Loading

Guide: Mac vs. Windows – hvilken bærbar bør jeg vælge?

Den gode, gamle strid imellem Mac og Windows lever i bedste velgående. Begge lejre har mange trofaste brugere, for hvem det nærmest er et religionsspørgsmål, om man skal vælge det ene eller det andet.

 

For dig, der endnu ikke har afgjort, om du skal købe en bærbar computer fra Apple eller en af de mange fabrikanter, der benytter Windows, får du her en guide, der forhåbentlig kan gøre valget lidt nemmere for dig. Både Mac og Windows har sine fordele og ulemper, og derfor gælder det om at være skarp på, hvad der er vigtigt for dig, når du køber en bærbar computer.

 

I denne guide kigger vi nærmere på forskelle og ligheder ved Mac og Windows. Vi stiller skarpt på, hvad du skal have for øje, når du vælger imellem de to, hvorved vi forhåbentlig gør det lidt nemmere for dig at finde frem til den helt perfekte bærbare computer.

 

God læselyst!

Det hele handler om personlige præferencer

Der er en ganske god grund til, at fejden imellem Mac og PC endnu ikke endegyldigt er blevet afgjort. Det skyldes naturligvis, at bærbare computere fra både Apple og mange andre producenter har en masse at byde på. Var Mac eller Windows generelt overlegen, ville fejden have været overstået for længst. Det gælder altså, at der er en masse at komme efter hos både Mac og Windows, og derfor handler valget imellem de to i sidste ende også om personlige præferencer, og hvad du helt specifikt skal bruge din bærbare computer til.

 

Inden vi går i dybden med forskelle og ligheder imellem Mac og Windows, er det vigtigt at slå fast, at der kan ske lidt en skævvridning, når man laver en 1:1-sammenligning af de to. Det skyldes, at der hos Apple er et begrænset antal bærbare Mac-computere – også kaldet MacBooks – at vælge imellem, imens der findes utallige forskellige bærbare computere, der bruger Windows som styresystem.

 

Enhver computerproducent kan i princippet gøre brug af Windows, imens det kun er Apple selv, der kan bruge deres styresystem. Dette betyder, at alle Mac-computere lever op til Apples høje standarder i forhold til alt lige fra indmad til design og brugervenlighed, imens der kan være meget stor forskel på forskellige bærbare Windows-computere afhængigt af den specifikke producent.

 

Når du læser denne guide, skal du altså have in mente, at vi kigger på et bredt udvalg af forskellige Windows-computere, imens der er et begrænset antal af Mac-computere på markedet. Mac kan altså godt overordnet set brillere på et punkt, selvom der fortsat findes Windows-computere på markedet, der er Mac overlegne på selvsamme punkt. Når du skal vælge bærbar computer, skal du således sørge for at sammenligne de enkelte modeller og kigge på deres styrker og svagheder for på den måde at finde frem til det absolut bedste computervalg.

 

Med dét ude af verdenen vil vi nu gå i gang med at kigge på, hvad Mac og Windows hver især har at byde på.

 

Mac vs. Windows: Design

Det er det indre, der tæller, men der er ingen, der siger, at det udvendige ikke samtidig også gerne må spille. For mange gælder det i dag, at design spiller en stor rolle i valget af bærbar computer – og elektronik generelt. For mange er det af afgørende betydning, at deres elektroniske apparater er ”lækre” at bruge og at se på, og her må man sige, at Apple generelt overhaler Windows.

 

Apple er kendte for deres kompromisløse design, som altid er eye pleasing og strømlinet. Det er en af de ting, dette brand alle dage har fået ros for, og er du på udkig efter en bærbar computer, der virkelig er en fryd for øjet, er Apple således værd at kigge nærmere på. Deres design er altid enkle, stilrene og elegante, og det er muligt at genkende et Apple-design på lang afstand. Deres produkter har alle det samme gennemførte og stilfulde udtryk, og er æstetik i højsædet for dig, kan du roligt gå efter en MacBook.  

 

Ud over at Apple er kendte for at skabe computere, der rent visuelt tager sig ekstremt godt ud, gælder det også, at de altid kun gør brug af de absolut bedste materialer på markedet, når de fremstiller deres computere. Derfor kan du være sikker på at få fingrene i en bærbar computer, der både er smuk at se på og føles som et kvalitetsprodukt, når du vælger Apple. Alt i alt får du en gennemført lækker computer, når du køber Apple, og du kan tilmed være sikker på, at den holder i lang tid grundet netop kvalitetsmaterialerne, der er brugt i produktionen.

 

Eftersom der findes utallige forskellige computerproducenter, som bruger Windows som styresystem, kan du ikke være sikker på, at det samme nødvendigvis gør sig gældende her. Du kan naturligvis sagtens finde virkelig skønne Windows-computere, hvis design du ikke kan sætte en finger på, og som er fremstillet i højkvalitetsmaterialer. Du kan imidlertid også finde modeller, hvor designet tydeligvis ikke er det primære fokusområde, og som er fremstillet i halvdårlige materialer for eksempelvis at kunne holde produktionsomkostningerne nede.

 

Er design en vigtig faktor for dig, er Apple det sikre valg, som du ganske enkelt ikke går galt i byen med.

 

Windows bærbare

Apple MacBooks

Hvor får jeg mest for mine penge?

Man kan ikke komme uden om, at Apple er et modefænomen. De leverer eminente computere, men du betaler her ikke kun for indmad og funktioner; du betaler også for brandet. En Mac-computer er en luksuscomputer, og du skal derfor også være indstillet på at betale en temmelig høj pris for den, hvis det er en sådan, valget falder på.

