv, eller nogle af de mange andre sjove fars dag gaver, du kan købe på nettet.

Der er muligheder nok for at ønske glædelig fars dag!