Loading

Back to School 2020

 

Indhold - Back to School 2020 

 1. Skolestart 2020: Er du klar til til at starte i skole eller på studiet?
 2. Skal du vælge en Windows eller Mac bærbar computer til skolen eller studiet?
 3. Måske skal du supplere din skolestart 2020 med en tablet, enten Android eller iPad?
 4. Skolestart 2020: Skal du finde en studievenlig og god bærbar computer?
 5. Hvad har du brug for i en skolecomputer?
 6. Fempunktslisten: “Irritationsmomenter”
 7. Er du studerende eller forældre?
 8. Måske er det ikke kun en bærbar computer…
 9. Hvad er dit budget?
 10. Tjekliste:Hvad skal du huske, når du køber en studiecomputer?

  

 

Skolestart 2020: Er du klar til til at starte i skole eller på studiet?

Sommerferien er slut og det er tid til at starte i skole eller på studiet. Har du husket alt hvad du skal bruge til din skolestart eller din studietid?

 

Der er en masse ting, du skal have parat til skolestart. Har du den rette taske? Passer tasken til din bærbare computer? Der skal også pakkes bøger, notesblok og penalhus. Og samtidig skal der måske være plads til en tablet og et par høretelefoner. For ikke at nævne madpakke og drikkedunk.

 

Her på siden kan du finde idéer til det elektronik som du skal bruge til din skolestart eller studietid. Så er det bare med at komme i gang med planlægningen. 

   

Skal du vælge en Windows eller Mac bærbar computer til skolen eller studiet?

Når du skal i skole eller starte på studiet, skal du have en computer. Spørgsmålet er så, om du skal køre den klassiske Windows bærbare computer eller den ikoniske Macbook fra Apple?

 

Der er fordele og ulemper ved begge, blandt andet i forhold til stabilitet, hastighed, grafik, osv.

Ud over vores guide her på siden til valget af en studievenlig og god bærbar, så kan du også få hjælp til dit valg, ved at tjekke vores “Guide: Mac vs Windows - hvilken bærbar bør jeg vælge?”.Måske skal du supplere din skolestart 2020 med en tablet, enten Android eller iPad?

En tablet, enten Android eller iPad, er så meget mere end bare et stykke elektronik til underholdning, spil eller streaming af film! Det er nemlig også et super supplement til skoletiden og studierne. Den er nem at have med i tasken, den vejer en brøkdel af en bærbar computer, og den er hurtig er hive frem hvis du skal skrive en hurtig note ned til en time eller en forelæsning.

 

Der findes selvfølgelig mange forskellige slags tablets - men det første store valg du skal tage er, om det skal være en Android tablet eller en iPad, som fungerer bedst til din skoletid eller dit studie. Vi berører tablets og iPads en smule her på siden - har du brug for mere hjælp til dit valg, så kan du med fordel tage et kig på “Den komplette tabletguide”.

 

Skolestart 2020: Skal du finde en studievenlig og god bærbar computer?

 

Er du på jagt efter en computer til skolestart? Måske en bærbar computer til dit studie? Det kan også være du er forælder til et barn, tween eller teenager, som skal have sin første computer eller en opgradering? Uanset hvem du er, så bliv hængende og få et par gode råd til valget af din nye studiecomputer.

 

Der har været regn, der har været blæst, der har været brandvarme solskinsdage, og bidende kolde efterårs-lignende dage. Ja, der var vist også en enkelt dag med slud og hagl også. Sommer i Danmark er til at kende hvert år. Jovist, det er altid dejligt og skønt, men man skal huske altid forberede sig på de fire årstider til tider på én og samme (sommer)dag.

 

Ikke desto mindre, så er det sommer. Det betyder også at august og september nærmer sig hastigt, hvilket er ensbetydende med studie- og skolestart i 2020 for mange rundt i landet.

 

Måske står du selv med en fod på vej ind i uddannelsessystemet? Som studerende eller måske som forælder til et barn, tween eller en teenager, som netop har brug for en god bærbar til skolebrug? Måske er du selv lærer og på jagt til noget inspiration til dine unger i skolen? Det kan også være et helt fjerde, femte eller sjette scenarie, der gør sig gældende. Uanset hvad, så står du måske på den ene eller anden måde med tankerne omkring at anskaffe dig en bærbar computer. Og det kan være noget af en jungle.