 

Sammenligner man en Mac-computer og en Windows-computer, som har tilsvarende specifikationer at byde på, vil du typisk kunne få Windows-modellen væsentligt billigere, end det er tilfældet med Apple-modellen. Vil du have mest muligt bang for the buck, er din bedste mulighed således at gå efter en Windows-computer, da du her kan få virkelig meget god computer for pengene.

 

Der er naturligt nok ingen konkurrence, når det kommer til MacBooks, hvorimod forskellige computerproducenter, der bruger Windows, kæmper indbyrdes om prisen. Dét er med til at bringe priserne på Windows-computere ned, imens Apple egenrådigt kan bestemme, hvor meget deres MacBooks skal stå i. Med en dedikeret fanskare skal Apple nok få solgt deres bærbare computere – uanset hvor meget de koster – og derfor behøver de ikke være konkurrencedygtige rent prismæssigt.

 

Ud over at den større konkurrence på markedet for Windows-computere gør, at prisen bliver presset nedad, er det i denne sammenhæng også værd at huske på, at der er stor kvalitetsmæssig forskel på forskellige Windows-computer. Det hænger naturligvis tæt sammen med prisen på forskellige modeller fra forskellige producenter.

 

Som vi allerede kort har været inde på, får du altid et udpræget premiumprodukt, når du vælger Apple. Du får en computer fremstillet af de allerbedste (og dyreste) materialer på markedet, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet med Windows-computere. Du kan således finde bærbare computere med Windows som styresystem, som er fremstillet af billigere materialer og dermed naturligvis også bliver billigere for dig at få fingrene i. Samtidig kan du naturligvis også finde high end-computer med Windows, som koster lige så meget eller endda mere, end Mac-computere gør.

 

Overordnet set får du mest for dine penge ved at vælge en Windows-computer, da der her er computere i mange forskellige kvaliteter – og dermed prisklasser – at vælge imellem. Samtidig er der intern priskonkurrence Windows-computerproducenterne imellem, hvilket bringer prisniveauet ned. Hos Apple får du altid en luksuscomputer med et solidt brandnavn, og derfor koster en sådan også en del, selvom den ikke nødvendigvis har mere at byde på, end en Windows-computer har.

 

Mac vs. Windows: Styresystem og sikkerhed

Apple har igennem tiden fået en del roser for deres styresystem, som er kendt for at være meget stabilt. En af grundene til den udprægede stabilitet er, at Apple står bag både hardware og software i alle deres computere og dermed har fuldkommen kontrol over, hvordan de forskellige komponenter i maskinerne spiller sammen. Dette forkromede overblik har man ikke som Windows-computerproducent.

 

Mange forskellige producenter såsom Lenovo, ASUS, HP og Dell gør alle brug af Windows som styresystem, og de kan hver især benytte alverdens forskellige former for hardware til opbygningen af deres computere. Med Windows er der således set enkelte eksempler på, at hardware og software ikke har været fuldkommen kompatible, hvilket har resulteret i småproblemer i forhold til stabiliteten. Hvis ikke hardware og software arbejder upåklageligt sammen, kan der være funktioner eller programmer, der ikke kører lige så godt på en Windows-computer, som de kunne og burde gøre.  

 

Som regel er dette ikke et problem, og du kan således ganske roligt købe en Windows-computer uden frygt for, at styresystemet ikke lever op til dine forventninger. Selvom der i få tilfælde har været kompatibilitetsproblemer med Windows, er det langt fra standarden, men det ér naturligvis værd at have denne risiko i baghovedet.

 

Ud over at Apple har den fordel, at de selv står bag både deres hardware og software, er det i forhold til styresystem også værd at nævne, at en MacBook ikke kommer med nogen forudinstallerede applikationer fra tredjeparter. På en bærbar Windows-computer kan du typisk finde adskillige programmer fra eksterne producenter. Nogle af disse er sandsynligvis ikke relevante for dig, og samtidig kan de faktisk udgøre en sikkerhedsrisiko for dig. Derfor kan det være problematisk med disse tredjepartsprogrammer, som i flere tilfælde har resulteret i virusinficerede computere.

 

Generelt har MacBooks altid været mere sikre end Windows-computere. Det skyldes som udgangspunkt ikke mere sikkerhed fra producentens side, men derimod at der altid har været langt flere Windows-brugere end MacBook-brugere. For hackere har det således givet bedst mening at fokusere på Windows, hvorved de har kunne ramme langt flere, end de ville kunne igennem MacBook.

 

Efterhånden som MacBook er blevet et mere populært valg, ses der også flere problemer med vira på computere fra Apple, og du kan således ikke være sikker på at gå fri for virus blot ved at vælge Apple fremfor en anden computerproducent. Uanset om du vælger HP, ASUS, Lenovo, Apple eller noget helt femte, vil der altid være en risiko for at få virus, og du bør derfor også altid gøre dit for at sikre dig imod ubudne gæster.

 

Hvilken bærbar computer er hurtigst?

Det er ikke muligt at komme med et endegyldigt svar på, om Mac- eller Windows-computere arbejder hurtigst. Igen skal du huske på, at der findes utallige forskellige producenter af Windows-computere, hvorfor der også er utroligt stor forskel på forskellige bærbare computere med dette styresystem. Hos Apple har du blot omkring en håndfuld forskellige MacBooks at vælge imellem.   

