Loading

10 Facts om smartphones og genbrug


Skrevet af Blue City
Publiceret 02. april 2020

 

Indhold

1. Der bliver smidt 65.000 tons mobiltelefoner ud årligt

2. Kun 11% af de kasserede smartphones bliver genbrugt

3. Hvis 25% af forbrugerne købte brugt, ville det svare til at fjerne 4 mio. biler fra vejene

4. 1 ton mobiltelefoner indeholder 3,5 sølv

5. Blot 13% af danskerne sælger deres brugte mobiltelefoner

6. Ved at bruge smartphonen kan dens levetid forlænges til hele 9 år 

7. 1 ton mobiltelefoner indeholder guld for 100.000 kroner

8. Der er flere mobiltelefoner i brug på verdensplan, end vi er mennesker

9. Genbrug af smartphones i USA kan give strøm til en hel amerikansk stat

10. Mængden af elektronisk affald er fordoblet inden for de seneste 9 år

 


I dag har stort set enhver dansker en mobiltelefon, og også på verdensplan er antallet af mobiltelefoner eksploderet inden for de seneste år. Faktisk er der i dag flere aktive mobiltelefoner i verdenen, end vi er mennesker. Dét skal du nok høre mere om senere.

 

Mange benytter i dag udelukkende deres smartphones til at gå på internettet på, og denne tendens ser ikke ud til at ændre sig lige foreløbigt. Faktisk er der flere eksperter, der mener, at op imod 75% af alle internetbrugere om blot få år udelukkende vil gå på internettet via deres smartphones og altså ikke via computere og tablets, som det tidligere har været tilfældet.

 

Den enorme interesse for mobiltelefoner betyder naturligvis, at der hvert evigt eneste år bliver produceret et helt hav af nye smartphones. Enhver smartphoneproducent lancerer årligt nye modeller, og eftersom mange forbrugere bestræber sig på altid at have det nyeste af det nyeste inden for elektronik, betyder det, at der hvert år bliver produceret rigtig, rigtig mange nye devices. Det er naturligvis hårdt for vores miljø. Ikke blot kræver produktionen en del energi, den kræver også ressourcer. For eksempel bruges der en række metaller i produktionen af smartphones, og disse skal udvindes rundt omkring i verdenen, hvilket belaster naturen.

 

Vi ser altså en stigende interesse for smartphones. Vi ser imidlertid også en stigende interesse for bæredygtighed, og derfor kunne man også godt forestille sig, at det store antal mobilbrugere resulterede i et stort antal genbrugte smartphones. Om dét er tilfældet, kan du blive klogere på i dette blogindlæg, som stiller skarpt på bæredygtighed, ansvarligt mobilkøb og brugte mobiltelefoner. Du bliver klogere på alt, hvad der har med genbrug af mobiltelefoner at gøre, og vi giver dig naturligvis også en række gode råd til, hvordan du kan gøre en forskel, når det kommer til ansvarligt mobilkøb og bæredygtighed.

 

God læselyst!


# 1
Der bliver smidt 65.000 tons
mobiltelefoner ud årligt


Hvert evigt eneste år bliver der på verdensplan smidt 65.000 tons mobiltelefoner ud. Ja, du læste rigtigt. Der er ikke tale om 65.000 enheder, men 65.000 tons affald i form af kasserede mobiltelefoner. Bliver de ikke håndteret ordentligt, ender de ude i naturen, hvor de risikerer at forurene grundvandet og jorden. Ligeledes kan de ende i floder, søer og andre vandområder, hvor de kan være til fare for de dyr, der her lever. På samme vis er det naturligvis problematisk, hvis de ender i andre naturområder, hvor dyr kan komme i kontakt med dem.

Smartphones er på ingen måde farlige at benytte, og du kan således ganske roligt fortsætte med at browse løs. Det gælder imidlertid, at de mange smartphones indeholder en række stoffer, som ikke bør ende ude i naturen, og som de mange kære dyr her på planeten ikke har godt af at komme i nærheden af.Når de forskellige bestanddele i en smartphone er indkapslet af en skærm og et bagdæksel, er de ikke til fare for nogen, men så snart en smartphone bliver skilt ad eller voldsomt ødelagt, bliver der fri adgang til dens indre, hvor der netop gemmer sig diverse skadelige stoffer, som ikke bør ende ude i naturen. Smider du din smartphone ud, skal du derfor også sørge for at være fuldkommen sikker på, at du skaffer dig af med den på hensigtsmæssig vis.

Vi vil naturligvis gerne slå et slag for, at du helt og holdent lader være med at smide din brugte smartphone ud. Derimod skal du lade en anden få glæde af den ved at sælge den videre. På den måde går der længere tid, før telefonen ender som en del af de 65.000 tons smartphoneaffald, og det er naturligvis blot én af fordelene ved at give din smartphone videre til genbrug. Vi kigger nærmere på nogle af de andre fordele senere i dette indlæg.

Har du svært ved at forholde dig til, hvor meget 65.000 tons affald i form af smartphones er? Så kan vi fortælle dig, at det svarer til over 152 millioner enheder, der hvert eneste år bliver kasseret af smartphonebrugere verdenen over. Skulle vi i Danmark stå for kasseringen af alle disse smartphones, skulle hver eneste dansker – også småbørn – smide 25 smartphones ud hvert år.

# 2
Kun 11% af de kasserede
smartphones bliver genbrugt


Ud af de 65.000 tons smartphones, der hvert år bliver kasseret, er det kun 11%, der bliver genbrugt. Det svarer til 7150 tons, og det er naturligvis slet ikke nok.


Når man tager i betragtning, hvor meget fokus der er på bæredygtighed, virker det besynderligt, at der ikke er mere fokus på genbrug af smartphones, end der er. De fleste af os bruger vores telefoner flittigt hver eneste dag, og derfor virker det også nærliggende at starte bæredygtighedseventyret netop her. Desværre er der fortsat ikke mange, der er opmærksomme på muligheden for at genbruge smartphones og elektronik generelt.

 

Når smartphones bliver genbrugt, kan det ske på flere måder. For det første kan din gamle smartphone naturligvis sælges videre til en anden bruger. Det kan ske herhjemme igennem eksempelvis Blue City, hvilket vi kigger nærmere på senere.

 

Herudover kan brugte smartphones, som måske ikke længere lever op til kravene hos mange af forbrugerne i et land som Danmark, sendes til udviklingslande, hvor de kan sælges til indbyggerne for billige penge. Eftersom mange indbyggere i udviklingslandene ikke har en fastnettelefon, kan en billig smartphone ikke blot være et kærkomment hjælpemiddel, men også være forskellen på liv og død i krisesituationer. Desuden gælder det, at smartphones i mange udviklingslande benyttes til at udføre betalinger – akkurat ligesom herhjemme. Netop derfor gør smartphones en stor positiv forskel for økonomien i mange udviklingslande, hvor den gør det nemmere for indbyggerne at handle indbyrdes. Med denne nye betalingsmulighed er det nemmere at starte nye virksomheder og forretninger op, og derved boostes økonomien.

 

Skulle der være tale om en brugt mobiltelefon, som ikke kan sælges hverken herhjemme eller noget andet sted, kan den skilles ad, så man kan benytte dens forskellige bestanddele til andre ting. For eksempel bruges plastikmaterialet fra brugte mobiltelefoner gerne til plastikmøbler. Derudover indeholder smartphones en række forskellige metaller, som kan genbruges enten i elektronikindustrien, til bilproduktion eller til fremstillingen af smykker.

Kort sagt er der ingen grund til ikke at sende din brugte mobiltelefon til genbrug på den ene eller anden måde. Enten kan den være til glæde og gavn for en anden bruger, eller også kan den skilles ad og bruges til andre ting. Derved minimeres mængden af nye ressourcer, der tages i brug, og dét er en kæmpefordel set fra et bæredygtighedssynspunkt.

# 3
Hvis 25% af forbrugerne købte brugt,
ville det svare til at fjerne 4 mio. biler fra vejene


Naturligvis er målet, at alle smartphonebrugere gerne skal begynde at fokusere mere på ansvarligt mobilkøb, men som enkeltperson må du endelig ikke føle, at du ikke kan gøre noget alene, for det kan du. Hvis blot hver fjerde af alle smartphonebrugere købte en genbrugt smartphone fremfor en ny en af slagsen, ville det nemlig svare til at fjerne hele fire millioner af de biler, der er på vejene.


