Loading

Hjemmearbejde & Kontorindretning

Skal du (også) bruge mere tid på hjemmekontoret?

Er du blandt de mange som har udsigt til en anderledes hverdag? En hverdag, hvor du skal til at bruge hjemmet som arbejdsplads? Det er lidt af et skifte at skulle vænne sig til. Heldigvis har vi lavet en “hjemmekontor basics”-guide, som kan hjælpe dig godt på vej. Du får her idéer til, hvilke kontormøbler du bør have, hvilket elektronik udstyr du højst sandsynligt får behov for, og hvordan din indretning af dit hjemmekontor og arbejdsplads kan foregå.

“The New Normal” med flere hjemmearbejdsdage

Nye tider og nye tilpasninger. Begyndelsen på 2020-årtiet blev lige så turbulent som det blev skelsættende. Alt blev vendt på hovedet og hverdagen blev forandret for utallige mennesker både i Danmark og verden over. År 2020 vil huskes som en tid med stort postyr og virvar, hvor mange, hovedrystende, og minimum én gang, har tænkt tanken“nå, men hvornår kommer zombierne så?”

Til trods for den fortsat fraværende zombieapokalypse (7-9-13), står vi alligevel overfor en anderledes virkelighed med justeringer for os alle. Disse ændringer af vores vaner gælder især for måden hvorpå vores arbejds- og privatliv er skruet sammen. Arbejdslivet vil fremover i langt højere grad bestå af hjemmearbejde. Og med flere hjemmearbejdsdage, eller måske helt permanent hjemmearbejde på et hjemmekontor, kommer også markante udfordringer. Måske har du spurgt dig selv: “Hvordan skal jeg dog balancere hverdagens rutiner og trummerum, samtidig med at jeg skal bruge min bolig som arbejdsplads?”

Ud over den mentale forandring og omstilling som dette vaneskifte kræver, så er der også det praktiske aspekt, når du skal opstille en kontorplads - og fx når det kommer til selve kontorindretningen i dit hjem. Hvor skal dit hjemmekontor eksempelvis være, hvilke kontormøbler bør du have, hvad med lys og ledninger, hvilket elektronisk udstyr har du brug for, og hvad med din internetforbindelse? Dertil kommer der spørgsmål som, hvordan du strukturerer dit arbejde og din arbejdsdag, hvordan du holder det kollegiale fællesskab, og sidst men ikke mindst, hvordan sørger du generelt for, at holde humøret højt og motivationen igang? 

Vi har lavet 7 tips til dit hjemmearbejde og din kontorindretning, som kan være en vejviser til det mentale og praktiske skifte, så du kan finde balancen mellem dit arbejds- og privatliv, når du arbejder hjemmefra på dit hjemmekontor.

7 idéer til dit hjemmearbejde & din kontorindretning  

Du får her en lille guide med vores “hjemmekontor basics”. Guiden består af 7 idéer til dit hjemmearbejde og din kontorindretning, fordelt på 4 indretningstips og 3 motivationstips. Guiden fungerer som en vejviser til dig, så du kan få det bedst mulige ud af at arbejde hjemmefra.

God fornøjelse!

Pssst! Du kan også downloade guiden til dit hjemmekontor her!   kan du hænge guiden op eller have liggende på skrivebordet derhjemme til inspiration.

1) Skab plads til dit hjemmekontor

Det er vigtigt at du som udgangspunkt skaber god plads til dit hjemmekontor. Helt optimalt er det bedste sted til din hjemmearbejdsplads et separat rum, som du kan bruge som dit hjemmekontor. Måske har du et gæsteværelse, et opbevaringsrum eller et “alt-muligt-rum” af en art du kan indrette til et hjemmekontor?

Har du ikke et ekstra lokale eller rum, kan du som alternativ indrette et hjørne i stuen eller soveværelset og gøre dette dit hjemmekontor og din arbejdsplads. Du kan med fordel bruge en reol, kommode eller måske stueplanter som rumdelere til dit hjemmekontor-hjørne.

Husk ikke at bruge sengen eller sofaen som din primære arbejdsplads. Ud over at det i længden vil være dårligt for din ryg og nakke, så vil en blød sofa eller en behagelig seng også øge risikoen for overspringshandlinger som fx Netflix eller formiddags-/eftermiddags-/heldagslur.

2) Hvad skal du bruge af møbler, udstyr, lys og ledninger?

Det er vigtigt at du spørger dig selv, hvad du som minimum har brug for at have på dit hjemmekontor, så du kan arbejde mest optimalt og behageligt. Som udgangspunkt bør du have kontormøbler som inddrager en god stol, et ikke-for-lavt-skrivebord, en bordlampe eller gulvlampe, minimum én forlængerledning, og en god internetforbindelse.

Kontormøbler (Home Office basics) 

Første stop på listen over kontormøbler er en stol. Det er vigtigt at du sidder godt og behageligt, når du skal arbejde hjemmefra. En spisebordsstol med en pude kan umiddelbart godt fungere til en opstart, men i det lange løb er det en god idé rent ergonomisk, at du skaffer dig en “rigtig” skrivebordsstol. 

Når det kommer til et skrivebord til din hjemmearbejdsplads, er det ideelle selvfølgelig et “rigtigt” skrivebord, dvs. Det dur ikke bare at bruge taburetten ude fra køkkenet eller sofabordet. Et spisebord kan godt fungere som skrivebord til din hjemmearbejdsplads, dog er et regulært skrivebord klart den bedste løsning for dig. Et decideret hæve-sænkebord er et godt bud som et skrivebord, fordi du kan højdejustere din arbejdsposition, hvilket er godt for din ryg. Men et hæve-sænkebord kan godt være en lidt pebret affære, samtidig med at det kan fylde en del. Hvis du har sparsomt med plads til dit hjemmekontor derhjemme, så vil et “normalt” skrivebord også fint fungere. I dette tilfælde skal du selvfølgelig selv huske at ændre din arbejdsposition, løbende, når du arbejder.

Lys og forlængerledninger 

Der er intet værre end at sidde i et alt for mørkt lokale og arbejde. Det dræner motivationen, gør dig træt og du risikerer hurtigt at få ondt i hovedet, fordi du skal bruge kræfter på at knibe øjnene sammen. Og det er vigtigt at du ikke anstrenger dine øjne i dit daglige arbejde, for det kan resultere i at du ikke får udrettet dit arbejde effektivt. 

Hvordan er lyset på hjemmearbejdsplads, sidder du fx tæt på et vindue så du får naturligt dagslys ind? Prøv at indrette dit hjemmekontor efter, hvor der er vinduer i dit hjem. Er der en loftlampe, hvor du sidder? Overvej om du ud over en loftlampe også skal have en bordlampe eller en gulvlampe, så du kan sprede lyset ud og bedre kontrollere lysniveauet, når du arbejder hjemmefra. På årets mørke vintermåneder kan du også overveje om en lysterapilampe er sagen for dig. Gennem lysterapi kan du fx stabilisere din døgnrytme, få mere energi og få niveauet af serotonin i til at stige så vintertrætheden holdes i skak


Forlængerledninger er også vigtigt at huske på. På dit “normale” kontorarbejde er du højst sandsynlig vant til masser af stikkontakter eller kilometerlange stikdåser. Men sådan er det ikke altid derhjemme. Derfor er det godt at have en ekstra forlængerledning eller to, parat til dit hjemmekontor. Husk dog ikke at overbelaste en forbindelse ved fx at sammenkoble 8 forlængerledninger til én stikkontakt. Det forringer både strømmen og kan i værste tilfælde føre til kortslutning eller give brandfare.

En god internetforbindelse

De fleste skal bruge internettet i deres arbejde og derfor er det selvfølgelig vigtigt at have en god internetforbindelse, når du skal arbejde hjemmefra. Her er en korrekt placering af din router som udgangspunkt vigtigt. Din router skal gerne placeres i midten af din bolig og gerne højt oppe, da radiobølger nemmere bevæger sig nedad end opad. Vær også opmærksom på om der står store møbler eller er tykke vægge omkring routeren, da det kan bremse for dit WIFI-signal. Hvis du oplever at der decideret er steder i dit hjem, hvor nettet ikke fungerer, så kan du overveje at investere i en WIFI-extender, som kan forlænge og forstærke dit WIFI-signal. Du kan også bruge din smartphone til internetdeling, hvis du oplever mange udfordringer med dit internet.