 

Generelt holder Apple en høj standard i forhold til hastighed, men du kan finde flere Windows-computere, som alligevel overhaler Mac med længder. Samtidig kan du også finde rigtig mange Windows-computere, som ikke er i stand til at arbejde nær så hurtigt som en MacBook. Det hele afhænger af, hvad den enkelte Windows-computerproducent har valgt af indmad.

 

Med Apple får du en hurtig og effektiv maskine, som kan klare rigtig mange forskellige opgaver på tilfredsstillende vis. Har du meget høje krav til hastigheden, gælder det imidlertid, at en Windows-computer sandsynligvis vil være det bedste valg for dig. Netop fordi du har utroligt mange forskellige Windows-computere at vælge imellem, er det også muligt at finde nogle enormt kraftfulde maskiner, som virkelig brillerer, når det kommer til hastighed. Desuden har du selv mulighed for at opgradere din Windows-computer, hvis du for eksempel gerne vil gøre den hurtigere. Det er ikke en mulighed, du på samme måde har med Apple.

 

Apple leverer hurtige, effektive bærbare computere, som lever op til langt de fleste brugeres behov og krav. De holder generelt et højt niveau, og det gælder naturligvis også, når det kommer til hastighed, men har du ekstraordinære behov og krav på dette punkt, vil det være fornuftigt at lede efter særligt hurtige Windows-computere.

 

I denne sammenhæng er det også værd at nævne muligheden for at investere i en chromebook, som er en helt tredje løsning. En chromebook kører ikke med hverken Apples styresystem eller Windows, men derimod med styresystemet Chrome OS, som er et operativsystem, der ligger i skyen. Dette er medvirkende til, at en chromebook føles særdeles hurtig at arbejde på. Da alting opbevares i skyen fremfor lokalt, arbejder en chromebook særdeles hurtigt. Skal du primært bruge din bærbare computer til surfing og andre småopgaver, kan en chromebook være et fornuftigt valg.

 

Hvilken brugerflade er den bedste?

Det er særligt, når det kommer til brugerfladen, at forbrugere verden over har en klar holdning til, om Mac eller Windows er bedst. På tværs af deres forskellige devices har Apple alle dage fået pluspoint for deres intuitive og brugervenlige brugerflade, og det gælder naturligvis også, når det kommer til bærbare computere. Deres MacBooks får således ros for at være særdeles brugervenlige, og hvad end du er en haj til teknologi eller ej, vil du med største sandsynlighed hurtigt kunne lære at benytte dig af en MacBook og dens mange smarte funktioner.

 

Før i tiden har Windows været et lidt mere rodet styresystem, som man som bruger har skullet bruge noget tid på at sætte sig ind i. I dag er de imidlertid kommet rigtig godt med, og du kan således også forvente at blive mødt af en gennemført og lækker brugerflade, hvis du vælger Windows. Selvom MacBook typisk tidligere har været overlegen på dette punkt, gælder det altså i dag, at det i sidste ende handler om personlige præferencer, når det kommer til brugerfladen. Både Mac og Windows fungerer glimrende, og det handler derfor også mestendels om, hvordan du bedst kan lide at arbejde, om du skal vælge det ene eller det andet.

 

Begge styresystemer giver dig i dag mulighed for at benytte dig af stemmestyring, når du sidder ved computeren. Hos Apple bliver du mødt af Siri, som er din stemmestyrede personlige assistent. Benytter du dig af en Windows-computer med en nyere version af Windows, kan du få hjælp af Cortana til diverse forskellige opgaver.

 

Ønsker du ikke blot at kunne benytte dig af stemmestyring, men også touch på din bærbare computer? Så skal du gå efter en Windows-computer. Inden for Windows-computere kommer der mere og mere fokus på touch, og i dag er der således mange modeller, der kan bruges som tablets i den ene eller anden udstrækning. Dette har de (endnu) ikke implementeret hos Apple, og du har derfor ikke mulighed for at åbne apps, redigere billeder eller spille spil ved hjælp af touch med en MacBook.

 

Når snakken falder på styresystem, skal det nævnes, at du faktisk har mulighed for at benytte Windows som styresystem på en Apple-computer. Ved hjælp af Apples eget værktøj Boot Camp har du mulighed for at udføre en integration af Windows på din Apple-enhed. Du kan sågar skifte imellem de to styresystemer alt efter, hvilke opgaver du sidder med, og hvad der derfor giver bedst mening for dig. Er det i visse situationer mest fordelagtigt for dig at gøre brug af Windows, selvom du generelt helst vil arbejde med Apples eget styresystem, er dette den oplagte løsning for dig.

 

Du kan ikke benytte dig af Apples operativsystem på andre enheder end deres egne, så vil du have mulighed for at skifte imellem Windows og Apples operativsystem, skal du have fat i en MacBook.

 

Få din bærbare computer til at arbejde sammen med dine andre devices

Foruden din bærbare computer har du med stor sandsynlighed også en række andre elektroniske enheder. Langt de fleste forbrugere har i dag en smartphone, og derudover har du måske også en stationær computer, en tablet og diverse spillekonsoller. Uanset hvor mange forskellige elektronikenheder du har, er det en klar fordel, hvis de kan arbejde sammen.

 

Apple-enheder er skabt til at arbejde sammen. På samme vis er Windows-enheder og Android-enheder optimerede til at fungere godt sammen. Du kan sagtens få en Windows-computer til at arbejde sammen med for eksempel din iPhone, men det kan kræve lidt mere benarbejde. På samme vis kan det være lidt udfordrende at få en Android-telefon og en MacBook til at kommunikere optimalt.