 


 

Ved at 25% af forbrugerne køber en brugt mobiltelefon i stedet for at købe en ny model, kan vi spare hele 240.000 tons råstoffer. Det svarer til drivhusgasserne fra fire millioner biler. Du gør altså en kæmpeforskel som enkeltperson, og naturligvis gør du endnu mere, hvis du spreder budskabet om ansvarligt mobilkøb til andre i din omgangskreds. På den måde når vi hurtigt op på, at 25% køber brugte mobiltelefoner, og forhåbentlig vokser dette tal yderligere i fremtiden.

Selvom din smartphone ikke fylder alverden, kræver den en hel del at producere. Hver eneste smartphone sætter således sit præg på vores klode, og hver eneste gang der skal produceres en ny smartphone, bliver der brugt en masse energi og ressourcer på det. Hvis du køber en brugt mobiltelefon, kan du altså nemt spare vores kære Moder Natur for en hel del belastning – også selvom din smartphone ikke fylder alverden.

 

At købe en genbrugt smartphone har naturligvis også en fordel for dig set fra et økonomisk synspunkt. Det gælder nemlig, at elektronik falder meget i værdi så snart, det har været i hænderne på blot en enkelt ejermand. Selvom en smartphone måske kun har været brugt i et par måneder og derfor ingenting fejler, er den væsentligt mindre værd, end den var fra ny. Det betyder, at du, når du køber en brugt mobiltelefon, kan få virkelig meget smartphone for pengene. Er en mobiltelefon blevet kasseret, fordi den eksempelvis var et fejlkøb, eller fordi den tidligere ejer insisterer på altid at have den nyeste model på markedet, kan du gøre et vaskeægte røverkøb.

Hvis du vælger at købe din nye, brugte mobiltelefon her hos Blue City, får du naturligvis to års garanti på produktet. Vi sørger desuden for at IMEI-tjekke alle de enheder, vi får ind i vores butikker, så du som køber kan være helt sikker på, at du ikke fejlagtigt får fat i et produkt, der for eksempel er blevet stjålet fra en tidligere ejer. Du kan altså helt roligt købe din nye, brugte mobiltelefon her hos Blue City, hvorved du gør noget godt for både miljøet og din pengepung.

# 4
1 ton mobiltelefoner
indeholder 3,5 kilo sølv


Sølv er blot ét af de ædelmetaller, der bliver brugt i smartphones. Det findes kun i en ganske lille mængde i den enkelte mobiltelefon, men hvis man lægger det hele sammen, er der i alt 3,5 kilo sølv i et ton mobiltelefoner. Dét er sølv nok til mange, mange smykker. Bliver sølvet fra din smartphone brugt til smykkeproduktionen fremfor blot at blive smidt ud, kan det betyde, at der er brug for at udvinde mindre af grundstoffet. Det betyder en mindre belastning af naturen – særligt i de områder, hvor sølvproduktionen er høj og tærer på omgivelserne.


Ud over at din smartphone indeholder sølv, gemmer den også på blandt andet palladium og kobber.

Palladium er et relativt ukendt metal – i hvert fald sammenlignet med sølv og kobber. Det har imidlertid fået en del opmærksomhed inden for de seneste år, hvor prisen på netop dette metal er steget markant.

 

På nuværende tidspunkt er prisen på palladium cirka 600 kroner pr. gram. Prisen steg med cirka 60% i år 2019, og inden for de seneste tre år er den steget med hele 200%. Der er intet, der tyder på, at denne udvikling stopper lige foreløbigt, og vi har således at gøre med et særdeles værdifuldt metal, som tilsyneladende blot bliver mere og mere kostbart efterhånden, som tiden går.

I ét ton brugte mobiltelefoner finder du cirka 140 gram palladium. Det vil sige, at et ton elektronikaffald i form af smartphones byder på palladium for omkring 84.000 kroner.

At prisen på palladium stiger eksplosivt i disse år, hænger sammen med en stigende efterspørgsel på netop dette metal. Efterspørgslen bliver højere og højere, men forsyningen følger ikke med, og derfor bliver metallet mere værd.