 

Så hæng på og læs med. Og måske kan du efterfølgende bedre svare på spørgsmålet:“Hvilken computer skal jeg vælge i 2020?”.

Hvad har du brug for i en skolecomputer?

Når du står og skal vælge, hvilken computer der er bedst til dig, kan være en omfattende proces - lige meget hvem du er. Der er en masser tekniske specifikationer, der er et utal af computermodeller, et hav af forskellige brands og så er der en trilliard artikler, blogindlæg osv. (ja ligesom dette blogindlæg), som guider og vejleder til det bedste og mest fornuftige valg af en god bærbar computer. Alt er rigtig godt, men som sagt, så kan det være en smule omfattende.

 

Vi har prøvet at skære ind til benet i denne guide. Det betyder dermed også, at guiden ikke vil liste hver enkelt tekniske specifikation, eller nævne alle modeller og brands der findes inden for kategorien bærebare computere til skolebrug. Vi vil nævne nogle, dem som vi anser som værende blandt de vigtigste - men kan sagtens være andre kvalitetscomputere du foretrækker.

 

Tilbage til hvilken computer, som passer til dig og din situation. Som en opstart, er det bedste du kan gøre for dig selv at finde ud af: Hvad dit udgangspunkt er for din bærbare computer

eller den, som du køber en bærbar computer for/til. Sagt med andre ord, så skal du spørge dig selv:“Hvad har jeg brug for, at min bærbare computer kan gøre?”

 

Nu tænker du måske: “Jaja, det er fint, men jegved jo ikke hvad den skal kunne. Det er jo derfor jeg læser denne guide”. Jovist, jovist. Men ikke desto mindre så har du sikkert en idé om, hvad din bærbare computer skal kunne af funktioner.

 

Du kan også tænke på det sådan her: Hvad synes du er hammer-irriterende, ved din nuværende computer? Måske er det bare én enkelt ting, men alligevel en ting, der giver dig lyst til at smide din mekaniske datamat ud ad vinduet (nogle gange).

 

Vi har lavet en fempunktsliste af, lad os kalde det “irritationsmomenter”, som typisk er hvad folk oplever som værende problematisk ved deres bærbare computer. Fempunktslisten kan du bruge som redskab til at sætte rammerne for, hvad din næste computerikke skal gøre.

Fempunktslisten: “Irritationsmomenter”

(som din næste bærbare computer ikke skal gøre)

 

Her får du en liste på 5 punkter af “irritationsmomenter”, som oftest er dét folk bøvler med ved deres gamle computere.Måske kan du selv nikke genkende til (irritationen ved) nogle af punkterne? Hvis ikke, kan du stadig bruge punkterne som inspiration til, hvad din næste computerikke skal gøre (og dermed også hvad denskal kunne gøre).

 

#1 Min computer er ekstremt langsom - den fryser tit og kan ikke køre mere end max 2 programmer på én gang

Lad os starte ud med én af de tungeste dansere, når det kommer til bærbare computere, nemlig “Hastighed” og “Styrke”. Oplever du, at din computer tager på den gode side af 10 sekunder, når den skal udføre en handling eller opgave, som fx åbne et nyt vindue, åbne en PDF, køre flere programmer osv.?

 

Det er mildest talt et kæmpe irritationsmoment med en computer som er langsom. Også selvom du måske prøver at trække vejret langsom 3 gange og tælle til 10. En langsom computer, hvor hastigheden nærmest er helt i bund, er simpelthen noget af en tålmodigheds-tester af værste skuffe. Og især hvis du sidder til en undervisningstime, eller en forelæsning og skal bruge svaret eller en funktion på computeren her og nu - og ikke om 6 timer.

 

Der er flere komponenter i en computer, som kan påvirke computerens performance og hastighed, såsom processor (CPU), cache, hukommelse (RAM) og drev (HDD/SSD).

Det primære du bør fokusere på, er at finde en computer med en god processor (CPU). Gigahertz (GHz) bruges som international måleenhed til en computers processor/CPU og dermed den hastighed og styrke. Jo højere, jo bedre, og jo højere, jo dyrere, som grundregel.

 

Men hvis din nuværende bærbare computer er så langsom at selv en 150-årig skildpadde løber hurtigere (baglæns), så kig efter CPU’en ved din næste computer.

 

Til regulært skole- og studiebrug, så vil en bærbar computer med 1,2 - 1,8 GHz højst sandsynligt være helt fint i forhold til at køre programmer, have dokumenter åbne og afspille lydfiler. Hvis du skal have en computer, som der også skal spilles tungere computerspil eller køres tungere programmer på, er det en fordel at gå op i de højere CPU-rækker, på eksempelvis 2,0 GHz og derefter.

 

#2 Billedet på min computer er mere grynet og pixeleret end et Monet-maleri!

Selvom Claude Monets pixelerede landskabsmalerier, er både dragende og fænomenale, så er det ikke just dét, du ønsker dig for din bærbare computers skærmbillede.

Skærmbilledet på din næste computer skal hverken være grynet og uskarpt, men derimod klart og tydeligt, især hvis studiecomputerens hovedfunktion er til skolebrug.

 

Det er bl.a. her computerens grafikkort kommer i spil. Grafikkortet i din computer sørger for, at når du surfer på nettet, skriver noter og afleveringer, osv., så bliver disse handlinger synliggjort og visualiseret på din skærm.

Der følger som regel et grafikkort med computerens bundkorte - dette er dog oftest ikke af den højeste kvalitet, men er ganske fint til regulært skolebrug. Dermed sagt, at du højest sandsynligt ikke behøver det mest pebrede grafikkort på markedet med mindre du er er studerende inden for design, programmering eller måske ingeniør o. lign. Skal du eksempelvis op og lave vektorgrafik, stregtegninger og bruge programmer som InDesign og Photoshop på daglig basis, bør du overveje en bærbar computer med et grafikkort, der kan understøtte dette. Et godt grafikkort er ofte kendetegnet ved, at computeren har et højt antal RAM (min. 4GB). Af kendte lydkort kan der blandt andet nævnes mærker som AMD og NVidia.

 

Ved du at din næste bærbare computer for alt i verden ikke skal have den mindste form for pixeleret og grynet skærmbillede, og ved du at du skal arbejde meget med grafik og visuelle programmer, så bør grafikkortet være et fokusområde du bør sætter i højsæde.

 

#3 Lyden fra min bærbare computer runger som et gammelt æsel!

Selvom æsler oftest er nogle søde væsner, så er det lidt bøvlet at have en computer, hvis lyd fører tankerne hen på et gammelt, brægende kreatur. Især hvis du som studerende, eller forælder til en folkeskoleelev, skal have mulighed for at bruge PC’en til at afspille forskellige lydfiler i forbindelse med undervisning i skolen eller på studiet.

 

Et lydkort håndterer og transformere lydsignaler i en computer. Der er forskellige typer lydkort, nogle er indbygget, fx et IPC eller et IPC Express lydkort, og andre kan tilsluttes computeren via eksempelvis USB. Bærbare computere i dag har typisk et lydkort indbygget i computerens bundkort, hvilket er fint til regulært skole- og studiebrug. Skal du i højere grad bruge din bærbare computer til at afspille musik, tunge lydfiler og online gaming, så vil det være en fordel at kigge på et eksternt lydkort også af højere kvalitet.

 

#4 Min computers batterilevetid kan lige præcis holde i 43 min. - og kun hvis strømstikket er sat til (og det ikke regner udenfor!)

Batterilevetiden på din bærbare computer er en vigtig faktor. For det er mildest sagt virkelig irriterende, hvis du sidder dybt begravet og koncentreret i fx skolearbejde og din computer så pludselig lukker ned, fordi den ikke er sat til et strømstik.

 

Hvor længe en bærbar computer kan holde batteri uden at være tilkoblet et strømstik, varierer alt efter type batteri og brugen af tunge “batteri-sugende” programmer og handlinger. Typisk vil det være i omegnen af 6 til 12 timer, alt afhængig af Volt (spænding), ampere (AH eller mAH), watt timer (WH) og antallet af celler i den specifikke bærbare computer.

 

De fleste bærbare computere har funktion som kan sætte computeren i en strømbesparende tilstand. Her sættes computerens lysstyrke eksempelvis ned, baggrundstjenester nedtones eller stoppes helt og kun simple applikationer kan bruges. Samtidig kan mange computere i dag opgraderes med indsætning af et nyt batteri, så du får en computer som føles som ny.

 

#5 Min computer er tung som bagenden af en flodhest og meget besværlig at have med i tasken!

Det kaldes en “bærbar” computer af en grund. Computeren skal let og bærbar. For der er nærmest ikke noget værre eller mere irriterende, end en bærbar computer som ikke kan være i skoletasken eller som har en vægt på 1 ton (eller sådan føles det). Det gør ikke den bærbare computer særlig transportabel eller bærbar, for den sags skyld, hvilket er hele pointen med den eksistens til at starte med.

 

En god bærbar computer har typisk en vægt i omkring 1,5 til 2 kg. Den er let at have med på farten, og er derfor særdeles velegnet til skolebrug og studiebrug. En bærbar computer på over 2,5 kg kan dog også sagtens være en formidabel maskine til trods for den tungere vægt. Typisk er en tungere bærebar computer også en computer med en større skærm, tungere indmad og højere performance. En god fingerregel er, at du vælger en bærbar computer på omkring de 2 kg. Så får du en fin balance mellem både performance og “bærbarhed”.

 

Du kan se forskellige bærbare computer lige her og sammenligne med dine 3 udvalgte punkter fra fempunktslisten i dette afsnit.

Er du studerende eller forældre?

I dette afsnit sætter vi fokus på, hvem du er. Først, hvorvidt du er studerende med omtanke for hvilke funktioner computeren skal kunne udføre i forhold til studiearbejde. Fokus vil her primært være målrettet studerende på en gymnasial- eller erhvervsrettet uddannelse og/eller en videregående uddannelse.

 

Dernæst retter vi blikket mod dig som er forælder til eksempelvis ét eller flere børn, tweens eller teenagers, der eksempelvis skal have den første computer, eller måske en opdatering af deres eksisterende skolecomputer i folkeskolen.

 

Er du hverken studerende eller forældre kan du dog stadig læse med, blive inspireret og få indsigt I, hvilke overvejelser du skal gøre i forhold til din næste bærbare computer.

 

Til dig, der er studerende...

...hvis studieliv, består af en masse tekstproduktion og analyse

Inden for stort set al uddannelse, hvad end det er en gymnasial, erhvervsrettet- eller en hel tredje/fjerde/femte type af uddannelse, indgår der i en vis grad af tekstproduktion og analyse. Nogle uddannelser har det i højere grad, andre i lavere grad.

 

Derfor er det vigtigt her at have en bærbar computer, som der som minimum er god og nem at skrive på. Gå eksempelvis ned i din lokale forhandler og prøv nogle tastaturer af, hvilket giver dig en idé om, hvordan det vil være at arbejde på computeren.

 

Derudover så er det også vigtigt at din bærbare computer har kapaciteten til at have flere vinduer og faner åbnet på samme tid, og som der nemt kan navigeres rundt i uden af computeren fryser. Her kan det være en fordel at have en computer med en stærk CPU med flere kerner, så den er optimal til at køre flere programmer på én gang. 

 

Samtidig må den bærbare computer gerne være i den lettere ende af skalaen, eller rettere: den må ikke veje alt for mange kilo. En tung 3 kilos bærbar computer vil eksempelvis være både træls og bøvlet at rende rundt med, både med henblik på transporttiden frem og tilbage til/fra studiet og uddannelsesinstitutionen, men også i forhold til at skulle fikse en tung computer op af tasken flere gange om dagen - både i skole- og studietiden og så igen derhjemme, når der skal laves lektier og afleveringer.

 

Af gode brands inden for studiecomputere i denne kategori, kan der her blandt andet nævnes:

 • Lenovo
 • Asus
 • Apple MacBook

 

...hvis studieliv, består af tunge excel-ark, grafiske programmer o. lign.

 

Er du en studerende som læser en teknisk-, matematisk- eller anden form for specialistuddannelse? Måske en uddannelse, hvor du skal gøre brug af en masse tunge computerprogrammer, filer o. lign., som fx grafiske programmer som InDesign og Photoshop, kodning- og programmeringsprogrammer som fx Python, tunge Microsoft Excel sheets med en masse formularer osv.?

 

I så fald, er det vigtigt at du vælger en computer, som reflekterer disse handlinger og som har kapacitet til disse tunge funktioner. Det betyder at du skal vælge en bærbar computer med en god processor/CPU min. 2,5 GHz, mange RAM (min. 4GB), højkvalitets lyd- og grafikkort og ikke mindst et godt batteri. Prisen på en sådan computer vil selvfølgelig reflektere de højere krav til computerens performance, men du får dermed også en computer som giver dig de bedste forudsætninger for at kunne klare tunge opgaver.