 

Vil du gøre det absolut nemmest for dig selv at synkronisere alle dine elektroniske apparater, skal du vælge enten at gå med Apple hele vejen igennem eller at vælge Windows og Android. Er du glad for spillekonsoller, har du mulighed for at få din Windows-computer til at arbejde sammen med din PlayStation eller Xbox, hvilket ikke er en mulighed med en Mac-computer.

 

Uanset om du vælger en MacBook eller en bærbar computer med Windows, kan du synkronisere den med dine andre enheder. Det gælder blot, at hvis du krydser enheder med forskellige styresystemer, kan det kræve lidt mere, før du får det til at fungere helt perfekt.

 

Vil du gerne kunne customize din computer?

Hvis du gerne vil have mulighed for at tilpasse din bærbare computer til netop dine behov, skal du vælge en Windows-model fremfor en MacBook. Der er meget begrænsede muligheder for at opgradere en MacBook, og man kan slet ikke begynde at snakke om customization, når det kommer til bærbare computere fra Apple.

Kigger vi omvendt på Windows-computere, har du alverdens muligheder for at tilpasse modellerne til dine individuelle behov. Du har som regel mulighed for at skifte enhver komponent i en Windows-computer ud, og dermed kan du gøre den til sin helt egen. Alt lige fra CPU til grafikkort, bundkort, hukommelse og højtalere kan skiftes ud i en Windows-computer, og mulighederne for customization er således uendelige.

Har du forstand på computere, kan du sågar bygge din helt egen Windows-computer ved at sammensætte forskellige komponenter, som det giver mening for dig. Der er således rigtig gode muligheder for at tilpasse en Windows-computer til dine personlige krav, behov og præferencer. Dette har du ikke mulighed for at gøre med en MacBook.

Muligheden for at udskifte komponenter i en Windows-computer gør også, at en sådan hurtigt kan optimeres, hvorved du for eksempel kan undgå at skulle ud at investere i en ny computer. Oplever du, at din bærbare Windows-computer på den ene eller anden vis ikke længere lever op til dine forventninger, kan du skifte forskellige komponenter ud, hvorved den igen bliver fit for fight.Fremfor at skulle købe en ny computer, fordi din eksisterende computer for eksempel ikke længere er hurtig nok, kan du nøjes med at skifte dele af den ud og derved forlænge dens levetid betydeligt.

Har du en MacBook, er der ikke det store, du kan gøre, hvis du for eksempel synes, den er blevet langsom med tiden – i hvert fald ikke i forhold til indmad.

Vil du have gode muligheder for at gøre din computer til din helt egen og at optimere den løbende, er en Windows-computer det eneste rigtige valg.

Kan du selv fikse IT-problemer?

Når du skal vælge bærbar computer, er det værd at have din egen tekniske kunnen in mente. Vælger du at købe en Windows-computer, kan du – med den nødvendige viden – nemt selv udskifte beskadigede komponenter i computeren, hvis du for eksempel ikke længere er omfattet af en garanti. Du kan typisk købe reservedele til billige penge, hvorved du for en meget beskeden pris kan få din computer op at køre igen.

 

For at dette skal være en mulighed, kræver det naturligvis, at du har en smule forstand på elektronik og ved, hvordan du skal bære dig ad med at reparere en computer. Er det ikke tilfældet, kan det ende med at være en ulempe i forhold til komplikationer at have valgt en Windows-computer. Det skyldes, at der er mange forskellige producenter inde over, når en Windows-computer kommer til verdenen. Støder du på udfordringer med din Windows-computer, kan det således være svært at vide, hvem du skal gå til for at få hjælp. Hvis du ikke længere er omfattet af en garanti, kan du ikke forvente at få hjælp hos forhandleren, og at løse problemer kan derfor blive en lidt mere omfattende affære, hvor du typisk skal i dialog med flere forskellige aktører.

 

Køber du en MacBook, kan du altid gå til Apple, hvis der er problemer med din enhed. Uanset om du er omfattet af en garanti eller ej, har du mulighed for at få hjælp hos Apple, der som regel kan tilbyde at reparere din computer for dig – uanset, om du har købt den hos Apple selv eller hos en tredjepartsforhandler. Det er altså nemt og ligetil at få løst problemer med en MacBook, og Apple er kendte for at have en særdeles hjælpsom kundeservice, som hurtigt og effektivt hjælper dig videre.

 

I forhold til problemløsning kan det altså ses som en fordel, at Apple selv står bag alle komponenterne i deres computere og derfor også er de eneste, der skal stå på mål, hvis der er problemer med en enhed. Bagsiden af medaljen er, at du til gengæld heller ikke rigtig har mulighed for selv at stille noget op med en MacBook og derfor blot er nødt til at betale prisen for en reparation hos Apple, hvis du vil have din bærbare computer til at fungere igen. Hvor du nemt kan udskifte komponenter i en Windows-computer, kan du intet skifte ud på en MacBook, og du kan derfor heller ikke selv reparere den, hvis den skulle gå i stykker – heller ikke, selvom du har den tekniske snilde til det.

 

Når det kommer til reparationer og problemløsning, er der altså fordele og ulemper ved begge de to valgmuligheder, og hvad, du bør vælge, afhænger således i høj grad af temperament og personlige præferencer. Ser du det som en fordel, at du blot kan indlevere din computer og betale prisen for en reparation, kan Apple være et fornuftigt valg. Vil du gerne selv have mulighed for at reparere og problemløse – eksempelvis for at spare penge – er Windows et bedre valg.