 

Grunden til, at efterspørgslen på palladium stiger er, at stoffet i høj grad bruges til at minimere forureningen fra biler. Palladium kan omdanne giftige stoffer til kuldioxid og vanddampe, hvilket gør en bil langt mere miljøvenlig. Efterhånden som der kommer mere og mere fokus på netop miljø og bæredygtighed, er bilproducenterne nødsaget til at gøre deres for at gøre deres biler mere miljøvenlige, og det gør de altså blandt andet ved hjælp af palladium.

Hvis du sender din brugte smartphone til genbrug, gør du det nemmere for bilproducenterne at få fat i netop dette metal, som er så vigtigt for at kunne producere mere miljøvenlige biler. Samtidig er du med til at lette presset på forsyningen af nyt palladium, og dét er naturligvis også en fordel.

# 5
Blot 13% af danskerne
sælger deres brugte mobiltelefoner


I nogle lande er man bedre til at genbruge og videresælge smartphones, end man er i andre. Generelt genbruges cirka 15% af alle smartphones på verdensplan på den ene eller anden måde. I Danmark gælder det, at kun omkring 13% af alle forbrugere sælger deres smartphones videre. Det er synd og skam – både i forhold til miljøet og i forhold til pengepungen. Ud over de 13% smartphones der sælges videre, genbruges en del mobiltelefoner på anden vis ved for eksempel at blive afleveret på genbrugsstationer rundt omkring i landet. Ikke desto mindre skulle tallet gerne være højere.

 

Stort set alle danskere har en mobiltelefon, og det er rimeligt at antage, at en stor del af forbrugerne tidligere har ejet en eller flere andre telefoner, som ikke længere er i brug. Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at kun 13% af danskerne videresælger deres mobiltelefoner, når de køber en ny. Det kunne tyde på, at mange smartphonebrugere ganske enkelt ikke overvejer muligheden for at sælge deres smartphones videre, og derfor ender mobiltelefonerne med at blive gemt væk i en skuffe.

 

Er der tale om en mobiltelefon, der er gået i stykker, tænker mange brugere tilsyneladende ikke over, at det blot kræver en hurtig reparation for at gøre mobiltelefonen klar til brug igen. Desuden tyder det på, at der ikke mange, der er klar over, at hvis ikke smartphonen ligefrem kan sælges videre, kan den genanvendes på anden vis. Når du har læst dette blogindlæg færdigt, er du blevet fuldkommen skarp på ansvarligt mobilkøb, bæredygtighed i elektronikverdenen og genbrug af smartphones. Derfor kan du også være med til at sikre, at flere og flere får øjnene op for muligheden for at genbruge elektronik på den ene eller anden måde.

 

At skabe opmærksomhed på området er det første step til at gøre en forskel inden for bæredygtighed på teknologifronten. Rundt omkring i de danske hjem ligger der et væld af brugte mobiltelefoner, som typisk ikke fejler det helt store, men som ganske enkelt ikke længere lever op til den enkelte brugers forventninger. Hvis flere og flere danskere bliver opmærksomme på, at bestanddelene i en smartphone sagtens kan genbruges, kan alle disse hengemte mobiltelefoner tjene et formål på den ene eller anden måde, fremfor blot at ligge og samle støv. Det vil sige, at du både kan rydde op i gemmerne og gøre noget godt for miljøet på samme tid.

 

Selvom din smartphone ikke længere møder dine krav og behov, kan den sagtens fortsat være til glæde og gavn på den ene eller anden måde. Enten kan den sælges videre til en anden forbruger i Danmark eller i for eksempel et udviklingsland, og ellers kan den skilles ad, hvorved de enkelte dele kan genbruges i forskellige andre industrier.

 

Inden du smider din brugte smartphone ud eller smider den ind bagerst i skabet, bør du altså først og fremmest overveje muligheden for videresalg og derefter for genanvendelse af telefonen på anden vis. På den måde kan din smartphone få nyt liv fremfor at blive kasseret.

# 6
Ved at genbruge smartphonen
kan dens levetid forlænges til hele 9 år


I gennemsnit har en forbruger kun sin smartphone i cirka halvandet år, før den bliver skiftet ud. Som udgangspunkt har en smartphone typisk en levetid på minimum syv år, før end man fra producentens side af forventer, at den skal kasseres til fordel for en ny model. Hvis du kasserer din smartphone efter halvandet år, udnytter du altså under 25% af dens levetid.