 

Af gode brands inden for studiecomputere i denne kategori, kan der her blandt andet nævnes:

 • HP
 • MSI
 • MacBook Pro
 • Dell

 

 

Til dig, der er forælder...

...hvis barn (måske) skal have sin første computer eller en opgradering

Du er måske forældre til en 8-12-årig pige/dreng, populært kaldt for “Tweens”, som til skolen skal bruge en computer, muligvis deres første computer?

 

Når du skal købe en computer til et barn, eller en tween, i denne aldersgruppe, er det vigtigt ikke bare at gå efter den billigste på markedet. Det behøver heller ikke være den dyreste selvfølgelig - men noget af det vigtigste ved en computer til børn i denne alder, er sikkerhed. Derfor er det vigtigt at vælge en computer, som har kapaciteten til at køre et vist niveau af sikkerhedsforanstaltninger, både når det kommer til køre software programmer som antivirus og firewalls.

 

Samtidig skal den bærebare computer være robust og holdbar i en vis grad, så den kan klare et par stød og bump i ny og næ. Den skal også kunne afspille fx Youtube og Tik Tok-videoer, have kapacitet til surfing ved siden af skolearbejde og lektier. Computeren må ikke være for tung for dit barn, ellers får de ondt i skulderen og vil hurtigt blive træt af at skulle slæbe rundt på deres bærbare PC. Prislejet for sådanne computere kan variere, men du kan godt finde fx en brugt første computer til dit barn, til et par tusinde kroner. Husk også at det kan være en fordel at vælge en computer her men en mindre skærmstørrelse, gerne i 10” til 12” tommer skærmstørrelse.

 

Af gode brands inden for skolecomputere i denne kategori, kan der her blandt andet nævnes:

 • Toshiba
 • Acer Aspire
 • Acer Swift

 

...hvis unge teenager har brug for en god skolecomputer

Er du forælder til en ung teenager 13-15-årsalderen kan du med fordel kigge på en bærbar computer som har en større performance kapacitet med en større processor og CPU. Computere med en skærmstørrelse på 12 tommer og opefter som samtidig ikke har en for tung vægt er her optimal.

En ung teenager og skoleelev på mellemtrinnet behøver måske ikke en computer som modstår stød og bump i samme grad, selvom dette selvfølgelig aldrig er en dårlig egenskab i en bærbar PC. Samtidig skal den bærbare computer stadig kunne afspille fx Youtube og Tik Tok, have kapacitet til web surfing og samtidig være stabil nok til hjemmearbejde og lektier, samt streaming af film og lettere spil.

 

Af gode brands inden for skolecomputere i denne kategori, kan der her blandt andet nævnes:

 • Lenovo Thinkpad
 • HP
 • Asus

 

...hvis ældre teenager har brug for en bærbar computer til gaming også

Måske har du en ældre teenager i alderen 15-17 år som udover at have en bærbar computer til skolearbejdet, også nyder at spille online spil og deltage i turneringer med tungere games som World of Warcraft, League of Legends, Fortnite og Counter Strike? I så fald så er en decideret computer til gaming et rigtig fint valg.

 

Disse gamer computere er ofte udstyret med en processor/CPU i omegnen af 3 GHz, med et godt grafik- og lydkort og RAM på minimum 4GB. En større skærm kan være en vigtig faktor for eleven eller teenageren som også gamer i fritiden. Mange teenagere som spiller computerspil, foretrækker ofte en større skærmstørrelse på minimum 15 tommer, for at få den bedste spiloplevelse. En bærbar computer til gaming er helt perfekt til skolebrug også, hvor den større skærm også er god til gruppearbejde.

 

Af gode brands inden for skolecomputere i denne kategori, kan der her blandt andet nævnes:

 • MSI Stealth
 • HP Pavilion
 • Acer Nitro
 • Acer Predator

 

Måske er det ikke kun en bærbar computer…

...du har brug for, men også en tablet eller en iPad til skolebrug?

En tablet og iPad er disse små, smarte devices på typisk 9,7 tommer (de kan dog også fås større). Tablets og iPads har den klare fordel at de er langt mindre, langt lettere og til tider mere fordelagtige end en stor (større) og tung (tungere) bærbar computer - og de kan klare mange af de samme dagligdagsopgaver som en bærbar computer kan.