 

Mac vs. Windows: hvad er bedst til forskellige opgaver?

Der er fordele og ulemper ved både Mac og Windows, og begge styresystemer har loyale fanskarer. Særligt Apples fanbase er kendt for at være særdeles hardcore, selvom – eller måske netop fordi – de udgør en minoritet. Det er lidt forskelligt, hvilket konkret tal man får hos forskellige kilder, men alt peger på, at under 10 % af alle computerejere i verdenen har Apple-produkter. Windows sidder altså overordnet set på langt størstedelen af markedet.

 

Går man ind og kigger på konkrete brancher eller interesseområder, er fordelingen imidlertid indimellem en anden. Særligt inden for kreative fag har Mac alle dage været det mest populære valg, og her sidder Apple således på en langt større procentdel af markedet. Til gengæld har Windows majoriteten af hardcore gamere i deres hule hånd.

 

Nedenfor vil vi kigge lidt nærmere på, om Mac eller Windows er det mest oplagte valg i forhold til din profession eller dine interesseområder. Det nedenstående er baseret på generelle tendenser på computermarkedet, men der kan naturligvis være tilfælde, hvor det mest populære valg ikke nødvendigvis er det rette valg for dig. Det nedenstående kan altså give dig en idé om, hvad andre i din situation typisk vælger, men det er naturligvis ikke partout ensbetydende med, at det også er det rette valg for dig.

 

Den bedste computer til grafikeren

Inden for grafisk design er der bred enighed om, at Mac er vejen frem. Apple har – som nævnt – alle dage været særligt populære inden for kreative brancher, hvilket blandt andet skyldes de indbyggede programmer, en MacBook kommer med. Derfor virker det også naturligt, at en MacBook er det oplagte valg for en grafiker.

 

Den intuitive brugerflade gør det særdeles nemt at udfolde sig kreativt på en Apple-computer, og diverse former for tilbehør – for eksempel trackpads – er kun med til at gøre det endnu lettere at designe og kreere med Mac. Igennem tiden har programmer til grafisk design typisk fungeret bedre på Mac end på Windows, og selvom denne forskel efterhånden er blevet godt udlignet, har Apple fortsat et fast tag i de grafiske designere.

 

I denne sammenhæng er det desuden værd at tænke design ind i ligningen. Apple er kendte for deres stilrene, eye pleasing design, og dét går typisk rent hjem hos grafikere, som har et skarpt øje for detaljen. Både det indre og det ydre ved en MacBook spiller altså for en grafiker, og derudover gælder det, at Apple generelt holder en høj standard, når det kommer til skærmkvalitet.

 

For en grafiker er det alfa og omega, at computerskærmen er i høj kvalitet, så hver eneste detalje træder tydeligt frem. Med en MacBook kan du være helt sikker på altid at få en lækker skærm med smukke, naturtro farver og god detaljerigdom. Kigger du på Windows-computere, kan kvaliteten af skærmen, såvel som alle andre komponenter, være af varierende kvalitet. Du kan altså sagtens finde Windows-computer med virkelig gode skærme til grafisk arbejde, men der er også modeller på markedet, som med største sandsynlighed ikke vil være i nærheden af at leve op til dine forventninger. MacBook kan altså ses som det sikre valg, imens det kan være en lidt en jungle at finde rundt i de mange Windows-computere for at finde en model, der imødekommer dit skarpe grafikerøjes behov.

 

Den bedste computer til spil

Skal du have fat i en rigtig gamer-PC, er Windows det eneste rigtige valg. Du har utallige forskellige Windows-computere at vælge imellem, og mange af dem er designet med henblik på netop at brillere, når det kommer til gaming. Vil du have en decideret gamercomputer, har du utallige forskellige valgmuligheder med Windows som styresystem og kun en håndfuld MacBooks – som ovenikøbet ikke er optimerede til spil – at vælge imellem.

 

Som om det ikke er nok, at du kan vælge imellem et hav af forskellige computere designet specifikt til spil, gælder det også, at du har mulighed for selv at tilpasse og opgradere din Windows-computer, så den matcher dine behov og krav. Har du for eksempel brug for en højere hastighed, kan du blot isætte flere RAM eller processor med flere GHz, og så er din gamercomputer igen akkurat lige så hurtig, som du gerne vil have den.

 

Rigtig mange hardcore gamere nyder godt af muligheden for at customize en Windows-computer, hvorved man har mulighed for at opbygge ens helt eget setup, der til perfektion matcher ens behov, krav og ønsker. Vil du have en avanceret computer, der er tilpasset dig, er Windows således det rette valg, og du kan sågar vælge selv at bygge din gamercomputer fra bunden af for at kunne nyde godt af de komponenter, du finder allerbedst og allermest vigtige.

 

Ud over at du har mange flere muligheder i forhold til hardware, når du vælger Windows, gælder det også, at du har flere spillemuligheder. En del spil fungerer udelukkende på Windows, og har du en MacBook, kan du således ganske enkelt ikke spille dem – i hvert fald ikke medmindre du vælger at installere Windows som styresystem på en Apple-computer ved hjælp af Boot Camp.

 

Der ér gamere, der benytter MacBooks til at spille på, men langt størstedelen af de hardcore spillefans vælger altså Windows. Hvad du så helt konkret skal vælge inden for Windows-gamercomputer, er en helt anden snak, og med utallige valgmuligheder bliver valget ofte svært.

 

Den bedste studiecomputer

Stabilitet er det vigtigste, når det kommer til en studiecomputer. Som studerende er du afhængig af din computer, og derfor skal du også kunne stole på, at den ikke pludselig bryder sammen for øjnene af dig. Herudover er det en klar fordel, hvis din studiecomputer har et solidt batteri, så du ikke er nødsaget til at slæbe din strømforsyning med dig hvor end, du går. En MacBook holder generelt fint strøm, men du kan finde bærbare Windows-computere, der er endnu bedre på dette punkt. Samtidig kan du naturligvis også finde modeller, der ikke holder strøm nær så godt, som en MacBook gør. Igen: der er mange forskellige producenter af Windows-computere og derfor også mange forskellige batterilevetider at vælge imellem.

 

Som studerende får du med største sandsynlighed brug for at have Office-programmer som Word og Excel på din bærbare computer. Heldigvis er det muligt at installere disse redskaber på både MacBooks og Windows-computere. Der kan imidlertid være andre særlige programmer, som kun er tilgængelige til Windows-computere. Er du i færd med en uddannelse – for eksempel en teknisk én af slagsen – hvor I skal benytte særlige programmer til at løse opgaver, kan det være problematisk at have en MacBook. Inden du køber en ny studiecomputer, gør du således klogt i at undersøge, hvilke forskellige programmer du får brug for på studiet, og om de alle sammen er tilgængelige til både Mac og Windows.

 

Ud over at du naturligvis skal finde en studiecomputer, der møder alle dine behov, kan man ikke komme uden om, at du som studerende sandsynligvis også har en opgave foran dig i forhold til at holde dig inden for din budgetramme.

 

Når det kommer til bærbare computere, kan man ikke komme uden om, at du som regel får væsentligt mere value for money ved at købe en Windows-computer fremfor en Mac-computer. Som vi også har været inde på, betaler du også for brandet, når du vælger en MacBook, og du vil derfor typisk kunne få ”mere” computer for pengene ved at vælge en anden fabrikant end Apple. Særligt hvis du er på et stramt budget, vil en Windows-model altså typisk være den bedste computer til studiet.

 

Skal du primært bruge din computer til at tage noter på, kan du også overveje en chromebook som studiecomputer. Som vi også har været inde på, arbejder en chromebook særdeles hurtigt, og derudover er chromebooks kendetegnede ved at have en imponerende lang batterilevetid og et tyndt letvægtsdesign. Det er med til at gøre denne type computer til et oplagt valg som studiecomputer. Dog gælder det, at du ikke kan installere Office-pakken på en chromebook. Du kan tilgå programmerne online, men du kan ikke installere dem direkte på computeren, da alting på en chromebook opbevares i skyen.

 

Den mest oplagte computer til kontorarbejde  

Historisk set har Windows-computere været de mest udbredte i kontorlandskabet. Det skyldes sandsynligvis blandt andet, at det er et budgetvenligt valg. Derudover er muligheden for customization også kærkommen i mange virksomheder, som gerne vil tilpasse computerenhederne til deres specifikke krav og behov. Hos en del større Windows-producenter er der mulighed for at bestille computere til hele staben af medarbejdere og fra producentens side af få dem tilpasset til den enkelte virksomhed. Desuden er der flere Windows-computerproducenter, der tilbyder avancerede sikkerhedssystemer og pålidelig kundeservice særligt for professionelle brugere.

 

Der kan altså være fordele ved at vælge Windows til arbejdspladsen, og igennem tiden har dette været det foretrukne valg. Med tiden har flere og flere Mac-computere imidlertid sneget sig ind i kontormiljøerne, og i dag kan du således finde både Apple-enheder og bærbare computere fra mange andre producenter på kontorer rundt omkring i landet.

 

Hvad der giver mest mening i den specifikke virksomhed, handler ganske enkelt om, hvad I beskæftiger jer med, og hvilke behov og krav I har til for eksempel customization og personlig vejledning. Desuden spiller budgettet naturligvis en væsentlig rolle. Skal der købes bærbare computere til en medarbejderstab på 30 mand, gør det en enorm forskel, hvis der kan spares et par tusinde kroner på hver eneste maskine, hvorfor Windows kan være et godt valg.

 

Den bedste computer til musikredigering

Når det kommer til musikredigering, er Mac som regel det foretrukne valg. Igen bevæger vi os inden for den kreative branche, og her er Apple altså foran.

 

En MacBook kommer med GarageBand, som er Apples egen software til optagelse af musik og podcasts. Programmet er særdeles veludviklet, og faktisk har flere store, internationale artister udgivet musik, der helt eller delvist er kommet til live i GarageBand. Selvom det ikke er den foretrukne software inden for professionel musikredigering, gælder det altså, at der kan komme rigtig fornuftige ting ud af dette program.

 

Generelt bruger mange professionelle musikere og producers Mac-computere til musikredigeringen – også selvom de bruger andre programmer end GarageBand. Ønsker du at komme i gang med musikredigering eller at løfte dine skills til et nyt niveau, kan du således med fordel overveje netop en computer fra Mac.

 

Med GarageBand på din enhed fra starten af er du godt rustet til at påbegynde dit musikredigeringseventyr, og hvad end du vælger at fortsætte i GarageBand eller at skifte over til en anden software undervejs, vil du helt sikkert ikke blive træt af en Mac-computer, når der skal indspilles og redigeres musik. Igennem tiden har Apple alle dage været det foretrukne valg, når det kommer til arbejdet med musik og podcasts, og der er intet, der tyder på, at dette ændrer sig lige foreløbigt.

 

Find en bærbar computer, der matcher dine behov

Når det kommer til valget af bærbar computer, handler det naturligvis om at finde en model, der lever op til dine krav, behov og personlige præferencer – og som samtidig matcher dit budget. Efter at have læst det overstående, har du forhåbentlig fået lidt et indblik i, hvilke computere det kan være relevant for dig at kigge nærmere på.

 

Generelt gælder det, at Apple har et fast greb i den kreative branche og typisk er førstevalget, når der skal redigeres billeder, videoer eller musik, eller der skal fremstilles grafik. Inden for gaming er Windows det oplagte valg, og det samme gælder som regel, hvis du er på udkig efter en studiecomputer. På kontoret kan både Windows og Mac fungere glimrende.

 

Sammenligning af de bedste bærbare computere på markedet

Som vi også har været inde på, er det umådeligt svært at lave en 1:1-sammenligning af computere med forskellige styresystemer. Det skyldes, at Apple holder sig et fast, højt niveau, imens andre producenter, som benytter sig af Windows som styresystem, kan levere både væsentligt bedre og væsentligt dårligere computere end Apple. Det afhænger nemlig ikke blot af styresystemet, om en computer er god eller ej, men også af mange andre faktorer, og her gælder det altså, at nogle Windows-producenter kan slække på hardware, imens andre kun benytter det bedste af det bedste.

For at gøre det lidt nemmere for dig at finde hoved og hale i, hvad forskellige producenter kan levere, finder du her nedenfor en konkret sammenligning af en række af de bedste bærbare computere, du kan finde på markedet. De er sammenlignet ud fra CPU, RAM, skærm, lagringsplads og grafikkort.

 

CPU

Grafikkort

RAM

Skærm

Lagringsplads

HP Elite Dragonfly

8. generations Intel Core i5-i7

Intel UHD Graphics 620

8-16 GB

13,3”, FHD touch display – Full HD touch Sure View

256 GB SSD

Dell XPS 13 (2019)

8. generations Intel Core i5-i7

Intel UHD Graphics 620

8-16 GB

13,3”, FHD (1.920 x 1.080) – 4K (3.849 x 2.160)

256 GB – 1TB SSD

Huawei MateBook 13

8. generations Intel Core i5-i7

Intel UHD 620, NVIDIA GeForce MX150 2GB GDDR5

8 GB

13” 1.440p (2.160 x 1.440)

256 GB – 512 GB SSD

HP Spectre x360

Intel Core i5-i7

Intel UHD Graphics 620

8-16 GB

13,3” FHD (1.920 x 1.080) – UHD (3.840 x 2.160) touchscreen

256 GB – 2 TB PCie SSD

Apple MacBook Pro (16”, 2019)

9. generations Intel Core i7-i9

AMD Radeon Pro 5300M – Radeon Pro 5500 M

16-64 GB

16” Retina display m/ true tone

512 GB – 8 TB SSD

Alienware Area-51m

Intel Core i7-9700 – i9-9900K

NVIDIA GeForce RTX 2060 – 2080

16-64 GB

17,3” FHD (1.920 x 1.080) 60 Hz Anti-Glare IPS – 144 Hz IPS NVIDIA G-SYNC

1 TB SSHD – 2 TB RAIDO SSDs + 1 TB SSHD

Google Pixelbook Go

Intel Core m3 - Intel Core i7

Intel UHD Graphics 615

8-16 GB

13,3” FHD (1.920 x 1.080) eller 4K LCD touchscreen

128 – 256 GB eMMC

Microsoft Surface Laptop 3

Intel Core i5-i7/ AMD Ryzen 5/7

Intel Iris Plus Graphics/AMD Radeon Vega 9/AMD Radeon RX Vega 11

8-16 GB

13,5” PixelSense (2.256 x 1.504)/15” PixelSense (2.496 x 1.664)

128, 256, 512 GB eller 1 TB SSD

Dell G5 15 5590

Op til 9. generation Intel Core i7-9750H

Op til NVIDIA GeForce RTX 2070 m/ Max-Q

8-16 GB

15,6” FHD, IPS 300-nits – 15,6” FHD, 300-nits IPS Anti-Glare LED m/ 144 Hz refresh rate

128 GB SSD + 1 TB HHD – 1 TB SSD

ASUS Chromebook Flip

Intel Pentium 4450Y – Intel Core m3-6Y30

Intel HD Graphics 515

4 GB

12,5” FHD (1.920 x 1.080), LED-bagbelysning

32 – 64 GB eMMC

 

Dette skal du have for øje, når du køber bærbar computer

Uanset om du vælger en Apple-computer eller en model fra en anden producent, er det grundlæggende CPU, RAM, skærm, lagringsplads og grafikkort, du bør kigge på – altså netop de fem faktorer, der er angivet i tabellen ovenfor. Herudover skal du naturligvis have dit budget for øje, og er udseendet vigtigt for dig, skal du ligeledes kigge på design af forskellige modeller.

 

Afhængigt af, hvad du helt specifikt skal bruge din bærbare computer til, kan der naturligvis være flere andre specifikationer, du bør kigge nærmere på, men som standard er de fem tidligere nævnte områder et godt sted at starte.

 

CPU’en er computerens ”motor” så at sige, og den spiller en afgørende rolle for, hvor hurtigt din computer kan arbejde samt hvor god, den er til at multitaske. En god CPU kan imidlertid ikke stå alene, og hvis ikke de resterende komponenter i computeren holder samme høje niveau som CPU’en, bliver denne overflødig.

