Loading

iPhone vs. Android

Står du og mangler en ny smartphone? Er du i tvivl om, om du skal gå med en Android-telefon eller en iPhone med styresystemet iOS? Vi kan godt forstå, at valget er svært, for hver især har de to styresystemer en masse at byde på. De har deres individuelle fordele og ulemper, og det er netop dette, der er med til at gøre valget så svært.

For mange er deres styresystem nærmest en religion. Hvis man først har dedikeret sig selv til enten iOS eller Android, er det således atypisk senere at skifte over til den anden lejr. Det skyldes sandsynligvis, at man vænner sig til, hvordan et styresystem fungerer og derfor kort og godt ikke orker at skulle vænne sig til noget nyt. Vi mennesker ér nu engang vanedyr. Desuden kan det koste lidt at skifte styresystem, hvis du har mange betalte apps på din telefon. Går du fra det ene styresystem til det andet, vil du nemlig være nødsaget til at købe disse applikationer igen. Opgraderer du derimod din telefon, men beholder det samme styresystem, vil du ikke behøve at betale for dine apps på ny.

Langt hen ad vejen kan det altså give god mening at holde sig til det styresystem, man kender. Det gør det nemt at skifte imellem forskellige telefonmodeller og sparer dig for at skulle vænne dig til en ny brugerflade. Det gælder imidlertid samtidig, at du kan risikere at gå glip af nogle funktioner, der ellers ville være særdeles relevante for dig, hvis du ikke tør så meget som overveje at skifte til et nyt styresystem.

Her på siden får du en head-to-head-sammenligning af Android-telefoner vs. iPhones. Vi kommer omkring fordele og ulemper ved de forskellige styresystemer, så du er godt rustet til at beslutte, om du skal fortsætte med dét, du kender, eller om det måske er på tide at prøve noget nyt. Vi kommer desuden med konkrete sammenligninger af forskellige smartphones, så du kan se, hvilke parametre henholdsvis Android-telefoner og iPhones brillerer på.

Vi starter med at kigge på iPhones og iOS, hvorefter vi stiller skarpt på Androids fordele og ulemper.

God læselyst!


Vær opdateret på de nyeste tilbud - tilmeld dig vores nyhedsbrev her:


Fordele ved iPhone

Apple er generelt kendte for at diske op med telefoner, det rent designmæssigt ikke er muligt at sætte en finger på. Apple er perfektionister, når det gælder udseende, og det ses ikke blot på deres telefoner, men også på brugerfladen i deres iPhones. Brugerfladen er elegant, raffineret og overskuelig, og dét er noget af det, Apple får point for iblandt brugerne.

Apple får desuden point for Siri, som kan hjælpe dig med at klare alverdens småopgaver i hverdagen. I forhold til stemmekontrol brillerer Apple og ligger længder foran Android. Apples Siri er som udgangspunkt udviklet på engelsk, men også på dansk fungerer det glimrende, hvor Androids alternativ må siges at halte en smule bagefter. Stemmekontrol bliver mere og mere udbredt, og vil du gerne kunne udnytte mulighederne inden for netop voice control til fulde, er iPhone således et særdeles godt valg.

Foto af Christina Steiness, Blue City

Foto af Christina Steiness, Blue City

En af de store fordele ved iPhone er desuden, at alle opdateringer i styresystemet som udgangspunkt er tilgængelige på alle iPhone-modeller af nyere dato. Som iPhone-bruger får du altså adgang til alle de nyeste opdateringer, så snart de udkommer. Det er ikke nødvendigvis tilfældet for dig som Android-bruger, da det her er op til mobilproducenterne, hvor ofte deres specifikke Android-telefoner skal opdateres. Du kan således risikere at måtte gå i flere måneder, før du får glæde af de opdateringer, Android er kommet med, og dét er naturligvis uhensigtsmæssigt. I de værste tilfælde får du slet ikke adgang til opdateringerne.

Når det kommer til sikkerheden i applikationer, har Apple en lille fordel. Langt de fleste apps er tilgængelige til begge de to styresystemer, men sikkerhedsniveauet på Apples App Store er en smule højere, end det er på Google Play, som er Androids pendant til App Store. Den øgede sikkerhed skyldes, at Apple gennemgår samtlige af de applikationer, der bliver tilgængelige i App Store. Det betyder, at du som Apple-bruger ikke risikerer at komme til at hente noget skadeligt ned på din telefon. Det er i enkelte tilfælde sket for Android-brugere, som kan hente alverdens forskellige applikationer fra både Google Play og tredjepartsplatforme.


Af de to applikationsplatforme App Store og Google Play vinder App Store desuden på kurateret indhold. Du bliver her præsenteret for applikationer, der ofte er særdeles relevante for dig at kigge nærmere på, og som kan hjælpe med at gøre ting i din dagligdag nemmere eller mere behagelige. Det layoutmæssige må også siges at være lige i øjet med App Store, og det er endnu et plus ved denne platform.  

Har du andre produkter fra Apple, er det nemt og ligetil at synkronisere de forskellige devices. Log blot ind på din Apple-bruger med dit Apple ID, så er dine forskellige elektroniske produkter i en fart strømlinede. Når du køber en ny iPhone, vil du således opleve, at indstillinger, applikationer og deslige så at sige ”følger med” over på den nye enhed, så den både i forhold til brugerflade og personlige indstillinger er fuldkommen lig den iPhone, du har opgraderet fra. Dét må siges at være en klar fordel, da det gør det nemt og ligetil at skifte telefon.

Ulemper ved iPhone

Der er rigtig mange fordele ved iOS, men styresystemet har naturligvis også nogle ulemper. Generelt gælder det, at iOS er et relativt lukket system, hvilket vil sige, at du ikke kan tilpasse og justere det i helt så høj grad, som du kan med Android. Det vender vi tilbage til senere.

Der findes mange forskellige applikationsplatforme, hvorfra du kan downloade dine apps. Hos Apple har de blokeret eksterne udbydere, så du udelukkende har mulighed for at hente apps fra App Store. Medmindre du vælger at jailbreake din telefon, som det hedder, når du hacker dig ind i dens styresystem, har du altså ikke mulighed for at hente eksempelvis Google Play eller Amazon Appstore til din telefon.

Safari er standardbrowseren på iPhone. Det ér muligt at hente andre browsere såsom Google Chrome og Mozilla Firefox til din iPhone, men du har ikke mulighed for at indstille disse eksterne browsere som din standardbrowser. Klikker du eksempelvis på et link, du har fået tilsendt, vil det altså blive åbnet i Safari – uanset hvad. Det er naturligvis fint, hvis du er glad for Safari, men foretrækker du en anden browser, er det en smule irriterende at være låst på denne måde.Som vi har været inde på, er Apple en smule mere strikse med, hvad der finder vej til deres applikationsplatform, end Android er. Det er i vid udstrækning en god ting qua det tidligere omtalte forhøjede sikkerhedsniveau, men det betyder naturligvis også, at der er en række applikationer, du ganske enkelt ikke har adgang til som Apple-bruger. Du vil kunne finde substitutter for langt de fleste apps, men nogle helt særlige nicheapps må du som Apple-bruger undvære.

Når det kommer til navigation, har Apple Maps den ulempe, at du her ikke kan få vejvisning som cyklist. Indtil for blot få år tilbage gjorde Apple brug af Googles kort i deres telefoner, men i 2012 udviklede de deres eget Apple Maps. Grundlæggende fungerer det fint, men det mangler altså cyklistfunktionen, som er at finde i Google Maps, som er standardkortet på Android-telefoner. Generelt er Google Maps mere veludviklet end Apple Maps. For eksempel har du her adgang til Google Street View, hvilket ikke er noget, Apple har prioriteret. Foretrækker du at benytte Google Maps, har du mulighed for at hente applikationen til din iPhone.

sync_iphone_ipad_bluecity

Foto af Christina Steiness, Blue City

Generelt er der det minus ved Apple, at deres produkter ligger i den høje ende af prisskalaen. Der er tale om high end-produkter, og brandet henvender sig som udgangspunkt ikke til dig, der gerne vil have en budgetvenlig telefon. Apple har opbygget sig et særdeles stærkt brand, og de tager gerne penge for deres navn og logo. Du vil således opleve at kunne få væsentligt mere telefon for pengene hos andre smartphoneproducenter end Apple. De er til gengæld ikke nær så meget et modefænomen, som Apple er, hvilket både kan ses som en fordel og en ulempe.