Ved at genbruge smartphones kan deres levetid forlænges til hele ni år. Din brugte mobiltelefon kan nemlig ikke blot glæde én ny forbruger, men derimod mange.

Når den næste i rækken efter dig investerer i en ny mobiltelefon, kan vedkommende nemlig ligeledes sende den videre i systemet, og på den måde bliver dens samlede levetid i sidste ende forlænget til imponerende ni år fremfor halvandet. Dét er altså en markant forskel.

 

Når den til sidst ikke længere kan bruges til dens oprindelige formål, kan dens bestanddele bruges til andre ting, og selvom selve smartphonens livscyklus ender her, fortsætter dele af den altså med at leve videre i andre produkter. Dét er bæredygtigt. Uanset hvor gammel og slidt din smartphone end måtte være, må du altså ikke tro, at den blot skal smides væk. Den kan uden tvivl bruges på den ene eller anden måde, og desuden er det vigtigt at huske på, at man i dag kan reparere nærmest hvad som helst på en smartphone, så den igen bliver så god som ny.

 

Det er klart, at en smartphone får nogle brugsmærker med tiden. Desuden er det ganske normalt, at en mobiltelefon bliver langsommere og får sværere ved at holde strøm efterhånden, som den bliver brugt. Når du sælger din smartphone videre igennem eksempelvis Blue City, gælder det imidlertid, at den får en kærlig behandling, inden den sælges videre til en ny ejer. For eksempel kan den få en ny skærm eller et nyt batteri, hvorved den igen kommer til at fungere upåklageligt. Dét kigger vi lidt nærmere på senere i dette indlæg, hvor du kan blive meget klogere på, hvordan det foregår, når du støtter ansvarligt mobilkøb igennem Blue City.

# 7
1 ton mobiltelefoner indeholder
guld for 100.000 kroner


Vi har allerede været inde på, at mobiltelefoner indeholder både sølv og palladium samt kobber. Det stopper imidlertid ikke her, for også guld kan du finde i din smartphone. Faktisk er der sammenlagt 340 gram guld i et ton mobiltelefoner. Med en grampris på cirka 300 kroner vil det sige, at der er guld for 102.000 kroner i et ton mobiltelefoner. Lægger man dét sammen med de 84.000 kroner, som mængden af palladium i et ton mobiltelefoner er værd, begynder vi at nærme os en betydelig værdi blot i metaller. Foruden disse metaller indeholder smartphones også en række andre metaller samt naturligvis materialer som glas og plastik, som også sagtens kan genbruges.

 

Guld fra smartphones kan smeltes om og bruges til flere forskellige nye produkter. Blandt andet kan guldet naturligvis genbruges inden for elektronikindustrien, og derudover er det muligt at fremstille smykker af det guld, der har været brugt i mobiltelefoner. Når du kasserer din smartphone, kan guldet i denne altså blive tryllet om til et smukt smykke, der kan glæde en forbruger et eller andet sted i verdenen.

 

Ud over at det naturligvis er en fordel at kunne benytte guldet i smartphones til nye produkter har genbrug af guld også den fordel, at det minimerer presset på guldminerne rundt omkring i verdenen. En lidt lavere efterspørgsel på guld kan sandsynligvis på sigt medvirke til, at antallet af ulovlige guldminer rundt omkring i verdenen falder. De ulovlige guldminer er farlige og har flere gange været skyld i, at mange mennesker har mistet livet. Blandt andet i Tchad er der problemer med illegale guldminer, som ikke er sikre at arbejde i, og som derfor ofte resulterer i dødsfald.

 

I Peru er der ligeledes problemer med illegal minedrift. Her resulterer minedriften i forurening af store naturområder, da der udledes blandt andet kviksølv til søer og vandløb, som derved bliver giftige. Minedriften slår altså naturen i områderne ihjel, hvilket er endnu en god grund til, at vi bør komme den illegale guldminedrift til livs.

 

Når guldet i din brugte mobiltelefon bliver genbrugt, falder efterspørgslen på guld en lille smule. Derved bliver det også en lille smule mindre attraktivt at føre ulovlig minedrift, og dermed kan du være medvirkende til, at den ulovlige minedrift i lande som Tchad og Peru på sigt bliver mindre og mindre. Selvom du måske ikke tænker, at din ene smartphone gør den helt store forskel i et bredere perspektiv, skal man starte et sted, og det kunne meget vel være ved netop genbrug af smartphones og ansvarligt mobilkøb. At sende din smartphone til genbrug og købe brugt fremfor nyt er alt andet lige en del nemmere end ene mand at lukke en illegal guldmine i en jungle i Peru.

 

# 8
Der er flere mobiltelefoner i brug på verdensplan,
end vi er mennesker


Hvis man kigger på antallet af aktive SIM-kort, viser det sig, at der faktisk er flere mobiltelefoner i brug, end vi er mennesker på jorden. Antallet af indbyggere på vores kære planet stiger konstant, men det samme gør antallet af mobiltelefoner tilsyneladende. Efter antallet af mobiltelefoner først oversteg antallet af mennesker, har de to tal fulgt hinanden, og der fortsætter således med at være flere mobiltelefoner end mennesker på jorden, selvom verdensbefolkningen vokser konstant.

 

I dag er der 9,4 milliarder aktive SIM-kort på verdensplan, imens vi i skrivende stund er knap 7,8 milliarder mennesker på kloden. Mobiltelefonerne har altså officielt overgået os i forhold til antal, og dette er altså sket, siden den første mobiltelefon kom på markedet i 1973. Det gør mobiltelefonerne til dén menneskeskabte enhed med den mest eksplosive vækst nogensinde.

 

Med 9,4 milliarder aktive SIM-kort på verdensplan kunne man fristes til at tro, at alle indbyggere på jorden har en smartphone eller en anden form for mobiltelefon. Sådan hænger det imidlertid ikke sammen, for faktisk er der kun cirka 5,2 unikke mobilbrugere. Det vil sige, at hver eneste mobilbruger i gennemsnit ejer 1,8 mobiltelefoner. Det skyldes, at mange brugere eksempelvis har en arbejdstelefon og en privattelefon. Herudover kan SIM-kort også bruges i tablets af forskellig art for at give disse internetadgang. Derfor gælder det naturligvis også, at nogle af de 9,4 milliarder aktive SIM-kort ikke nødvendigvis forefindes i lige præcis smartphones, men også kan være at finde i andre apparater.

 

Selvom der er nok mobiltelefoner i brug til, at alle i verdenen kunne eje en sådan, er det blot cirka 67% af verdensbefolkningen, der har en mobiltelefon. Cirka 45% af verdensbefolkningen ejer smartphones, og der er således masser af potentiale for at sætte ind i forhold til bæredygtighed på også dette område.

Som vi også har været inde på, er der mange forbrugere, der lader deres brugte telefoner ligge hjemme i skabe og skuffer fremfor at sælge dem videre. At der er 9,4 milliarder aktive mobiltelefoner, er altså langt fra ensbetydende med, at der kun eksisterer knap 10 milliarder mobiltelefoner. Foruden de aktive af slagsen er der nemlig også alle dem, der er blevet kasseret af brugerne og nu blot ligger og samler støv. Hvis disse enten blev genbrugt eller blev solgt videre til nogle af de mange andre mobiltelefonbrugere på verdensplan, ville det gøre en enorm forskel for vores miljø og de dyr, produktionen af mobiltelefoner går ud over.

 

Derudover kan større fokus på genbrug af smartphones spille en rolle i forhold til ulovlig minedrift rundt omkring i verdenen, hvilket vil kunne redde mange menneskeliv hvert eneste år. Den ulovlige minedrift koster ikke blot menneskeliv, men er også en synder i forhold til naturen i de områder, den foregår i, og der er således ikke andet end gode grunde til at gøre sit for, at de illegale miner rundt omkring i verdenen bliver lukket – eller som minimum bliver gjort legale, hvorved de bliver sikre at arbejde i.

 

# 9
Genbrug af smartphones i USA
kan give strøm til en hel amerikansk stat


Der bliver kasseret vanvittigt mange mobiltelefoner hvert eneste år. I USA alene bliver der hvert år kasseret mere end 100.000 brugte smartphones, som ikke bliver genanvendt. Hvis disse smartphones blev genanvendt på den ene eller anden måde, ville det spare kloden for en masse energi, som kunne bruges på andre ting. For eksempel til at varme huse op og holde gang i diverse elektroniske apparater i vores hjem.