 

En god CPU med et dårligt grafikkort får du ikke noget ud af. Omvendt får du heller ikke noget ud af et virkelig godt grafikkort, hvis ikke samtidig du har en god CPU. Det hele hænger altså sammen og skal helst gå op i en højere sammenhæng. I denne forbindelse skal det også nævnes, at du ikke får meget ud af et virkelig solidt grafikkort, hvis ikke du samtidig har en skærm, der kan give dig et smukt og detaljemættet billede. På samme vis nytter en rigtig god skærm ikke meget, hvis ikke grafikkortet er ordentligt.

 

Antallet af RAM i din computer er med til at afgøre, hvor hurtigt din computer arbejder, og hvor hurtigt den kan finde information frem. RAM kan sammenlignes med menneskets korttidshukommelse. Her opbevarer computeren flygtige informationer, den har brug for hurtigt at få adgang til. Når computeren afbrydes, mister RAM’en den data, der her er opbevaret. Skal din data gemmes, skal den lagres på en anden måde, og det er her lagringspladsen kommer ind i billedet.

 

Jo mere lagringsplads du har på din computer, des flere dokumenter, billeder, programmer og musiknumre kan du have liggende på computeren. Fylder du din lagringsplads ud, vil computeren typisk blive langsommere, og derfor er det også vigtigt at have nok opbevaringsplads i din bærbare computer.

 

De fleste bærbare computere findes i forskellige udgaver med forskellige mængder lagringsplads. Det gælder både, når du køber en MacBook, og når du køber en computer fra en anden producent end Apple. Med en Windows-computer kan du nemt opgradere lagringspladsen, hvilket du ikke kan med en MacBook. Med begge løsninger kan du naturligvis også vælge at opbevare nogle af dine filer i skyen fremfor lokalt.

 

Har du budgettet til det, kan du naturligvis lige så godt købe en bærbar computer, der brillerer på alle områder. Har du derimod et mindre budget, skal du lave en prioritering af, hvad der er vigtigst for dig. Skal du for eksempel ikke opbevare alverdens filer på din computer, gælder det, at lagringsplads måske er lidt mindre relevant for dig, end antallet af RAM for eksempel er. Skal du bruge din computer til grafisk tunge opgaver såsom grafisk design, billedredigering eller spil, er det værd at være særligt opmærksom på, at skærm, grafikkort og CPU spiller godt sammen. Det handler altså om at finde en bærbar computer, som brillerer på de områder, der er væsentlige for dig.

 

Konklusionen: Mac vs. Windows

Vi har nu været igennem en masse fordele og ulemper ved henholdsvis Mac og Windows og kigget på nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du vælger bærbar computer. Vi ville gerne komme med en endegyldig konklusion på, hvad du bør vælge, men det kan vi desværre ikke. Der er ganske enkelt alt for stor forskel på forskellige Windows-computere til, at det er muligt, og desuden afhænger valget i sidste ende helt og holdent af, hvad du vægter højst ved en computer.

 

Selvom vi ikke kan komme med en endegyldig konklusion, får du her nogle af de styrker og svagheder, der typisk bliver fremhævet hos Mac og Windows:

 

 

 

Styrker

Svagheder

Mac

-       Stilrent, elegant design

-       Kvalitetskomponenter

-       Brugervenligt interface

-       Godt valg til kreative brancher

-       Generelt høj standard

-       En dyrere løsning

-       Få muligheder for customization

-       Ingen mulighed for selv at reparere

-       Færre programmuligheder

 

 

 

Styrker

Svagheder

Windows

-       Utallige valgmuligheder

-       Et budgetvenligt valg

-       Gode muligheder for customization

-       Særligt godt valg til gaming

-       Du kan selv reparere og opgradere

-       Ingen garanti for høj kvalitet

-       Større risiko for at blive hacket

-       Problemløsning kan være kompliceret

-       De mange valgmuligheder kan virke forvirrende

 

Går du efter en Windows-computer, er valgmulighederne tæt på uendelige, hvilket både kan ses som en fordel og en ulempe. Hvis du har forstand på computere og ved lige præcis, hvad der er vigtigt for dig i en bærbar sag, er det naturligvis skønt, at du kan finde en bærbar computer, der til perfektion matcher dine behov og krav. Ved du omvendt ikke en masse om computere, kan de mange valgmuligheder virke forvirrende og gøre det til en svær proces at finde en god bærbar computer.

 

Vælger du omvendt Apple, er du sikker på, at du får en god, stabil og lækker bærbar computer, som med største sandsynlighed lever op til dine behov. Du har her et begrænset udvalg, og du skal således ikke forholde dig til meget mere end skærmstørrelse og mængden af lagringsplads. Det gør det meget overskueligt at købe en Mac-computer, men det betyder naturligvis samtidig også, at der ikke er de store muligheder for personlig tilpasning.

 

Er du på udkig efter en billig PC, er Apple ikke det rette valg. Du får her en luksuscomputer, som holder en høj standard i forhold til samtlige komponenter, og som er sammensat med øje for kvaliteten. Du betaler imidlertid også for brandet, og du skal således ikke forvente at finde en budgetvenlig computer i sortimentet fra Apple. Er du på et stramt budget, får du generelt mere computer for pengene ved at vælge Windows som styresystem.

 

 

Om du skal vælge det ene eller det andet handler om personlige præferencer, hvad du skal bruge din computer til og – naturligvis – budget. Derfor kan vi heller ikke én gang for alle besvare spørgsmålet om, hvorvidt du skal vælge Mac eller Windows, men efter at have læst denne guide, er du forhåbentlig alligevel blevet en smule klogere på sagen.