Den lave vægt og lille i størrelse ved tablets og iPads gør desuden, at al transport, løft og “slæb” af tabletten/iPad'en til og fra skole eller studiet er både let og komfortabel.

 

En tablet og iPad har ikke helt det samme performance-niveau som en decideret bærbar computer. Ikke desto mindre, så giver brugen af tablet og iPads i skolen eller på studiet stadig bund for en god digital dannelse og trivsel. Dette, i kombination med andre digitale og analoge metoder og redskaber til indlæring, selvfølgelig.

 

Har dit barn, tween eller teenager, en tablet eller en iPad i hånden, kan mange digitale skoleopgaver “i folkeren” klares. Det er værd at notere at der i Danmark ofte bruges tablets og iPads til undervisningen i folkeskolen - skolen udlåner ofte en tablet eller iPad til eleven til brug af skolerelateret arbejde. Om dette er tilfældet i netto din kommune, er noget der er værd at undersøge, da det kan nemlig variere fra kommune til kommune. 

 

Hvis ikke en tablet eller en iPad falder i din smag til din tween eller teenager, så kan du med fordel også tage et kig på genren af Chromebooks og 2-i-1 hybridcomputere.

For den studerende i gymnasiet eller på den videregående uddannelse, kan en tablet, iPad, Chromebook og/eller en 2-i-1 computer også være et rigtig fint supplement til din primære studiecomputer.

 

Af gode brands inden for tablets, iPads og 2-i-1 computere i denne kategori, kan der her blandt andet nævnes:

 • Microsoft Surface
 • Acer Chromebook
 • Dell Chromebook
 • HP Elite
 • Windows tablets
 • Apple iPad Pro
 • Samsung tablets

Du kan finde forskelligetablets og iPads lige her.

Hvad er dit budget? (Og har du overvejet at købe brugt?)

Nu har vi kigget lidt på forskellige overvejelser inden for irritationsmomenter, behov, funktioner, og tekniske specifikationer. Så mangler vi bare at tale om den lyserøde elefant i rummet:

Hvad koster de forskellige ting og hvad er dit budget til din bærbare studiecomputer?

 

I forhold til pris, så er den kolde sandhed (og måske det irriterende svar), at, som med så mange andre ting i livet, så går pris og kvalitet oftest går hånd i hånd. Dette gør sig også gældende, når det kommer til bærbare computere eller alt elektronik, generelt.

 

Ved en hurtig Google søgning, kan du nemt finde ud af, hvilke brands der anses som kvalitets. Vi kan nævne her, at de 10 største elektronik-spillere på verdensplan, inkluderer:

Apple Inc., Samsung Electronics, Hon Hai Precision industry, Huawei, Dell Technologies, Hitachi, Sony, Intel, LG Electronics. Vælger du produkter med tilhørsforhold til disse brands, er du som udgangspunkt sikker på, at du få et kvalitetsprodukt.

 

Dog skal andre spillere som Lenovo, HP, Acer, MSI og Asus også nævnes. Det kan godt være disse rent omsætningsmæssigt ikke ligger i toppen, men det er ikke ensbetydende med at de ikke kan lave rigtig gode bærbare computere. Hav dét in mente.

 

Jo, du kan helt sikkert godt finde nye elektroniske produkter til billige penge, som måske kører fint. Men produktets levetid og ydelse vil på sigt oftest reflektere prisniveauet.

Selvfølgelig kan der være en fordel i at starte ud billigt på prøvebasis eller hvis du skal købe dit barns første computer. Men jo ældre du som studerende eller dit barn bliver, jo vigtigere er det også at der arbejdes på nogle ordentlige devices - og især hvis det er til skolebrug eller i studietiden. Du vil jo ikke arbejde på din fremtid på en dårlig bærbar computer, vel?

 

Selvfølgelig har dit budget også noget at sige. Hvis du er studerende og lever på en SU, så har du måske ikke lige 10.000 kr. til en ny bærbar computer. Samtidig, hvis du er forælder til et barn, tween eller teenager, så er der måske tusinde andre ting på budget-listen som skal prioriteres også, hvor tanken om at bruge over 5000-10.000 kr. på en bærbar computer, måske er mindre flatterende.

 

Men hvad gør du så?

 

Måske skulle du prøve at købe brugt?

