Loading

E-waste i Danmark: Så meget elektronikaffald producerer vi

På verdensplan genereres der 40 millioner tons elektronikaffald hvert eneste år. Det svarer til, at der bliver smidt 800 bærbare computere ud i sekundet. Ja, i sekundet. Heldigvis er der de sidste år blevet sat fokus på genbrug af IT, og blandt andet hjælper vi hos Blue City brugt elektronik med at få nyt liv.

Bliv klogere på e-waste i dette blogindlæg, hvor vi blandt andet kigger på, hvorfor det er så vigtigt, at elektronisk affald bliver genanvendt på den ene eller anden måde.  

e-waste_1200x628_DK

Køb en brugt iPhone, og spar miljøet for 79 kilo CO2

Der er masser af gode grunde til at købe brugt elektronik fremfor nyt. Faktisk er der 79 gode grunde til det, hvis du køber en brugt iPhone X fremfor en ny; du sparer nemlig miljøet for udledningen af 79 kilo CO2.

Hos Blue City sælger vi hvert år mange brugte iPhones, og alene ved salg af iPhone X har vi sammenlagt sparet kloden for 703.179 kilo CO2. Dét er ikke så lidt endda.

Foruden at du kan spare kloden for en masse CO2 ved at købe brugt fremfor nyt, gælder det naturligvis også, at der er en klar økonomisk fordel i det. Elektronik falder hurtigt i værdi, selvom det ikke fejler det mindste eller har været i brug særligt længe. Det betyder, at du kan få rigtig meget iPhone for pengene, hvis du kan leve med, at den har haft en anden ejermand før dig.

e-waste_Blue_city__Recovered__blue_city_e-waste_SoMe_1080x1080_DK__2_

I Danmark indsamler vi 54 % af vores elektroniske affald

Ifølge den seneste e-waste-rapport blev der i 2019 produceret 130 kiloton elektronisk affald i Danmark. Det svarer til 22,4 kilo per indbygger – eller knap 130 iPhone X’ere.

Af de mange ton elektronisk affald, der bliver produceret, bliver cirka halvdelen – 54 % – korrekt smidt ud. Resten bliver enten skaffet af vejen på uhensigtsmæssig vis eller ligger blot og samler støv i gemmerne rundt omkring i de danske hjem. Ingen af delene er en optimal løsning, hvilket vi kigger nærmere på lidt længere nede.

Vores 54 % placerer os på sidstepladsen, hvis vi kigger på de nordiske lande. I Norge producerer de nogenlunde lige så meget elektronikaffald (139 kiloton), som vi gør i Danmark. Her bliver hele 71 % imidlertid skaffet af vejen på korrekt vis. I Sverige ligger tallet på 68 %, og begge vores nordiske naboer er altså markant bedre til at håndtere elektronisk affald, end vi er i Danmark.

e-waste_external_data_DK_1080x1500_DK

Derfor er det vigtigt at smide elektronikaffald korrekt ud

Det er af yderste vigtighed, at IT-affald bliver håndteret korrekt – og at det bliver smidt ud fremfor at blive gemt væk i en skuffe eller et skab.

Gemmer du elektronik, du ikke længere bruger, forhindrer du materialerne i at blive genanvendt. Det betyder, at der skal produceres flere ting fra bunden af, og dét er ikke godt for vores klode. Mange elektroniske apparater indeholder desuden (sjældne) metaller, som skal udvindes ved minedrift. Minedriften tærer typisk hårdt på de naturområder, den foregår i, og derudover er der set eksempler på, at minedriften har haft store menneskelige konsekvenser – blandt andet grundet dårlige og farlige arbejdsforhold.


Ved at smide dit elektroniske affald ud på korrekt vis er du med til at nedbringe presset på de områder, hvor der føres minedrift. Det kræver imidlertid netop, at du ikke blot smider din elektronik ud, men også smider det korrekt ud.

Skaffer du dit elektroniske affald af vejen på uhensigtsmæssig vis, forhindrer du – ligesom hvis du gemmer det – bestanddelene i at blive brugt på ny. Samtidig kan du risikere, at dit elektronikaffald er med til at forurene vores grundvand eller på anden måde forurene naturen omkring os, fordi det ender det forkerte sted. Der er altså kun gode grunde til at sørge for at skaffe elektronisk affald af vejen på den rette måde – eller eksempelvis sælge det videre igennem os hos Blue City.

e-waste_Blue_city__Recovered__blue_city_e-waste_1080x1500_DK__1_

Gør noget godt for kloden – og for din pengepung – med vores hjælp

Hos Blue City har vi specialiseret os i genbrug af IT. Hvert eneste år hjælper vi massevis af computere, tablets og mobiltelefoner med at få nyt liv, så de igen kan være til glæde og gavn.

Ved at sælge dit brugte IT til os er du med til at gøre noget godt for miljøet. Samtidig er der selvfølgelig en økonomisk gevinst i det for dig. Hvad mere kan man bede om?

Leder du efter nye elektroniske apparater, kan du naturligvis ligeledes købe dem her hos os. På den måde får du dem til en god pris, og derudover kan du sove trygt velvidende, at du har gjort dit for at minimere det aftryk, vi sætter på vores planet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær den første til at spare penge på i forvejen billig elektronik

Ønsker du at blive informeret om udsalg samt modtage eksklusive Blue City rabatkoder på elektronik, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her:


Tilmeld dig vores nyhedsbrev herunder: