Loading

Det nye 5G netværk

 Her er alle fordelene ved det nye 5G-netværk

Den nyeste generation inden for mobilteknologi er lige på trapperne. Det længe ventede 5G-netværk bringer hurtigere trådløs hastighed, sikkerhed og effektivitet med sig, og du kan godt forberede dig på, at mobiloplevelsen bliver taget til et helt nyt niveau. Med 5G ændrer gamet for download-hastigheder, streaming og internetbaserede handlinger sig markant, og det bliver hurtigere og nemmere end nogensinde før at slå sig løs i internettets muligheder via sin telefon.  

Vi har samlet alle fordelene ved det nye 5G-netværk i dette indlæg og præsenterer desuden de største forskelle fra 4G til 5G. Vi lister også de bedste telefoner på markedet lige nu, der kan bruges til at koble sig på 5G. Læs med her for at blive klogere på det nye 5G-netværk og de mange muligheder, det bringer med sig. 

 


 

Hvad er 5G?

5G er forkortelsen for den 5. generation af mobilnetværk. Mobilnetværket udvikles nemlig, så det kan følge med tidens behov for hurtigere hastighed, øget sikkerhed og større kapacitet, når det kommer til overførsel og udveksling af data. 5G giver langt hurtigere hastighed til download og stream, og så bliver responstiden – det vil sige den tid, som det tager for en enhed at kommunikere med netværket – også bemærkelsesværdigt mindre. 

5G-netværket tillader også det såkaldte ”network slicing”, som giver mulighed for, at flere selvstændige netværk kan være i den samme fysiske infrastruktur. Det vil sige, at mobilnetværket kan opdeles i flere uafhængige fungerende dele. Denne funktion vil eksempelvis gøre det lettere for mobiloperatører at styre og tildele den nødvendige kapacitet til deres kunder. Nogle har måske kun brug for 4G til at streame eksempelvis musik, mens andre skal bruge den fulde 5G-kapacitet. 

”Network slicing” har været oppe at vende i forhold til EU’s lovgivning omkring netværksneutralitet. Al internettrafik skal i henhold til denne nemlig behandles på lige facon, og derfor må man ikke ”network slice” af kommercielle hensyn – udelukkende af tekniske årsager. Der må altså ikke spekuleres i kun at udbyde lavere kapacitet til en internetbaseret tjeneste, hvor 5G vil give en bedre teknisk oplevelse. Dette kaldes også for netneutralitet. 

Hvor 2G, 3G og 4G sender deres bølger ud i en samlet bred radius fra den opstillede antenne, vil 5G-netværket derimod benytte den teknologi, der kaldes for ”beamforming”. Det vil sige, at strålerne sendes ud til enkelte enheder. Man kan slippe for, at strålerne forstyrrer hinanden eller mindsker signalstyrken.  


 

De største fordele ved at komme på 5G-netværket

Udover at det er nyt og spændende at følge med den kommende generation af mobilteknologien, er der også store fordele at hente, når først de danske mobiloperatører implementerer muligheden for at koble sig på 5G. Det er nemlig ikke kun for erhvervslivet og industrien, at 5G kommer til at rykke. Også for privatpersoner kommer 5G til at kunne mærkes, og der er mange nye muligheder og fordele at se frem til, hvis du anskaffer dig en mobiltelefon, der kan trække 5G-netværket. Hurtigere hastighed

5G vil give brugerne en langt hurtigere internethastighed, end det har været muligt at opnå med 3G og 4G. Hvor 3G for første gang gav brugere mulighed for at koble sig på internettet med deres mobiltelefon, gav 4G en forbindelse, der var næsten lige så god som den bredbåndsforbindelse, mange har derhjemme. For første gang kunne man bruge wi-fi-forbindelsen på telefonen til at tale sammen. 

5G er nu på vej for at øge internethastigheden endnu mere, så den kan tilpasses vores støt voksende internet- og databaserede infrastruktur, følge med tidens moderniseringer og udvikling og ikke mindst give en ekstremt holdbar og solid kommunikations-, download- og streamingforbindelse. Med 5G kan man opnå en maksimal internethastighed på 20 GB i sekundet ved download. Til sammenligning er det en hastighed, der er mere end 100 gange hurtigere end 4G-netværket.  