3) Er der meget støj?

Der er utvivlsomt mere støj på den ene eller den anden måde, når du arbejder hjemmefra. Det kommer selvfølgelig også an på, hvad din boligsituation er, hvor du bor og hvem du bor med. Måske er der småbørn i hjemmet? Måske er der håndværkere ude i trappeopgangen? Dyttende biler og busser ude på vejen? En utålmodig kat, der miaver eller en hund som konstant vil lege? Eller måske er du velsignet med en konstant hostende nabo (ta’ nu bare et hostebolsje, Karen).

Hvis du oplever meget støj i hjemmet, så kan et par høretelefoner være guld værd, hvad end det er støjreducerende around-ear, on-ear eller in-ear headphones. Du behøver ikke engang at høre musik i dem, du kan også bare have dem tændt, for at få komplet stilhed.

Som alternativ er lidt lavt musik i et par gode højttalere også en god støjdæmper. Det kan virke som et paradoks at udskifte én lyd med en anden, men lidt roligt musik vil give dig en mere kontinuerlig og stabil lyd under dit hjemmearbejde, så du nedtoner abrupte og pludselige støj fra fx naboer eller trafik.

Hjemmearbejde med børn og kæledyr

Børn og kæledyr er unægteligt noget der kan sidestilles, når det kommer til støj. Børn larmer, skriger, griner og græder - og kæledyr gør næsten det samme. Er du alene med et barn eller et kæledyr skal du være konsekvent og planlægge din arbejdsdag minutiøst. Et spædbarn eller en tumling kræver meget opmærksomhed, når de er vågne. Forsøg at planlæg dit arbejde efter deres middagslure så godt du kan. Når det kommer til kæledyr kan en kat oftest passe sig selv, mens en hund kræver mere opmærksomhed. Sørg for at have noget legetøj som dit kæledyr kan underholde sig selv med i dine arbejdstimer. Måske har du en ven, nabo eller et familiemedlem som kan agere både baby- eller kæledyrssitter i nogle timer om formiddagen? 

Er du i et forhold kan dig og din partner udarbejde en løsning hvor I eksempelvis skiftes til at tage barnet eller dyret i 2 timer af gangen. Hjemmearbejde med børn og kæledyr i hjemmet kan være udfordrende, og kan kræve flere pauser. Ikke desto mindre er det muligt, det gælder “bare” om at finde simple og proaktive løsninger som dur for dig. Forhør dig evt hos kolleger, venner og familie og hør, hvad de gør.

4) Brug for en ekstra skærm?

Overvej om du skal have en ekstra skærm til dit hjemmekontor. Kan dit hjemmearbejde gøres nemmere for dig, hvis du har en ekstra skærm at navigere på? Med en ekstra skærm kan effektiviteten ofte øges, og du kan bedre holde styr på dine opgaver og adskille arbejdsområder fra hinanden. Der er flere og flere som på deres “normale” arbejdspladser, har mere end én skærm til rådighed. Derfor kan hjemmearbejde godt føles som lidt af en hæmsko, hvis du ikke har en ekstra skærm.Der er forskellige typer skærme, som kan fungere. Først og fremmest er der regulære PC skærme, dvs. en monitor som du kobler til din bærbare computer. Derudover kan du også bruge  tablets eller iPads som et supplement eller en ekstra skærm i dit arbejde. Du kan altid prøve dig frem, evt. låne en skærm eller en tablet eller iPad, og se om det fungerer for dig og dit hjemmearbejde.

5) Stå op som du plejer om morgenen

Selvom du arbejder hjemmefra, så er det vigtigt at du holder fast i rutinerne. Ellers risikerer du måske at sove alt for længe, og blive døsig og dvask med resultatet, at du nærmest ikke får noget for hånden i løbet af din hjemmearbejdsdag. 