Hvilke iPhones findes der?

Den første iPhone kom på markedet tilbage i 2007. Siden da er der sket en hel del både i forhold til design, funktioner og brugerflade. I skrivende stund er der cirka en håndfuld forskellige iPhones i produktion, og herudover er det naturligvis også muligt at få fingrene i ældre modeller, hvis ikke du har noget imod, at din iPhone for eksempel har været brugt.  

Hermed følger en komplet liste over iPhones anno januar 2020:


iPhone-model:

Lanceringsdato:

I produktion (Ja/Nej):

iPhone

29. juni, 2007

Nej

iPhone 3G

11. juli, 2008

Nej

iPhone 3GS

19. juni, 2009

Nej

iPhone 4

24. juni, 2010

Nej

iPhone 4S

14. oktober, 2011

Nej

iPhone 5

21. september, 2012

Nej

iPhone 5C

20. september, 2013

Nej

iPhone 5S

20. september, 2013

Nej

iPhone 6/6 Plus

19. september, 2014

Nej

iPhone 6S/6S Plus

25. september, 2015

Nej

iPhone SE

31. marts, 2016

Nej

iPhone 7/7 Plus

16. september, 2016

Nej

iPhone 8/8 Plus

22. september, 2017

Ja

iPhone X

3. november, 2017

Nej

iPhone XS/XS Max

21. september, 2018

Nej

iPhone XR

26. oktober, 2018

Ja

iPhone 11

20. september, 2019

Ja

iPhone 11 Pro/11 Pro Max

20. september, 2019

Ja

I am raw html block.
Click edit button to change this htmlSom du kan se, findes der altså et hav af forskellige iPhones. Designmæssigt minder samtlige iPhones en hel del om hinanden, hvilket netop er noget af dét, der er kendetegnende for Apple. Deres design er strømlinet over hele linjen, og det gælder altså også, når det kommer til deres iPhones. Indmaden varierer naturligvis en hel del, og de nyere modeller har således væsentligt mere saft og kraft at byde på, end de tidligere modeller har. Der er naturligt nok sket en hel del på de 12 år, der er gået, fra den første iPhone blev lanceret, til den nyeste model kom på markedet.

I dag kan du stadig få glæde af også en ældre iPhone, hvis ikke du har de helt store krav til specifikationer. Vælger du at købe en sådan, skal du blot være opmærksom på, om du fortsat har mulighed for at opdatere styresystemet på den, eller om nye iOS-opdateringer ikke er tilgængelige. Nogle applikationer stopper med at fungere, hvis ikke du har den nyeste version af iOS, og nogle ældre iPhones er ganske enkelt ikke i stand til at blive opdateret.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

iphone_udvikling_iphone1_iphone11_bluecity_low_res


Hvilke kameraer har de nyeste iPhones?

For rigtig mange forbrugere er det i dag af afgørende betydning, at der er et godt kamera i deres smartphones. Mange bruger deres telefon som deres primære kamera, og derfor er det også vigtigt, at denne er i stand til på optimal vis at indfange både små og store øjeblikke.

Det er i høj grad kameraerne, forskellige producenter af smartphones vinder på. Apple er naturligvis godt med på denne front. Deres nyeste iPhones indeholder rigtig gode kameraer med smarte funktioner, som gør det nemt for dig at tage særligt gode billeder. For eksempel er portrætfunktionen på iPhones særdeles populær. En portrætfunktion – eller bokeh-funktion – slører baggrunden bag den portrætterede, så vedkommende træder ekstratydeligt frem. 

Selvom Apple er rigtig godt med på kamerafronten, gælder det, at du kan finde Android-telefoner med endnu bedre kameraer end dem, du finder i iPhones. Desuden har nogle af dem endnu flere smarte funktioner, som kan bruges til at finjustere billederne. Afhængigt af den specifikke producent gælder det blot, at det kan være indviklet at få det maksimale ud af alle disse funktioner. Det vender vi lidt tilbage til.

På iPhone er der måske nok lidt færre funktioner, end der er på nogle Android-telefoner, men til gengæld er det nemt for enhver at få glæde af funktionerne. Apples kameraapplikation er intuitiv at bruge, og du behøver således hverken at være professionel fotograf eller dedikeret teknologinørd for virkelig at kunne nyde godt af kameraet i din iPhone.

For at give dig det komplette overblik over, hvordan kameraet er i forskellige iPhones, får du hermed en gennemgang af kameraerne i de iPhone-modeller, der fortsat er i produktion i skrivende stund.

 

iPhone 8

iPhone 8 byder på et kamera på 12 MP med en fotoblænde på 1.8. Kameraet har autofokusfunktion, IR-filter og burst-mode – også kaldet sportsmode. Du har mulighed for at optage 4K-video eller video ved 1.080p med 30 eller 60 fps. Du kan også optage slowmotionvideoer med 120 eller 240 fps ved 1.080p.

Kameraet giver dig mulighed for at optage stabiliserede timelapses samt at tage panoramabilleder op til 63 MP. Kameraet byder på både optisk og digital billedstabilisering samt ansigtsgenkendelse.

Frontkameraet er et HD-kamera på 7 MP, som tilbyder automatisk billedstabilisering. Du kan optage videoer ved 1.080p samt tage livebilleder.

 

iPhone 8 Plus

Med iPhone 8 Plus får du to kameraer, som hver især er på 12 MP. Den ene er en vidvinkellinse med en fotoblænde på 1.8. Den har indbygget optisk billedstabilisering. Den anden linse er en telefotolinse med en fotoblænde på 2.8.

Kameraet understøtter burst-mode, har autofokusfunktion og har et indbygget IR-filter. Du kan optage 4K- eller 1.080p-video med 30 eller 60 fps, og du har igen mulighed for at optage slowmotionvideoer med enten 120 eller 240 fps – også ved 1.080p.

Med iPhone 8 Plus kan du optage stabiliserede timelapses, og du kan tage panoramabilleder. Kameraet har en indbygget portrætfunktion, og telefonen understøtter ansigtsgenkendelse. Du har med iPhone 8 Plus at gøre med det samme frontkamera som i iPhone 8.


 

iPhone XR

Her bliver du præsenteret for et LED-flash-kamera på 12 MP. Der er tale om en vidvinkellinse med en fotoblænde på 1.8. Kameraet har optisk billedstabilisering, autofokusfunktion, IR-filter og burst-mode. Du kan optage video ved 4K eller 1.080p med 30 eller 60 fps. Igen har du mulighed for at optage i slowmotion ved 120 eller 240 fps.

Du kan tage panoramabilleder på op til 63 MP og optage timelapses akkurat ligesom ved de to foregående modeller. Telefonen har indbygget portrætfunktion og ansigtsgenkendelse, og den byder på både digital og optisk billedstabilisering.

Frontkameraet er et TrueDepth-kamera på 7MP med automatisk billedstabilisering. På denne model kan du også nyde godt af portrætmode i frontkameraet, som desuden også tilbyder 1.080p-videooptagelse.

 

iPhone 11

Ved iPhone 11 - den pt bedste iPhone - er der igen tale om et dualkamera. Du har her at gøre med en vidvinkellinse på 12 MP med en fotoblænde på 1.8 samt en ultravidvinkellinse med en fotoblænde på 2.4. Kameraet har burst-mode, IR-filter og autofokus. Du har igen mulighed for at optage 4K- eller 1.080p-videoer ved 30 eller 60 fps samt for at optage i slowmotion med 120 eller 240 fps.