Hvis du gerne vil prøve en god bærbar computer fra én af de store top 10 brands, så kan du jo overveje at gå ned af “den brugte vej”, og eksempelvis købe en ny, men brugt, bærbar computer. Her kan du ramme et felt, hvor du får en ekstremt god bærbar computer i forhold performance og teknisk kunnen, til en super god og billig pris.

 

“Men risikerer jeg ikke bare at få noget gammelt, ubrugeligt møg?”. Nej det gør du ikke og “gammelt, ubrugeligt møg” må slet ikke markedsføres og sælges som noget der er funktionsdygtigt. Når du køber brugt, så har du enormt mange forskellige muligheder at vælge imellem. Og elektronik udvikles og fornyes hele tiden, og folk vil gerne være med på den nye bølge. Dette betyder for dig, at du sagtens kan finde bærbare computere med kun 0,5 til 3 år på bagen, som du måske kan spare helt op til 20% i forhold til produktets nypris (med variation alt efter produkt, model og brand selvfølgelig).

 

Samtidig kan du på “den brugte vej”, også afprøve ældre modeller, som jo, har flere år på bagen, men som stadig fungerer 100%. Og når det kommer til de store top 10 brands, så ved du at disse produkter har en høj kvalitet med en lang levetid. Her kommer udtrykket “Oldie, but Goldie” virkelig til sin ret.

 

“Men risikerer jeg ikke bare at få noget, der er gået i stykker?”. Nej, det gør du ikke. Ved Blue City eksempelvis, har vi uddannede specialister siddende, som minutiøst gennemgår hvert eneste brugte produkt der kommer ind på lageret. Alle produkter rengøres, batteriet udskiftes, computeren testes og voilà - indmaden på den bærbare computer er som helt ny og computeren er klar til salg med 2 års garanti endda. Så ud over et par ydre ridser hist og her (alt efter hvilken stand du vælger dit produkt i), så erden eneste forskel på en brugt bærbar computer fra Blue City og en ny bærbar computer: prisen.

 

Ved siden af prisen, og de åbenlyse fordele omkring bæredygtighed og miljøet, så er en anden fordel ved at købe brugt også igen i forhold til det økonomiske: Ved at købe brugt, så ved du ved at du ikke har brugt en masse dine hårdt optjen, Fx,hvis Benjamin taber en kop kaffe ned i dit tastatur, ellerhvis du selv taber din bærbare computer ned på det hårde betongulv på vej ned af trappen, ellerhvis Ofelia og Emil henne i folkeskolen kommer til at kaste med din computer i frikvarteret.

 

Er uheldet ude, kan du vælge at reparere din bærbare computer (hvis muligt) eller du kan på billig vis er få fingre i en anden brugt bærbar computermåske endda prøve et helt andet mærke eller model af. Mulighederne er mange. Det afhænger selvfølgelig af dine personlige præferencer og dit budget.

Tjekliste:Hvad skal du huske, når du køber en studiecomputer?

Hermed en tjekliste eller huskeliste med 10 punkter. Disse 10 punkter kan du bruge, som ramme for, hvad du skal være opmærksom på og gøre overvejelser omkring, når du er på jagt efter den rette bærbare computer til studie- eller skolebrug.

 

 1. Funktioner: Hvad er de 3 vigtigste ting din bærbare computer skal kunne gøre?
 2. Brug: Hvad skal du primært bruge din computer til?
 3. Processor/CPU: Hvor mange GHz skal din computer have?
 4. Grafik & Lyd: Hvilke type grafikkort og lydkort har du brug for?
 5. RAM: Hvor mange RAM skal din computer have?
 6. Harddisk: Hvilken type harddisk har du brug for?
 7. Batterilevetid: Hvad skal computerens batterilevetid være?
 8. Skærmstørrelse: Hvilken skærmstørrelse skal du have?
 9. Vægt:Hvor meget skal din computer maksimalt veje?

Budget: Hvad er dit budget til din næste computer?

  

  

De sidste par ord om bærbare computere

Så får du ikke mere for den 25 øre. Vi håber du føler dig bedre klædt på i din jagt på din næste bærbare computer, hvad end du som studerende skal bruge en computer til studiestart her til september eller du som forældre skal bruge en skolecomputer til dit barn, tween eller teenager til skolestart 2020 til august. God fornøjelse!