 

Faktisk gælder det, at hvis de cirka 100.000 smartphones, der bliver kasseret i USA årligt, blev genanvendt, ville man spare energi nok til at give strøm til intet mindre end 370.000 amerikanske hjem i et helt år. 370.000 er cirka den mængde husholdninger, du sammenlagt finder i den amerikanske stat Delaware, som ligger på den sydlige kyst. 

 

Som du nok efterhånden er med på, er produktionen af mobiltelefoner altså en omkostningsfuld affære i forhold til ressourcer og energi. Begge dele kan bruges bedre mange andre steder, og netop derfor er det også væsentligt at sætte mere fokus på ansvarligt mobilkøb – og ikke mindst bæredygtig afskaffelse af mobiltelefoner.

 

Fejler din mobiltelefon ikke noget, kan den sælges videre til en ny bruger herhjemme igennem eksempelvis os her hos Blue City. Alternativt kan den sendes til et udviklingsland, hvor den kan være til glæde og gavn for nogle af de mange indbyggere, der for eksempel ikke har fastnettelefoner, hvorfor mobiltelefoner er essentielle i forhold til at komme i kontakt med omverdenen. Er der slet ikke mere at komme efter i din mobiltelefon, kan den skilles ad, hvorved de enkelte dele kan genanvendes på forskellige måder.

 

Er din mobiltelefon helt færdig, kan du for eksempel aflevere den på en genbrugsstation, hvor de har fuldkommen styr på, hvordan de bedst muligt håndterer elektronikaffald. Forhør dig hos personalet på genbrugsstationen, hvis du er i tvivl om, hvor du helt præcist skal aflevere din brugte smartphone, så den kommer til at være mest muligt til gavn på den ene eller anden måde.  

 

Ud over at du kan aflevere din brugte smartphone på genbrugsstationen, kan du naturligvis også aflevere andre elektroniske apparater, som ikke længere kan være til glæde og gavn for nogen hverken herhjemme eller et andet sted.

 

Når det kommer til afskaffelse af brugt elektronik – og herunder smartphones – er det vigtigste, at de brugte apparater ikke ender ude i naturen, fordi de ikke bliver håndteret ordentligt som affald. Derudover er det naturligvis en kæmpemæssig fordel set fra et bæredygtighedsperspektiv, hvis mobiltelefonens forskellige bestanddele kan genbruges på den ene eller anden måde, hvorved du er med til at mindske mængden af nye ressourcer, der skal produceres eller udvindes.

 

# 10
Mængden af elektronisk affald er fordoblet
inden for de seneste 9 år

Vi lever i en mere og mere elektronisk verden, og det resulterer naturligt nok i, at der bliver produceret mere og mere elektronikaffald. Faktisk er mængden af elektronisk affald fordoblet inden for de seneste ni år. Det er naturligvis ikke kun brugte mobiltelefoner, der er skyld i denne udvikling, men også mange andre former for elektronik.

 

Det anslås, at der i år 2021 vil blive produceret cirka 57 millioner tons elektronikaffald på verdensplan. Ud af disse 57 millioner tons affald er de 65.000 tons bestående af smartphones naturligvis kun en lille del. Ikke desto mindre er det fortsat værd at sætte ind på netop smartphones, hvis mængden af elektronikaffald skal nedbringes. Derudover bør du naturligvis ligeledes være opmærksom på at skaffe dig af med dine andre elektroniske apparater på ansvarlig vis, så du kan være med til at bringe den samlede mængde af elektronikaffald ned.

 

Akkurat ligesom det er tilfældet med andre former for affald, gælder det naturligvis også for elektronisk affald, at det ikke blot forsvinder ud i den blå luft. Derimod bliver det placeret forskellige steder rundt omkring i verdenen – desværre sjældent dér, hvor det stammer fra. En stor del af det elektroniske affald fra de vestlige lande bliver sendt til asiatiske lande. Her kan det have skadelige konsekvenser for indbyggerne, hvis det elektroniske affalds giftstoffer forurener naturen.

 

I dag bliver cirka 40% af elektronikaffaldet fra USA, Canada og Europa sendt til Asien, hvilket ikke blot er problematisk for indbyggerne i områderne, men også er problematisk eftersom der bruges mange ressourcer på at transportere affaldet fra sted til sted. På flere planer er denne løsning altså uhensigtsmæssig set fra et bæredygtighedssynspunkt.

 


Giv din brugte smartphone nyt liv hos Blue City

Er du interesseret i at give din smartphone nyt liv fremfor helt og holdent at kassere den? Så kan du sælge den til os hos Blue City. Vi har specialiseret os i netop at sælge brugt elektronik videre til nye forbrugere. Det giver mening at gøre af to virkelig gode grunde. For det første er der en økonomisk fortjeneste i det for dig, da vi køber din brugte telefon af dig, hvorefter du enten kan få pengene udbetalt eller bruge dem på at købe et andet produkt hos os. For det andet er det naturligvis skønt for dig at vide, at du er med til at støtte ansvarligt mobilkøb, og at du gør noget godt for kloden ved at tænke bæredygtighed ind i dit brugsmønster – også i forhold til køb af elektronik.

 

Hvis du ønsker at sælge et elektronisk produkt til os hos Blue City som privatperson, skal du blot tage dit produkt med ned i en af vores butikker. Sørg for, at produktet er opladt, så vores personale kan se, hvordan det fungerer. Medbring desuden diverse former for ekstraudstyr til dit apparat, hvis du vil være sikker på at få den bedst mulige pris for det.

 

Vores personale vurderer dit produkt ud fra en række forskellige parametre og giver dig herefter en pris. Hvis du vil bruge pengene på et nyt produkt i en af vores butikker, kan du få en særligt god pris på det apparat, du indleverer. Ellers kan vi udbetale pengene til din bankkonto.

 

Hvis du takker ja til vores tilbud, sørger vi naturligvis for at rense din telefon fuldkommen, så den nye ejer ikke kan få adgang til dine informationer, billeder eller andre filer. Når den sælges videre, er der intet spor af dig tilbage på den, så du behøver ikke frygte for, at den nye ejer pludselig har adgang til dine feriebilleder eller dokumenter fra din skoletid. Er din mobiltelefon skadet på den ene eller anden måde, eller er batteriet for eksempel meget medtaget, reparerer vi telefonen og isætter eventuelt nye reservedele, så den igen bliver så god som ny – eller som minimum brugbar.

Ud over at du kan sælge apparater til os som privatperson, opkøber vi også gerne elektronik fra virksomheder. Vi sørger naturligvis for certificeret datasletning, så der ikke er en finger at sætte på noget i forhold til GDPR-lovgivningen.

 

Ved at sælge din brugte mobiltelefon til os får du en økonomisk gulerod, og samtidig gør du noget godt for miljøet. Herudover gør du det nemmere for andre brugere at få fingrene i en genbrugt smartphone til en god pris. At sælge brugt elektronik videre til os gør altså både en forskel for din pengepung, for miljøet og for dine medmennesker. Hvad mere kan man overhovedet bede om?

 


Brugte smartphones
 1. Samsung Galaxy Xcover 4 (Uden Dansk Sprogpakke) 16GB Sort
  Samsung Galaxy Xcover 4 (Uden Dansk Sprogpakke) 16GB Sort
  949,00 DKK
 2. Apple iPhone 13 Pro 128GB Space Grey
  Apple iPhone 13 Pro 128GB Space Grey
  8.299,00 DKK
 3. Samsung Galaxy A52s 5G 128GB Awesome Violet
  Samsung Galaxy A52s 5G 128GB Awesome Violet
  2.699,00 DKK
 4. Samsung Galaxy S6 Edge 32GB Sapphire Blue
  Samsung Galaxy S6 Edge 32GB Sapphire Blue
  999,00 DKK
 5. Samsung Galaxy S9 256GB Coral Blue
  Samsung Galaxy S9 256GB Coral Blue
  3.019,00 DKK

Find en af vores elektronik butikker her, og kig forbi, hvis du er interesseret i at sælge din brugte mobiltelefon til os. Ønsker du at sælge elektronik videre på vegne af en virksomhed, og har I mere end ti enheder, I gerne vil af med? Så kontakt vores kundeservice. Det kan du gøre på e-mailadressen [email protected] eller på telefonnummeret 78 75 65 35. Vi glæder os til at høre fra dig.