Som udgangspunkt er det derfor en god idé at sætte uret og stå derfor op som du normalvis vil gøre, når du skal afsted på arbejde. Lav dig en god kop kaffe / te, spis en solid portion morgenmad og forbered dig mentalt til at skulle på arbejde. Husk også at komme ud af nattøjet og tage arbejdstøj på, så du netop føler at ‘nu skal jeg på arbejde’. Luft ud i dit hjem, så du får masser af frisk luft og energi til arbejdsdagen. Hele idéen med at “gøre som du plejer” vil, selvom det måske er i lidt andre rammer, hjælpe både krop og sind, så dit hjemmearbejde ikke føles som så stort et vaneskifte.

6) Husk at holde pauser og bevæge dig

Når du bruger dit hjem som din arbejdsplads, så kan man nemt glemme at holde pauser. Husk at holde pauser og bevæge dig i løbet af dagen. Sæt fx din alarm til kl. 10 og kl. 14, hvor du ryster, bøjer og strækker benene på den ene eller anden måde. Husk også at holde din frokostpause væk fra din arbejdsplads, så du får fornemmelsen af ‘nu holder jeg pause’. 

Du kan også gå en tur udenfor eller gå op og ned af trappeopgangen et par gange. Det er generelt vigtigt at du får lys og luft, både fysisk og psykisk, når du arbejder hjemmefra. Du kan også prioritere kaffepauser ude i dit køkken i løbet af din arbejdsdag, eller måske holde virtuelle kaffepauser med dine kolleger. Endelig kan du også sige til dig selv at du som minimum vil lave 3 englehop i timen som adspredelse. Ud over at det er godt for din blodcirkulation, så kan det også give dig et lille smil på læben.

7) Glem ikke dine kolleger

Selvom du bruger dit hjem som arbejdsplads er det stadig vigtigt at snakke og videndele med dine kolleger. Ellers kan dit arbejde hjemmefra hurtigt føles trivielt og ensomt. Mange opdager hurtigt at savnet til kolleger og det kollegiale fællesskab generelt fylder meget, når man arbejder hjemmefra. Derfor er det vigtigt at du husker at holde forbindelsen til dine kolleger, også udenfor arbejdsregi.

Skriv til dine kolleger over Skype, Slack eller Messenger, ring til dem og spørg ind til deres dag. Afhold virtuelle kaffemøder med dem eller spis jeres frokost sammen online. I kan også arrangere at mødes til en gåtur og bruge jeres pause sammen på dén måde (med forudsætningen af, at I bor tæt på hinanden selvfølgelig). 

Ved at dig og dine kolleger bevarer kontakten, bidrager I til hinandens velvære samtidig med at det kollegiale fællesskab bevares. Det vil hjælpe på jeres motivation og give en følelse af tæthed. Selvfølgelig skal det ikke være forceret og du ikke gøre det i flere timer hver dag, men stadig jævnligt. En god kontakt med dine kolleger giver god team-spirit, og du får en følelse af, at I stadig arbejder sammen, selvom I arbejder hver for sig. 

Hold hovedet højt under hjemmearbejdet!

At bruge hjemmet som arbejdsplads er noget mange har prøvet før på den ene eller anden måde. Hvad end det har været som en del af studierne, for at tjekke Aula, for at udfolde sig kreativt eller fordi man har et arbejde med deciderede hjemmearbejdsdage. Sidstnævnte er noget som vi alle i 2021 skal kaste os mere ud i, når hjemmekontoret bliver del af den fast daglig hos mange. 

Det KAN være udfordrende at arbejde hjemmefra, især hvis man ikke er vant til mange hjemmearbejdsdage. Der kan være mange uforudsete barrierer og stopklodser, som fx støjende naboer, larmende kæledyr og uholdbart internet. Vi har alle sammen forskellige liv med forskellige sammensætninger og forskellige behov. Disse sammensætninger og behov skal du huske på, når du skal skabe dit eget hjemmekontor og indrette det med kontormøbler og andet udstyr. Gør dit bedste for at arbejde effektivt i løbet af arbejdsdagen og få det bedste ud af dit hjemmearbejde, så det harmonerer med hverdagens gøremål.

Hos Blue City kan du finde en masse brugt elektronik til dit hjemmekontor. Kig på vores store sortiment af  brugt elektronik her og se om der ikke er noget du kan bruge for at optimere din arbejdsdag og gøre dit hjemmekontor helt perfekt.