IoT – der står for Internet of Things – er én af faktorerne, der gør, at 5G-netværket er en kærkommen udvikling i vores samfund. IoT dækker over enheder, der er koblet til internettet, og den kommunikation og udveksling af data, som foregår imellem dem. Den store udvikling af IoT-produkter – alt fra løbeure og robotstøvsugere til intelligente hospitalssenge – og implementeringen af IoT i vores private liv, i industrien og i erhvervsverdenen kræver simpelthen en bedre internetforbindelse, end hvad 4G-netværket kan tilbyde. 
Lavere responstid

Responstiden betyder den tid, det tager for data at komme til syne på din mobil- eller computerskærm. Altså hvor hurtigt det går, når du for eksempel surfer på internettet. Jo lavere responstiden er, des hurtigere går det. På 4G-netværket er dataenes ”rejse” – deres forsinkelse på vej fra enhed til enhed – i gennemsnit 50 millisekunder. Med 5G kan denne forsinkelse komme helt ned på ét millisekund, og det er en markant forskel, som du også vil mærke som bruger. 

Det bliver spået, at responstiden bliver ét af de parametre, som mobiloperatørerne kommer til at konkurrere på, når 5G bliver implementeret fuldt ud i Danmark. Med muligheden for network slicing kan mobiloperatørerne nemlig styre kapaciteten, så den kommer til at passe til lige præcis den kunde, som de leverer 5G til – og prisen vil komme til at være derefter.Mere kapacitet

Kapacitet står også højt på listen over forventninger til det kommende 5G-netværk. Kapaciteten kommer for eksempel i spil, når der streames events på internettet, som mange brugere gerne vil se på samme tid, eller hvis en stor menneskemængde er samlet, og alle er online på forskellige tjenester. Det belaster nemlig netværket, når tusindvis af mennesker tuner ind for at streame det samme indhold eller uploader til forskellige sociale medier på samme tid. 

Med 5G kommer internetkapaciteten til at vokse betydeligt. 5G er nemlig bygget op omkring mMTC (massive Machine Type Communications), som tillader, at helt op til én million enheder kan streame det samme –tilmed inden for et område på kun én kvadratkilometer. Det betyder, at flere mennesker vil kunne udføre internetbaserede handlinger på samme tid – og ikke mindst vil internetbaserede tjenester i offentlige sammenhænge, hvor der er mange mennesker på én gang, også kunne fungere mere effektivt og præcist. Lavere latenstider for gamere

Når det kommer til gaming, er 5G også en længe ventet mulighed for at opnå en langt bedre oplevelse. Responstiden, eller latenstiden, vil nemlig også komme landets mange gamere til gode, og 5G giver muligheden for helt nye spiloplevelser. 

Hvis du har en telefon med mulighed for at koble dig på 5G – og ikke mindst en nogenlunde skærm – vil du nemlig kunne trække de større grafiske spil på din mobiltelefon og ikke udelukkende på computeren derhjemme. Det bliver altså muligt at game, mens man er på farten. Derudover vil det give muligheder for gamere, der ikke har råd til en dyr computer, men har en billigere 5G-kapabel mobiltelefon, som således kan trække de store spil. Bedre lydkvalitet ved opkald

Med 4G fik man muligheden for at foretage opkald via internettet, men mange kan nikke genkendende til, at lyden på disse opkald ikke altid har været i top. Der har været mange udfordringer med skrattende forbindelser og lignende udfordringer – men med 5G-forbindelsen er HD-lyden en prioritet, der vil gøre det til en langt bedre oplevelse at lave langdistanceopkald over wi-fi-forbindelsen. Mobil broadcasting

Det bliver mere og mere populært for privatpersoner såvel som for erhvervsdrivende at broadcaste og sende livemateriale. Det er dog ikke altid, at kvaliteten er i top, og det skyldes ofte internetforbindelsen. Med 5G vil kvaliteten højnes markant, og det muliggør for eksempel, at flere journalister og andre relevante broadcastere kan udgive og udsende materiale i langt højere kvalitet og på den måde skabe en bedre og mere relevant oplevelse for dem, der ser med. 

Bedre muligheder for droner

Droner er ét af tidens store teknologiske vidundere, og med 5G kan droneteknologien også rykke et stort skridt fremad. Dronernes flyvning kan præciseres i langt højere grad, når de kan tilgå 5G-netværket. Dette vil især være en fordel, hvor dronerne nu til dags bliver brugt i kritiske arbejdsfunktioner og -øjemed. De bedste telefoner til 5G

Når først 5G-netværket er rullet ud i hele Danmark, skal du bruge en telefon, der kan modtage 5G, for at kunne være med. Vi har her samlet en liste over nogle af de bedste 5G-telefoner på markedet:  

  • Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 128GB. Telefonen beskrives som den ultimative multimedieenhed, der garanterer dig en knivskarp billedfrekvens, et next generation-kamera, en lynhurtig processor, Super Fast Charge og meget mere. Med 5G-forbindelsen bliver det en unik oplevelse at bruge denne telefon. 
  • Huawei P40 5G 128GB: En telefon, der har et særligt flot design, og som blandt andet er udstyret med et toptunet Leica-kamera, rammeløs OLED-touchskærm, en superhurtig processor og naturligvis muligheden for at benytte 5G-netværket for at udnytte funktionerne til fulde. 
  • Motorola Edge+ 5G 256GB:Motorola har lanceret sit skarpeste bud på en super-smartphone, der også kan føre dig på 5G-netværket. Med et 108 megapixels-kamera, masser af lagerplads og en lang batterilevetid er du godt klædt på til at streame og downloade via 5G-netværket direkte på telefonen.

5G implementering i Danmark 

Ifølge Energistyrelsens plan for implementering af 5G-netværket i Danmark har teleforliget i 2018 lagt kimen til de kommende års udvikling inden for mobilteknologiske muligheder herhjemme. Målsætningen lød fra den daværende Energi-, forsynings- og klimaminister, at Danmark skulle være nogle af de bedste i verden til at håndtere den nye teknologi og udnytte de muligheder, som den giver.  

Det er vedtaget, at overgangen til 5G-netværk skal foregå på en smidig måde. Det vil sige, at overgangen sker løbende og med mulighed for, at mobiloperatørerne kan følge med og styre omkostningerne i forhold til at skulle opsætte og leje nye antennemaster. 

I december 2019 kunne de første forsøge sig med 5G på testbasis. I de større byer samt på store fabrikker blev der åbnet for 5G-netværket i løbet af 2020, og det forventes i løbet af 2021 og 2022, at der vil være 5G-netværk tilgængeligt i alle de områder, hvor der i dag er mulighed for 4G-dækning.Hvorfor tror nogen, at 5G er skadeligt for helbredet? 

I opløbet mod udrulningen af 5G-netværket har der floreret mange rygter på internettet om, at 5G vil have en skadelig effekt på menneskers helbred. Rygterne går på, at såkaldt 5G-stråling kan give kræft og påvirke fostre, så de fødes med fatale genfejl. Men der er ikke nogen videnskabelig dokumentation, som bakker op om disse rygter og påstande. 

Danske forskere og eksperter har forsøgt at tage hånd om rygterne ved at melde ud, at der ikke er nogen studier, der indikerer, at 5G skulle have en mere skadelig effekt end det eksisterende netværk. De henviser også til, at debatten før er blusset op, når der er blevet lanceret ny teknologi, og at man derfor ikke bør frygte 5G-implementeringen af uhensigtsmæssige årsager. 

Den såkaldte 5G-stråling er kommet på tale, fordi 5G-netværket udsender sine signaler igennem en ny og forbedret teknologisk udvikling af radiobølger. Faktisk vil denne udvikling sørge for, at der vil blive udsendt en lavere elektromagnetisk stråling, end det er tilfældet med 4G-netværket i dag. Dette gør sig gældende, fordi der vil være flere 5G-antenner. Radiobølgerne skal derfor ikke bruge den samme energi på at ”rejse” mellem masterne. 

5G-netværket er også af nogen blevet kaldt for et mere bæredygtigt og klimavenligt netværk. Man forventer nemlig, at energiforbruget vil være lavere, og det vil sige, at 5G-netværket kan være helt op til 10 gange mere klimavenligt og grønt end 4G-netværket.


Ved at tilmelde Blue Citys nyhedsbrev siger jeg ja tak, send mig e-mails fra Blue City med nyheder og tilbud. Jeg er opmærksom på, at jeg til enhver tid kan trække mit samtykke tilbage ved at afmelde nyhedsbrevet i de e-mails, jeg modtager. Jeg bekræfter, at jeg har læst Blue Citys privatlivspolitik.