Telefonen giver dig mulighed for at optage stabiliserede timelapses samt at tage panoramabilleder på op til 63 MP. iPhone 11 understøtter portrætmode og ansigtsgenkendelse og tilbyder både optisk og digital billedstabilisering.

Frontkameraet er et TrueDepth-kamera på 12 MP med automatisk billedstabilisering. Det understøtter portrætmode og videooptagelse i 4K med 60 fps eller 1.080p med 120 fps.

 

iPhone 11 Pro

Med iPhone 11 Pro har du ikke blot at gøre med to linser, men derimod med hele tre. Der er tale om henholdsvis en vidvinkellinse, en telefotolinse og en ultravidvinkellinse. Førstnævnte har en fotoblænde på 1.8, den anden har en fotoblænde på 2.0, og den sidste har en fotoblænde på 2.4.

iPhone 11 Pro tilbyder – ligesom de tidligere modeller – autofokus, IR-filter og burst-mode. Du kan igen optage 4K- eller 1.080p-video med 30 eller 60 fps samt slowmotionvideo med 120 eller 240 fps. Du kan tage smukke portrætter takket være portrætmode, og du har mulighed for at tage panoramabilleder samt at optage timelapses.

Telefonen byder på digital billedstabilisering samt dobbelt optisk stabilisering. Derudover har den ansigtsgenkendelse.

Frontkameraet er det samme som i iPhone 11.

 

iPhone 11 Pro Max

Med 11 Pro Max har du at gøre med det samme kamera som i 11 Pro samt det samme frontkamera som i iPhone 11.


Hvilken iPhone er den mest populære?

Det er umuligt at sige, hvilken iPhone der overordnet set er den mest populære. Man kan naturligvis kigge på salgstal, men Apple offentliggør ikke længere, hvor mange styks de sælger af de specifikke iPhone-modeller. Man kan således kun komme med gisninger om, hvilke iPhones der er de mest populære ud fra forskellige forhandleres og forbrugeres udmeldinger.

Generelt har ”basismodellerne”, så at sige, for vane at sælge bedre end de endnu mere hightech-udgaver. Det sås, da Apple fortsat offentliggjorde salgstallene for de enkelte iPhones og er desuden den tendens, der ses, når man forhører sig hos forhandlere og forbrugere.

Alt peger da også på, at den almindelige iPhone 11 sælger bedre end 11 Pro og 11 Pro Max, som er dyrere end standardmodellen. Selvom Apple generelt er et lidt dyrere ”modebrand”, tyder det altså på, at iPhone-brugerne fortsat gerne vil have value for money. Derfor går de med basistelefonerne, som fortsat byder på masser af lækre specifikationer.

 

I forhold til at måle populariteten af forskellige iPhones igennem tiden skal det desuden nævnes, at langt de fleste mennesker har en smartphone den dag i dag, hvorimod det ikke var standarden, da den første iPhone kom på markedet tilbage i 2007.

Forestiller vi os, at vi i for eksempel år 2010 lavede en beregning af, hvor mange procent af alle smartphonebrugere der ejede en af de tidligste iPhones, kunne en af disse modeller således vise sig egentlig at være mere populær end de iPhones, der er på markedet i dag – igen set i forhold til, hvor mange procent af det samlede antal smartphonebrugere der investerer i de forskellige modeller.

Selvom der generelt er mange flere, der køber iPhones i dag, end der var i begyndelsen af iPhonens levetid, er det altså ikke muligt at konkludere, at de nyere modeller er mere populære end de tidligere modeller var.


 

Hvor mange har en iPhone i Danmark?

En undersøgelse foretaget af Kantar Gallup tilbage i 2017 viste, at cirka halvdelen af alle smartphoneejere i Danmark på daværende tidspunkt havde en iPhone. Lignende tal er dukket op i andre undersøgelser, og det er dermed rimeligt at gå ud fra, at cirka hver anden dansker benytter sig af en iPhone.Dette tal er væsentligt højere, end det er i mange andre lande, hvor Android-telefonerne er de mest udbredte. Faktisk viser undersøgelser fra store, anerkendte analyseinstitutter, at Android-telefonerne dækker op imod 80 % af markedsandelen på verdensplan.

danmark_iphone_android_versus_smartphones_bluecity_low_res

Baseret på Kantar Gallup, 2017

Taget i betragtning, at iOS på nuværende tidspunkt findes på 34 forskellige sprog, imens Android er tilgængeligt på mere end 100 forskellige sprog, er det i virkeligheden ikke så mærkeligt, at Android er mere udbredt, end iOS er. Samtidig gælder det, at mange forskellige producenter af mobiltelefoner benytter sig af Android som styresystem, imens det kun er Apple, der benytter iOS.

Det vil altså sige, at der ganske enkelt er mange flere valgmuligheder inden for mobiltelefoner, hvis man vil have en Android-telefon, end der er, hvis man partout vil have en telefon med iOS som styresystem.


Fordele ved Android

Android er et styresystem udviklet af Google. Det så første gang dagens lys tilbage i 2008. En af de helt store fordele ved Android er, at det er baseret på et såkaldt open source-system ved navn Linux. At der er tale om et open source-system betyder blandt andet, at du faktisk har mulighed for selv at ændre i dit Android-system. Det kræver, at du har forstand på programmering, men er du en haj til dette, er det relativt ligetil at ændre i styresystemet, så det til perfektion kommer til at matche netop dine behov, præferencer og krav.

Generelt er der virkelig gode muligheder for at tilpasse en Android-telefon til den enkelte bruger. Du kan tilpasse skærmlayoutet efter dine personlige præferencer, og du har mulighed for at indsætte alverdens forskellige former for widgets, som det giver mening for dig. Du kan altså modificere din smartphone på et hav af forskellige måder – både ved at pille ved softwaren og ved at ændre i layoutet og funktionerne i brugerfladen. Dette må bestemt ses som en fordel og er netop noget af det, Android får ros for.

Bluecity_android_miljobilled_low_res

Foto af Blue City

Et plus ved brugerpladen i Android er desuden, at du her har mulighed for med enkelte tryk at lukke alle dine aktive applikationer ned på samme tid. På en iPhone er du nødt til at lukke hver eneste app enkeltvist. Desuden finder du på Android-telefoner små beskrivelser under de enkelte punkter i indstillinger. Det vil sige, at du nemt får klikket dig ind på det indstillingspunkt, du er interesseret i. Dette er små detaljer, som giver pluspoint på Androids konto.

En anden væsentlig fordel ved Android er, at Android-telefoner i hovedreglen er billigere end iPhones. iPhones koster gerne en del sammenlignet med lignende produkter fra andre producenter. Du kan således snildt få fingrene i en telefon, der, når det kommer til indmad, ligner en iPhone, men som blot koster væsentligt mindre. Det skyldes ganske enkelt, at Apple i høj grad er et modebrand, hvor du ikke nødvendigvis får de helt vilde specifikationer for pengene, men derimod betaler for brandet og for brugerfladen.

 

Er prisen afgørende for dig, giver det således god mening at overveje en Android-telefon. Her kan du typisk få meget telefon for pengene – naturligvis afhængigt af den specifikke producent.

Har du brug for at kunne opbevare filer i skyen, har Android også her et lille forspring i forhold til Apple. Det gælder nemlig, at du får adgang til 15 GB gratis opbevaring i Google Drive med en Android-telefon, imens du hos Apple kun får 5 GB gratis lagring i deres skysystem, iCloud.

Med Google Drive får du mulighed for at benytte dig af programmer som Google Sheets og Google Docs, som er henholdsvis et regnearks- og et skriveprogram. Sådanne programmer har du ikke adgang til i iCloud. Skal du opdatere med mere plads i Google Drive, koster det i skrivende stund 1.99 dollars om måneden for 100 GB ekstra, imens du hos Apple betaler syv kroner for 50 GB ekstra.

Generelt er det væsentligt at huske på, at det er Google, der står bag Android. Det betyder blandt andet, at deres veludviklede kort, Google Maps, er standardkortet på alle Android-telefoner, og at Google Chrome er standardbrowseren. Du får desuden nemt din Android-telefon til at spille sammen med din computer, hvis du også her benytter eksempelvis Google Docs, Gmail eller Googles kalendersystem.

Ulemper ved Android

Muligheden for at tilpasse en Android-telefon til ens personlige præferencer er noget af dét, Android i særdeleshed vinder på. Samtidig må det imidlertid også ses som en af ulemperne ved dette styresystem. Mulighederne er praktisk talt uendelige med en Android-telefon, og mange brugere oplever, at dét gør styresystemet uoverskueligt.

 

Særligt da Android først kom på markedet, var der mange, der beklagede sig over, at det var kompliceret og rodet at bruge. Det er blevet langt bedre med tiden, og Android har også valgt at gøre brugerfladen mere stringent med tiden. De mange muligheder og det rod, de kan medføre, er dog fortsat noget af det, der i dag trækker nedad for Android.

android_miljobilled_med_res

Foto af Rohit Tandon, Unsplash

Som vi har nævnt tidligere, kan Android inkorporeres som styresystem i enhver smartphone fra enhver producent. Mange smartphoneproducenter, der overordnet set holder sig i den billigere ende af skalaen, benytter sig af netop dette styresystem. Nogle billige telefoner kan sagtens hamle op med iPhone i forhold til specifikationer, men der er også modeller på markedet, som slækker på indmaden til gengæld for en lavere pris. Dét betyder, at nogle brugere oplever, at Android er langsomt.

 

Sammenligner man en iPhone og en Android-telefon, der har nogenlunde de samme specifikationer at byde på, er de to styresystemer stort set lige hurtige. Forskellen ligger altså i høj grad i, at iPhones altid er high end-telefoner, hvori der bliver gjort brug af de nyeste teknologier, der er tilgængelige på lanceringstidspunktet. Det er ikke altid tilfældet med Android-telefoner.

Netop fordi enhver producent kan gøre brug af Android som styresystem, kan du som bruger ikke være garanteret at få de nyeste opdateringer af styresystemet. Det er op til den enkelte producent, hvornår – og om – de vil tilbyde deres brugere opdateringer af styresystemet, og det betyder, at du kan komme til at rende rundt med en forældet version af Android i lang tid, hvilket naturligvis må ses som en ulempe.

Hvilke Android-telefoner findes der?

Enhver smartphone- eller tabletproducent kan gøre brug af Android som operativsystem. Derfor er det heller ikke muligt at komme med en udtømmende liste over Android-telefoner på markedet på samme vis, som man kan gøre med telefoner fra Apple.  

Hermed følger imidlertid en liste over nogle af de mange producenter, der gør brug af Googles Android-styresystem i deres telefoner:

 • HTC
 • Huawei
 • LG
 • Motorola
 • Samsung
 • OnePlus
 • HMD Global (Nokia)
 • Sony

Desuden får du her en oversigt over nogle af de nyeste Android-smartphones anno januar 2020:

Producent:

Modelnavn:

Lancering:

Google

Pixel 3a/ Pixel 3a XL

Marts, 2019

Google

Pixel 4/ Pixel 4 XL

Oktober, 2019

Huawei

Huawei P30

Marts, 2019

LG Electronics

LG G8 ThinQ

April, 2019

LG Electronics

LG V50 ThinQ

Maj, 2019

Motorola Mobility

Moto G7

Marts, 2019

Motorola Mobility

Moto Z4

Juni, 2019

HMD Global

Nokia 1 Plus

Marts, 2019

HMD Global

Nokia 2.2

Juni, 2019

HMD Global

Nokia 2.3

December, 2019

HMD Global

Nokia 3.2

Maj, 2019

HMD Global

Nokia 4.2

April, 2019

HMD Global

Nokia 6.2

September, 2019

HMD Global

Nokia 7.2

September, 2019

HMD Global

Nokia 9 PureView

Februar, 2019

OnePlus

OnePlus 7/ OnePlus 7 Pro

Maj, 2019

OnePlus

OnePlus 7T/ OnePlus 7T Pro

Oktober, 2019

Samsung Electronics

Samsung Galaxy Note 10/ Samsung Galaxy Note 10+

August, 2019

 

Som du kan fornemme, er der mange forskellige spillere på markedet, som gør brug af Googles open source-styresystem. Hver især tilpasser de styresystemet specifikt til deres telefoner og tilføjer og fjerner forskellige elementer, som det passer dem.

Medmindre du selv tilpasser brugerfladen, vil denne typisk være nogenlunde den samme på tværs af forskellige Android-enheder. Dog kan du ikke forvente at blive mødt af to fuldkommen identiske styresystemer og brugerflader på Android-telefoner fra to forskellige producenter. De enkelte smartphoneproducenter har det nemlig med eksempelvis at tilføje deres egne chat- og opkaldsapplikationer.

Som Android-bruger er det fuldkommen ligetil at skifte fra én Android-telefon til en anden fra den samme producent, men skifter du til en model fra en anden producent, kan der være forskelle i brugerfladen, du skal vænne dig til.


Hvilke kameraer har de nyeste Android-telefoner?

Som vi også har været inde på tidligere, er det i dag utroligt vigtigt for en stor del af smartphonebrugerne, at deres telefoner byder på et godt kamera. Det gælder naturligvis også for dem, der benytter sig af Android-telefoner.

Kameraerne i de nyeste Android-telefoner er af svingende kvalitet. Det skyldes ganske enkelt, at de producenter, der benytter sig af Android som styresystem, står bag et bredt udvalg af forskellige smartphones. Mange af dem har rigtig gode kameraer, men en del af producenterne udvikler, foruden deres topmodeller, også billigere smartphones, som eksempelvis ikke indeholder de bedste kameraer på markedet.


Du kan finde Android-telefoner med rigtig gode kameraer – endda bedre end dem, du finder hos Apple – men du kan også finde telefoner med mindre gode kameraer, hvis du for eksempel gerne vil have en budgetvenlig telefon.

På de bedste kameratelefoner, der gør brug af Android som styresystem, har du et helt hav af forskellige funktioner at gøre godt med for at få dit motiv til at tage sig absolut bedst ud. Her er sagen lidt den samme som i forhold til customization af brugerfladen; de mange muligheder er fantastiske for dig, der så at sige kan finde ud af at bruge dem, men kan virke forvirrende for dig, der ikke har så meget forstand på kamerafunktioner.

Har du ikke fuldkommen styr på funktionerne i din kameraapplikation, får du næppe maksimalt ud af dit kamera. Sætter du dig omvendt grundigt ind i, hvad de forskellige funktioner kan og ikke kan, har du mulighed for at tage nogle helt fantastiske billeder med din Android-telefon.

Hermed følger en gennemgang af kameraet i en række udvalgte nyere Android-telefoner.

 

Pixel 4 XL

Det er ingen ringere end Google selv, der står bag Pixel 4 XL. Her bliver du mødt af et dualkamera på henholdsvis 12,2 MP og 16 MP. Vidvinkellinsen på 12,2 MP har en fotoblænde på 1.7, imens telefotolinsen på 16 MP har en fotoblænde på 2.4. Kameraet tilbyder dobbelt optisk zoom, auto-HDR og dobbelt LED-blitz. Kameraet giver dig mulighed for at tage panoramabilleder samt at optage videoer ved 2.160p med 30 fps eller ved 1.080p med 30, 60 eller 120 fps. Kameraet tilbyder både optisk og elektronisk billedstabilisering, så dine billeder ikke bliver rystede.

På fronten har du ligeledes at gøre med et dualkamera – her har du to linser på 8 MP at arbejde med. Også frontkameraet understøtter auto-HDR samt videooptagelse ved 1.080p med 30 fps.

Huawei P30

I denne smartphone fra Huawei bliver du mødt af ikke blot et dualkamera, men derimod et triplekamera. Kameraet er udviklet i samarbejde med Leica, som er en af de førende producenter af fotolinser i verden. Med denne smartphone er der altså særligt fokus på netop kameraet.

Du har her at gøre med et vidvinkelobjektiv på 40 MP med en fotoblænde på 1.8, et ultravidvinkelobjektiv på 16 MP med en fotoblænde på 2.2 og et telefotoobjektiv på 8 MP med en fotoblænde på 2.4. Kameraet byder på 5x hybridzoom og 30x digital zoom. Du har her mulighed for at ændre på lukketiden, og kameraet har naturligvis en indbygget portrætfunktion. Derudover gør telefonen brug af Huaweis AI Image Stabilization.

Frontkameraet er på 32 MP og har en blændeåbning på 2.0, så du kan også tage sublime selfies.

 

LG V50 ThinQ

Med denne telefon har du – ligesom ved den ovenstående model – at gøre med hele tre forskellige fotolinser. Her er der tale om linser på henholdsvis 12 MP, 12 MP og 16 MP. Standardlinsen på 12 MP har en fotoblænde på 1.5, telefotolinsen på 12 MP har en fotoblænde på 2.4, og ultravidvinkellinsen på 16 MP har en fotoblænde på 1.9.

Kameraet understøtter HDR, har en indbygget LED-blitz og giver dig mulighed for at tage panoramabilleder. Du kan optage 2.160p-videoer ved 30 eller 60 fps samt 1.080p-videoer ved 30, 60 eller 240 fps.

Frontkameraet er et dualkamera. Her har du at gøre med en standardlinse på 8 MP med en blændeåbning på 1.9 samt en vidvinkellinse på 5 MP med en blændeåbning på 2.2. Også frontkameraet understøtter HDR og giver dig mulighed for at optage video ved 1.080p med 60 fps.

Moto Z4

Med Moto Z4 disker Motorola op med et kamera på intet mindre end 48 MP. Der er her tale om en vidvinkellinse med en blændeåbning på 1.2. Telefonen har indbygget AI, som hjælper dig med at tage de bedst mulige billeder – selv under dårlige lysforhold eller imens du er i bevægelse.

Kameraet har en række forskellige funktioner såsom nattilstand og Spot Color, hvor du udvælger en enkelt farve, der skal være tydelig på billedet, imens resten af billedet bliver lavet om til sort/hvid. Optisk billedstabilisering sørger for, at små bevægelser ikke påvirker dit billede – eller din videooptagelse. Du kan med Moto Z4 optage 2.160p-video med 30 fps eller 1.080p-video med 30 eller 60 fps.

Frontkameraet er på 25 MP og har en blændeåbning på 2.0. Både det almindelige kamera og frontkameraet giver dig mulighed for at tage smukke portrætfotos med bokeh-effekt, og en indbygget Auto Smile Capture-funktion gør det nemt at tage et gruppebillede, hvor alle faktisk smiler.

Nokia 2.3

På Nokia 2.3 har du at gøre med et dualkamera. Du har her en linse på 13 MP med en blændeåbning på 2.2 samt en dybdelinse på 2 MP. Telefonen gør brug af AI til at frembringe de smukkest mulige billeder af forskellige motiver og har både en portrætfunktion og nattilstand. Desuden er der en indbygget Recommended Shot-funktion. Denne kan bruges, når du tager billeder af ting i bevægelse. Telefonen skyder automatisk flere billeder og anbefaler dig det bedste af dem – også selvom det ikke er taget præcis på det tidspunkt, du trykkede på udløserknappen.

Frontkameraet er på 5 MP og har en fotoblænde på 2.4.

OnePlus 7T Pro

Med OnePlus 7T Pro har du at gøre med et triplekamera med både optisk og elektronisk billedstabilisering. Hovedlinsen er på hele 48 MP med en fotoblænde på 1.6. Denne bliver støttet af en telefotolinse på 8 MP med en fotoblænde på 2.4 og en ultravidvinkellinse på 16 MP med en fotoblænde på 2.2. Kameraet tilbyder 3x optisk zoom, dobbelt LED-blitz og autofokus.

Du kan her se frem til funktioner som UltraShot, Natmiljø, Portræt, Panorama og AI-Scenegenkendelse. Herudover har du mulighed for at forevige dine øjeblikke med 4K-videooptagelser ved 30 eller 60 fps. Du kan naturligvis også optage slowmotionvideoer.

 

Frontkameraet er på 16 MP og har en blændeåbning på 2.0. Det byder på autofokus og elektronisk billedstabilisering. Herudover kan du nyde godt af HDR, ansigtsgenkendelse, skærmblitz og ansigtsretouchering.

Samsung Galaxy Note 10+ har tre forskellige fotolinser på bagsiden, som hver især gør deres for, at du kan tage gode billeder. Herudover har den en dybdelinse. Du har at gøre med en fotolinse på 12 MP med en blændeåbning på 2.4, en telezoomlinse på 12 MP med en fotoblænde på 2.1 og en ultravidvinkellinse på 16 MP med blændeåbningen 2.1.

Kameraet giver dig mulighed for at tage flotte portrætter med den indbyggede bokeh-funktion, som endda også kan bruges på videoer. Du har mange forskellige redigeringsmuligheder på Samsung Galaxy Note 10+, og disse kan du blandt andet udnytte ved hjælp af den pen, der følger med til denne telefon.

Frontkameraet på denne model er på 10 MP med en blændeåbning på 2.2.

Samsung Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note 10+ har tre forskellige fotolinser på bagsiden, som hver især gør deres for, at du kan tage gode billeder. Herudover har den en dybdelinse. Du har at gøre med en fotolinse på 12 MP med en blændeåbning på 2.4, en telezoomlinse på 12 MP med en fotoblænde på 2.1 og en ultravidvinkellinse på 16 MP med blændeåbningen 2.1.

 

Kameraet giver dig mulighed for at tage flotte portrætter med den indbyggede bokeh-funktion, som endda også kan bruges på videoer. Du har mange forskellige redigeringsmuligheder på Samsung Galaxy Note 10+, og disse kan du blandt andet udnytte ved hjælp af den pen, der følger med til denne telefon.

Frontkameraet på denne model er på 10 MP med en blændeåbning på 2.2.


Hvilken Android-telefon er den mest populære?

Der er utroligt mange forskellige Android-telefoner på markedet, og det er derfor også tæt på umuligt at konkludere, hvilken specifik Android-telefon der er den mest populære. Populariteten afhænger blandt andet af, om man kigger på tallene på verdensplan eller i et specifikt land.

Generelt gælder det, at en producent som Samsung er blevet særdeles populær. Ifølge Counterpoint Research, som er et anerkendt researchinstitut med fokus på teknologibranchen, sad Samsung i år 2019 på hele 21 % af det samlede smartphonemarked på verdensplan. Huawei fulgte efter med 18 % og Apple med 12 %.

 

Samsung og Huawei er altså nogle af de absolut vigtigste spillere på smartphonebanen, og begge disse producenter gør brug af netop Android.

Af populære modeller fra de to brands kan nævnes blandt andet de følgende:

 • Samsung Galaxy S10 Plus
 • Samsung Galaxy S10
 • Samsung Galaxy Note 10+
 • Huawei P30 Pro
 • Huawei Mate 20 Pro
 • Huawei Nova 5T


Hvor mange har en Android-telefon i Danmark?

Ifølge Device Atlas, som indsamler data om den teknologiske verden, havde Android i 2019 44,54 % af markedet i Danmark. Danmarks Statistik laver årligt undersøgelser, der belyser danskernes brug af elektroniske apparater, og ifølge undersøgelsen fra år 2019 ejer cirka 88 % af den danske befolkning en smartphone. Med godt 5,8 millioner indbyggere i landet vil det sige, at rundt regnet 2.273.000 mennesker i Danmark har en Android-telefon.

Som nævnt tidligere, har Apple et særdeles godt tag i danskerne, og der er således fortsat flere, der ejer en iPhone end en Android-telefon netop her i landet. Hvis vi arbejder ud fra den tidligere nævnte statistik, der viser, at hver anden dansker har en iPhone, findes der cirka 2.552.000 iPhones her i landet.


Hvad er bedst - iPhone eller Android?

Vi har nu kigget på en række fordele og ulemper ved de to styresystemer iOS og Android. Begge systemer har en masse at byde på, og derfor er det også svært at komme med et entydigt svar på, hvem der vinder i kampen iOS vs. Android. Som vi også var inde på i starten af denne sammenligning, handler valget imellem de to styresystemer i høj grad om personlige præferencer. Derudover gælder det som regel, at hvis man først er landet i den ene lejr, så bliver man dér. Har du først investeret i en iPhone, går du altså næppe over til en Android-telefon – eller omvendt.

Hvis vi skal lave en lille opsummering af vores iOS vs. Android-gennemgang indtil videre, gælder det, at Apple i høj grad vinder på brugervenlighed, imens Android vinder på tilpasningsmuligheder.

android_versus_iphone_bluecity_low_res

Med en iPhone kan du desuden være sikker på at få en high end-telefon – forudsat, at den er af nyere dato, naturligvis. Dét er ikke nødvendigvis tilfældet, hvis du køber en nyere Android-telefon, da en sådan kan være produceret med fokus på budgetvenlighed fremfor på specifikationer. Det betyder til gengæld også, at du har mulighed for at få fingrene i en billig, men ny smartphone med Android som styresystem, hvorimod en nyere iPhone altid vil ligge i den dyrere ende af prisskalaen.

iOS er intuitivt og nemt at bruge, og Apple får generelt meget ros for brugervenligheden i deres styresystem. Desuden brillerer de i forhold til det layoutmæssige af deres brugerflade. Med Android er du i høj grad selv herre over, hvordan brugerfladen tager sig ud. Det betyder, at den kan blive virkelig lækker rent visuelt, men det kan også føre til en masse rod på skærmen.

 

Da Android er et open source-system, kan du tilpasse det på et hav af forskellige måder, hvis du har forstand på at kode. Det kan naturligvis ses som en fordel. Har du ikke forstand på at kode, får du imidlertid ikke meget ud af denne mulighed, og du må i stedet ”nøjes” med at tilpasse brugerfladen ved hjælp af indstillingerne på din telefon.

Udover at du kan vælge din nye telefon ud fra, hvilket styresystem du foretrækker, kan du naturligvis også kigge på, hvilke funktioner og specifikationer, der er vigtige for dig. Vil du gerne kunne tage knivskarpe billeder, eller er det vigtigste, at din smartphone er i stand til at holde strøm i lang tid? Vægter du sikkerheden højest i din telefon, eller er en stærk processor en topprioritet? Nedenfor kigger vi lidt på, hvilke smartphones der brillerer i forhold til forskellige succeskriterier.

Hvilket telefonkamera er bedst?

Som vi også har været inde på, kan du i dag få fingrene i nogle virkelig gode kameratelefoner, som i høj grad er i stand til at erstatte et almindeligt kamera. Er det vigtigt for dig, at din telefon på smukkeste vis kan indfange både små og store øjeblikke? Så kan du med fordel tage et kig på en af disse smartphones:

 • Apple iPhone 11 Pro
 • Huawei P30 Pro
 • Samsung Galaxy S10 5G
 • Xiaomi Mi Note 10
 • Google Pixel 4 XL
 • Sony Xperia 1.

Ifølge digitalcameraworld.com er dette nogle af de bedste kameratelefoner, du kan finde på markedet anno 2020. Hver især har de deres forcer, når det kommer til fotografering, men fælles for dem alle er, at de byder på nogle generelt solide kameraer.

Når du kigger på kameraerne i forskellige telefoner, er det vigtigt at nævne, at det ikke blot er relevant at kigge på de forskellige kameralinsers megapixels, men også på blandt andet blændeåbning og linsetyper. Derudover kan du også med fordel være opmærksom på eksempelvis lagerplads på de respektive telefoner. Du får nemlig ikke meget ud af at kunne optage smukke videoer i høj kvalitet, hvis ikke der er plads nok på telefonen til at kunne lagre dem. Er der ikke god indbygget lagerplads i en telefon, skal det som minimum være muligt at tilføje ekstra plads ved hjælp af et hukommelseskort.

 

Her nedenfor gennemgår vi nogle af de mest populære kameratelefoners specifikationer. Lidt længere nede vil du også kunne se, hvordan de klarer sig i forhold til batterilevetid og opladningstid, så du ved, hvor længe du kan regne med din kameratelefon, når du er på eventyr.

 

Modelnavn

Apple iPhone 11 Pro

Huawei P30 Pro

Samsung Galaxy S10 5G

Xiaomi Mi Note 10

Google Pixel 4 XL

Sony Xperia 1

Antal kameralinser (bag + front)

3 + 1

3 + 1

4 + 2

5 + 1

2 + 2

3 + 1

MP (front)

12 +12 + 12

40 + 20 + 8

12 + 16 + 12 + ToF

108 + 12 + 5 + 20 + 2

12,2 +16

12 + 12 + 12

MP (bag)

12

32

10, ToF

32

8, ToF

8

Opbevaringsplads i GB

64/256/512

128/256/512

256/512

128

64/128

128

Plads til hukommelseskort (ja/nej)

Nej

Ja

Nej

Nej

Nej

Ja

 

 

Vil du have en telefon, der virkelig shiner, når det kommer til antal megapixels, er Xiaomi Mi Note 10 en klar vinder. Til gengæld har denne telefon ikke alverdens opbevaringsplads, og der er ikke mulighed for at isætte et eksternt hukommelseskort. Du kan altså ikke opbevare uanede mængder billeder og videoer i høj kvalitet på denne telefon.

På både Huawei P30 Pro og Sony Xperia 1 har du mulighed for at opgradere lagerpladsen med et eksternt hukommelseskort. Begge disse telefoner har tre kameralinser bag på telefonen, men Huawei disker op med flere megapixels både bagpå og på fronten.

Alle disse seks telefoner – og mange andre for dén sags skyld – er en del af eliten, når det kommer til kameratelefoner. De har hver især deres særlige styrker, og når du skal vælge den helt rette kameratelefon, gælder det derfor om at overveje, om det eksempelvis er vigtigst for dig, at du kan tage smukke portrætter, eller at dine landskabsbilleder er fantastiske. For at finde den helt ideelle telefon til at tage billeder og optage videoer med, er du således nødt til at kigge på de forskellige modellers særlige funktioner samt de tekniske specifikationer bag de enkelte linser.


Hvilken telefon oplader hurtigst?

 

Vi bruger generelt vores smartphones mere og mere, og dét stiller nogle høje krav til batterierne i telefonerne. En smartphone skal gerne have et virkelig solidt batteri, der kan holde telefonen kørende i mange timer, selvom den bliver brugt flittigt. Samtidig skal den også indeholde alverdens andre former for lækker indmad, og batterierne er således nødt til at fylde minimalt, samtidig med at de virkelig kan holde på noget strøm.

 

De fleste af os har det bedst med, at vores telefoner er fuldt opladt, når vi forlader vores hjem, og de færreste af os ville gå uden for en dør med en telefon helt uden strøm på. Derfor er det også – særligt inden for de seneste år – blevet populært at inkorporere en fast charge-funktion i smartphones. Denne gør, at du i en fart kan booste batteriet i din telefon betydeligt. Er du så småt på vej ud ad døren og opdager, at batteriet i din telefon næsten er tomt, er du således i en fart ovenpå igen.

Nedenfor har vi forsøgt at opridse nogle af de væsentligste detaljer angående batteriet i en række forskellige smartphones. Det er de samme smartphones, som vi ovenfor sammenlignede med fokus på kameraer.

Det er væsentligt at pointere, at der er mange forskellige faktorer, der kan have indflydelse på, hvor hurtigt din smartphone bliver opladt. Blandt andet spiller batteriets alder og din opladestil en rolle i forhold til, hvor hurtigt din smartphones batteri når 100 %. De nedenstående informationer skal altså ses som pejlemærker, som kan give dig en idé om, hvordan batteriet er i forskellige smartphones, men med forbehold for at din personlige oplevelse med en af de nævnte smartphones kan være en anden.

 

Alle tallene er hentet fra gsmarena.com, som er en portal, der specialiserer sig i sammenligning af forskellige mobiltelefoner. 

 

Apple iPhone 11 Pro

iPhone 11 kommer med et 3.046 mAh-batteri af typen li-ion og oplades med USB 2.0. Telefonen kan fast-charges ved 18W og på den måde nå 50 % på blot 30 minutter. Telefonen understøtter desuden trådløs opladning.

 

Huawei P30 Pro

Denne smartphone har et batteri af typen li-po på 4.200 mAh. Den kan oplades trådløst ved 15W samt fast-charges ved 40W, så den på 30 minutter når hele 70 %. Telefonen kan desuden bruges som trådløs opladestation for andre apparater, som kan oplades trådløst.

 

Samsung Galaxy S10 5G

Samsung Galaxy S10 5G har et batteri af typen li-ion på 4.500 mAh. Telefonen oplades med USB 3.0 og tilbyder fast charging ved 25W. Du kan desuden oplade telefonen trådløst ved 15W, og herudover kan telefonen benyttes til at oplade andre apparater ved 9W.

 

Xiaomi Mi Note 10

Denne smartphone kommer med et li-po-batteri med 5.260 mAh. Du kan fast-charge den ved 30W, hvorved du opnår 58 % strøm på 30 minutter. På blot 65 minutter er telefonen fuldt opladt.

 

Google Pixel 4 XL

Pixel 4 XL fra Google har et 3.700 mAh-batteri af typen li-po. Telefonen kan fast-charges ved 18W og kan desuden oplades trådløst med Qi. Telefonen oplades med USB 2.0.

 

Sony Xperia 1

I denne smartphone finder du et li-ion-batteri på 3.330 mAh. Du oplader telefonen med USB 2.0, og den understøtter fast charging ved 18W.

Hvis man kigger udelukkende på batteristørrelsen, må Xiaomi Mi Note 10 siges at vinde med længder med det 5.260 mAh store batteri, som i teorien bør kunne holde telefonen kørende i mange, mange timer. Der er imidlertid mange ting, der har indflydelse på batterilevetiden, hvilket vi kigger nærmere på om lidt.

 

I forhold til opladetid brillerer Huawei P30 Pro. Telefonen kan nemlig oplades til 70 % på blot 30 minutter. Xiaomi Mi Note 10 har ligeledes en imponerende kort opladetid med blot lidt over en time til at oplade det store 5.260 mAh-batteri til 100 %. Det må nærmest i sig selv siges at være fast charging, men ellers kan den også tilbyde 58 % på en halv time.

Er det vigtigste for dig, at din telefon oplader hurtigt, er Huawei P30 Pro eller Xiaomi Mi Note 10 værd at kigge nærmere på for dig. Det gælder imidlertid for alle de sammenlignede modeller, at de ganske hurtigt kan oplades, og især hvis du benytter dig af fast charge, kan du i langt de fleste tilfælde se frem til et cirka halvt opladt batteri på en halv times tid. Du behøver altså ikke frygte, at du må forlade dit hjem uden strøm på mobiltelefonen, hvis du vælger en af disse topmodeller.

Hvilken telefon har længst batteritid?

Én ting er naturligvis, at din smartphone oplader hurtigt og effektivt. En anden ting er, om den holder godt på strømmen, så du kan få glæde af den i mange timer uden at måtte bekymre dig om opladning.

Batterilevetiden på din telefon afhænger af mange forskellige ting. Blandt andet er det naturligvis væsentligt, hvad du helt specifikt bruger din telefon til. Nogle programmer sluger ganske enkelt mere strøm end andre. Desuden er der forskel på, hvor batteribesparende telefonerne er fra producentens side af. Nogle producenter fokuserer i højere grad på den høje ydeevne end på batterieffektivitet, imens andre gør meget ud af at minimere telefonens energiforbrug. I mange tilfælde har du selv indflydelse på, hvordan dit batteri udnyttes, og ved at slå en batterisparende funktion til kan du typisk forlænge batterilevetiden betydeligt.

 

Når du kigger på netop batterilevetid, skal du være opmærksom på, at batterikapaciteten helt naturligt forringes med tiden. Mobiltelefon kan altså holde strøm i længere tid fra ny, end den kan, når du har haft den i for eksempel et år eller to. Desuden kan det med tiden blive sværere at oplade batteriet i ens smartphone, og opladetiden kan således også blive længere på sigt.

Generelt gælder det, at li-po-batterier hurtigere bliver sværere at oplade, end li-ion-batterier gør. Dertil kommer, at der kan opbevares væsentligt mere energi på lidt plads med et li-ion-batteri end med et li-po-batteri. Li-po-batterier er til gengæld kendte for at være særdeles robuste, og de går ikke lige så nemt i stykker, som li-ion-batterier gør. De har en lidt kortere levetid end li-ion-batterier og koster mere at fremstille, men er til gengæld meget sikre og pålidelige. Begge batterityperne har altså fordele og ulemper. Af de gennemgåede modeller ovenfor indeholder halvdelen af dem li-ion-batterier, imens den anden halvdel indeholder li-pol-batterier. Generelt er tendensen imidlertid, at langt de fleste smartphones indeholder lithium-ion-batterier, som er relativt billige at fremstille og brillerer i forhold til mængden af energi, der her samles på meget lidt plads.

 

Apple benytter sig altid af lithium-ion-batterier i deres iPhones. Det gør de for at kunne give dig mest mulig strøm i et kompakt letvægtsdesign. Vælger du en Android-telefon, kan du både blive præsenteret for lithium-ion-batterier og lithium-polymer-batterier, alt efter hvilken producent du vælger.

Nedenfor kan du aflæse batterilevetiden for nogle af de nyeste smartphones på markedet. Du kan se, hvordan de hver især performer i forbindelse med forskellige opgaver, så du kan danne dig et overblik over deres batterilevetid. Igen er det væsentligt at påpege, at batterilevetiden kan variere, og at den generelt vil falde med tiden.

Tallene stammer også her fra gsmarena.com, som har afprøvet de forskellige telefoner.

 

batteri_levetid_modeller_smartphones_bluecity_mid_res

Fordelt levetid sammenlignet med længst varende batteri på 33 timer og 43 min.

Overordnet set klarer alle telefonerne sig pænt, når det kommer til batterilevetid. I forhold til browsing vinder Huawei P30 Pro, men skal telefonen bruges til telefonsamtaler, klarer Xiaomi Mi Note 10 sig bedst. Apples iPhone klarer sig nogenlunde i alle tre tilfælde, men klarer sig ikke nær så godt som Huaweis og Xiaomis modeller. iPhone 11 Pros batterilevetid er nogenlunde den samme, uanset hvad du bruger telefonen til, hvor der ved nogle af de andre modeller er stor forskel på batterilevetiden, afhængigt af hvad du bruger telefonen til.

Sonys Xperia 1 ligger langt bagude på både browsing og videoafspilning, men har til gengæld en pæn batterilevetid i forbindelse med telefonsamtaler, hvor den klarer sig væsentligt bedre end iPhone 11 Pro.


Hvilken telefon er den sikreste, hvis man vil undgå hackere?

I denne digitale tid er det vigtigt at beskytte sig imod ondsindede hackere, som vil have adgang til ens oplysninger. Du har alverdens personlige oplysninger om dig selv gemt på din smartphone, og derfor er du også på den, hvis din smartphone og de data, der ligger på denne, falder i de forkerte hænder. Der er altid en lille risiko for at blive hacket, når man bevæger sig rundt på nettet på sin smartphone, men der er naturligvis en lang række ting, du selv kan gøre for at beskytte dig bedst muligt.

Som vi også har været en smule inde på, kan iOS opfattes som et mere sikkert styresystem end Android. Det skyldes, at alle apps, der bliver tilgængelige i App Store, bliver godkendt af Apple. Der kan naturligvis være en lille risiko for at få virus eller at blive hacket ved at hente en applikation fra App Store, men risikoen er tæt på ikke-eksisterende.

 

Alle kan i princippet gøre en app tilgængelig i Google Play, og det betyder altså også, at folk med skumle bagtanker kan publicere applikationer præcis ligesom alle andre. Som Android-bruger er du således en smule mere udsat i forhold til at kunne komme til at downloade en applikation, der indeholder virus eller giver hackere adgang til dine oplysninger.

iphone11_miljobillede_foto_low_res

Foto af Christina Steiness, Blue City

Generelt har du på en Android-telefon mulighed for at give lidt flere tilladelser til forskellige downloadede programmer, end du har på en iPhone. Er du opmærksom på, hvad du giver tilladelse til, kan du naturligvis sagtens føle dig tryg med en Android-telefon i hånden. Du kan imidlertid risikere at komme til at give tilladelse til, at en tredjepartsapplikation får adgang til nogle uhensigtsmæssige oplysninger om dig, som ikke bør videregives.

 

Passer du på og tager dine forholdsregler, er de to styresystemer nogenlunde lige sikre, og du bør således som udgangspunkt ikke frygte for at blive hacket eller at få virus, uanset om du vælger iOS eller Android. Dog må Apples iOS siges grundlæggende at være en smule mere sikkert end Android baseret på de applikationer, der her er tilgængelige samt den mængde tilladelser, du kan give de forskellige programmer. Med Android skal du altså være lidt mere opmærksom på, hvilke informationer du siger ja til, at dine applikationer har adgang til.

Desuden gælder det – som tidligere nævnt – at du med en Android-telefon ikke er sikret at have adgang til de nyeste opdateringer af styresystemet. Det betyder, at du kan risikere at gå glip af en opdatering, som har til formål at optimere sikkerheden på din telefon, fordi den specifikke smartphoneproducent ikke har gjort denne opdatering tilgængelig for dig. Det kan naturligt nok være problematisk og føre til forringet sikkerhed.

Har min telefon brug for antivirus?

Som udgangspunkt bør det ikke være nødvendigt med antivirusprogrammer på din smartphone, men der er naturligvis altid undtagelser til reglen. Det er så godt som umuligt for en virus at finde vej til en iPhone. Apple har ganske enkelt opbygget en særdeles effektiv beskyttelsesmur omkring deres styresystem, og du bør således ikke frygte for at få virus på din iPhone. Det ér sket, at iPhone-brugere har fået virus, men det er kun i ekstremt sjældne tilfælde.  

 

Med en Android-telefon er du en smule mere udsat. Som vi allerede har været inde på, kan du nemlig risikere at komme til at downloade en applikation, der indeholder virus, fra Google Play. Så snart Google opdager, at en app indeholder virus, fjerner de naturligvis applikationen fra Google Play og fra din smartphone. Er du uheldig, har du imidlertid allerede fået virussen, og derudover gælder det, at mange af disse virusapplikationer har det med at dukke op på Google Play igen – blot med et nyt navn.

Ligesom med Apple hører det heldigvis sjældenhederne til, at Android-brugere får virus. Før i tiden var problemet lidt mere udbredt, end det er nu, men i dag er virus heldigvis i hovedreglen ikke noget, du behøver bekymre dig om. Så længe du udelukkende henter applikationer fra Google Play og bruger din sunde fornuft i forhold til, hvilke informationer dine apps har adgang til, bør du kunne føle dig sikker.

Henter du dine apps fra en tredjepartsplatform, kan det imidlertid være en god idé at installere en form for antivirusprogram på din Android-telefon, hvis du vil være på den sikre side.


iPhone vs. Android – hvad skal jeg vælge?

Du har sikkert allerede regnet ud, at vi ikke har tænkt os at give dig et endegyldigt svar på, om du skal købe en iPhone eller en form for Android-telefon. Det afhænger ganske enkelt af, hvilke præferencer og krav du har. Begge styresystemer har deres fordele og ulemper, og det samme gælder, når det kommer til de fysiske telefoner fra henholdsvis Apple og alle de mange producenter, der benytter sig af Android som styresystem.

 

En klar fordel ved Apple er, at brugerfladen her altid er den samme på tværs af forskellige apparater. Desuden er iOS særdeles intuitivt og nemt at bruge – også for eksempelvis dig, der er lidt oppe i årene. Android kan layoutmæssigt tage sig ud på forskellige måder på forskellige telefoner. Det skyldes, at smartphoneproducenten selv kan tilpasse styresystemet, som de har lyst til. Det kan du for den sags skyld også, hvilket kan være en fordel, men det kan også ses som en ulempe, fordi det kan gøre styresystemet uoverskueligt.

 

I sidste ende handler valget imellem Android og iOS om, hvad du helt personligt foretrækker både i forhold til styresystem og i forhold til din smartphones udseende, specifikationer og funktioner. Apple ligger temmelig stabilt over hele linjen i forhold til både kameraer, batterilevetid, hastighed og deslige, men nogle Android-telefoner klarer sig endnu bedre på særlige områder, imens de så til gengæld nogle gange slækker på andre områder.

Her til sidst får du en kort opsummering af de væsentligste fordele og ulemper ved henholdsvis iPhones og Android-smartphones, så det bliver nemmere for dig at træffe det rette smartphonevalg.


Fordele ved Android:

Mange muligheder for personlig tilpasning.
Generelt god value for money.
Veludviklede Google-apps er standardapplikationerne.

Ulemper ved Android:

De mange tilpasningsmuligheder kan gøre brugerfladen rodet.
Layoutet og de forud-installerede apps kan variere fra smartphone til smartphone.
Du er ikke garanteret de nyeste opdateringer af styresystemet.

Fordele ved iPhone:

Brugerfladen er strømlinet på tværs af apparater fra Apple.
Du er sikret en high end-telefon med lækre specifikationer.
Nye opdateringer bliver tilgængelige samtidigt på alle nyere Apple-apparater.

Ulemper ved iPhone:

Generelt ligger de i den dyrere ende af skalaen.
Du har begrænsede tilpasningsmuligheder.
Der er visse applikationer, du ikke har adgang til.

Efter at have læst denne head-to-head-sammenligning føler du dig forhåbentlig lidt bedre rustet til at vælge den helt rette smartphone. Hver især disker de mange forskellige producenter op med lækre telefoner, der kan hjælpe dig med alverdens forskellige opgaver i dagligdagen. Du skal således blot vælge, om det er design, kamera, hastighed, brugervenlighed, batterilevetid eller noget helt sjette, der er vigtigst for dig.

Find din nye iPhone eller Android-telefon her hos Blue City

Her hos Blue City har vi specialiseret os i brugt elektronik. Det vil sige, at du kan få fingrene i masser af billige smartphones lige her på siden. Fælles for dem alle er, at de har været brugt tidligere, men at de er klar til at være til glæde og gavn for en ny bruger.

Når du køber brugt elektronik, kan du få det til en skarp pris. Samtidig har det en klar miljømæssig fordel, at du genbruger elektroniske apparater fremfor at købe nyt. Det er altså ren win-win at handle her hos os, hvor du finder et bredt udvalg af gode smartphones. Du kan lære mere om dette i vores ti facts om brugte smartphones.

Du finder naturligvis smartphones fra alle de kendte producenter i vores sortiment. Tag således blot et kig på udvalget, og find den iPhone eller Android-telefon, der matcher netop dine behov, krav og præferencer.