Loading

Den komplette tabletguide

Skrevet af Blue City
Publiceret 28. april 2020

En tablet kan stort set klare de samme arbejdsopgaver, som din bærbare computer kan, men er væsentligt mere mobil. Med en større skærm end en smartphone er den behagelig at sidde med i længere tid ad gangen, og en tablet er således for eksempel ideel for dig, der gerne vil kunne arbejde eller se film, imens du er på farten.

 

En tablet kan benyttes til både arbejde, underholdning og kreativitet og kan benyttes af brugere i stort set alle aldre. Her får du en guide til, hvordan du vælger den perfekte tablet, som imødekommer netop dine behov, krav og ønsker.

Hvad skal du bruge din tablet til?

Du finder i dag et helt hav af forskellige tablets på markedet. De kommer i forskellige størrelser, med forskellige batterilevetider og med forskellige mængder indbygget hukommelse. Når du skal vælge tablet, er det allervigtigste, at du nøje overvejer, hvad du skal bruge din tablet til. Der er stor forskel på behovene alt efter, om du skal bruge din tablet til at redigere film og billeder på, eller du skal bruge den til at læse artikler eller spille spil på.

 

Netop fordi en tablet kan benyttes til mange forskellige arbejdsopgaver, er det ikke muligt at komme med et endegyldigt svar på, hvilken tablet der er den bedste. Det afhænger ganske enkelt af, hvad du skal bruge tabletten til, og hvilke personlige præferencer du har i forhold til for eksempel design og styresystem.

Vi kommer i denne guide til at kigge lidt nærmere på, hvad du skal have for øje, når du køber tablet. På den måde bliver det forhåbentlig lidt nemmere for dig at finde frem til den helt perfekte model.

Når du vælger tablet, skal du blandt andet forholde dig til:

 • Skærmstørrelse
 • Skærmopløsning
 • Intern (og ekstern) hukommelse
 • Mulighed for at isætte SIM-kort
 • Styresystem
 • Batterilevetid

Pris og kvalitet hænger sammen

Eftersom der er rigtig mange forskellige tablets på markedet, findes de naturligvis også i mange forskellige prisklasser. Som med så meget andet gælder det også for tablets, at pris og kvalitet som regel hænger sammen. Jo flere smarte funktioner og kraftig indmad du vil have, des dyrere bliver din tablet også.

Skal din tablet udelukkende bruges til mindre krævende opgaver såsom til at internetshoppe og læse e-bøger på, kræves der ikke det helt store af indmaden. I et sådant tilfælde er der ikke grund til at bruge mange tusinde kroner på den nyeste, mest kraftfulde tablet, der er på markedet, for det har du i virkeligheden slet ikke brug for. Du kan i stedet nøjes med en mindre avanceret – og dermed væsentligt billigere – model, som stadig fuldt ud vil leve op til dine forventninger.

 

Skal du omvendt bruge din tablet til mere krævende opgaver såsom tung billedredigering? Så bør du gå efter en af de kraftige modeller, så du er sikker på, den kan følge med. Det vil som regel betyde, at din tablet stiger i pris, men til gengæld er du også sikker på, den ikke bukker under, når du åbner for eksempel Photoshop.

Når du skal ud at investere i en tablet, er du altså nødt til at fastlægge dit budget ud fra, hvad du påtænker at bruge din tablet til. Skal den kunne klare tunge arbejdsopgaver, nytter det ikke noget at købe en billig tablet, der ikke er kraftig nok til dine behov, for så får du intet ud af den. Skal du omvendt kun bruge din tablet til småopgaver, der ikke kræver alverden, er der ingen grund til at købe den dyreste og mest avancerede model, du kan komme i nærheden af. Du vil med største sandsynlighed ikke komme til at udnytte al den power, din tablet har at byde på, og du betaler dermed for noget, du slet ikke får glæde af.

Hvilket styresystem skal jeg vælge?

Der er mange forskellige producenter af tablets på markedet, men grundlæggende er der kun tre forskellige styresystemer at vælge imellem. Det gælder Apples iPadOS, Googles Android og Microsofts Windows.

Når du skal finde frem til den helt perfekte tablet, er det væsentligt at overveje, hvilket styresystem du gerne vil have på din enhed. Er du i forvejen vant til eksempelvis Android, giver det god mening også at vælge en tablet med dette styresystem. På den måde bliver det nemt for dig at få maksimalt ud af din tablet, og du slipper for at bruge en masse tid på at sætte dig ind i, hvordan brugerfladen fungerer.

Når det kommer til styresystem, skal det også nævnes, at det, i forhold til synkronisering, kan være en fordel at vælge en tablet med samme styresystem, som du har på din smartphone og eventuelt bærbare computer. Med flere enheder fra for eksempel Apple bliver det nemt at synkronisere på tværs, så dine filer er tilgængelige på både smartphone, computer og tablet. Er du i færd med at skrive en mail på din iPad, kan du sågar fortsætte arbejdet på din iPhone, hvis de to er synkroniserede.

 

At vælge en tablet med samme styresystem, som du har på dine andre enheder, kan altså gøre det nemmere at bruge dine enheder i skøn forening. Samtidig slipper du for at skulle vænne dig til en ny brugerflade.

Hvis ikke du har nogen personlige præferencer i forhold til styresystem, kan du have in mente, hvad de forskellige operativsystemer normaltvist får ros for. Dette hænger naturligt sammen med hvilke brands, der står bag tablets med de forskellige operativsystemer. Nedenfor kigger vi lidt nærmere på, hvornår du bør vælge henholdsvis Apple, Android og Windows.

Hvornår skal jeg vælge Apple?

Generelt er brugerne begejstrede for Apples brugerflade, fordi den er stilren, elegant og intuitiv. Er du ny i den elektroniske verden, er en iPad nem at bruge, og du kan nemt organisere dine apps, som det giver mening for dig. Dertil kommer, at det er nemt at dele og sikkerhedskopiere filer igennem iCloud.

Har du i forvejen andre enheder fra Apple, er det let som en leg at synkronisere de forskellige enheder på tværs, så du for eksempel får adgang til de samme applikationer på din iPad, som du i forvejen benytter på din iPhone.

Kigger vi ikke blot på styresystem, men også på selve enhederne, gælder det, at du altid kan være sikker på at få et udsøgt kvalitetsprodukt, når du vælger Apple. Apple går ganske enkelt aldrig på kompromis, når det kommer til kvaliteten, og det kan mærkes, når du får en iPad i hænderne. Fra inderst til yderst er der gjort brug af lækre materialer, som gør en iPad kraftig og effektiv samtidig med, at det gør, at enheden føles fantastisk at bruge og er en fryd for øjet.

 

At Apple altid leverer kvalitet fra inderst til yderst, betyder naturligvis også, at prisen er i den højere ende, hvis du vælger en model fra dette brand. Der er altid tale om et high end-produkt, når du vælger Apple, og derfor er prisen også en anden, end vi ser på en del andre tablets. Samtidig kan man ikke komme uden om, at Apple er et modebrand, hvilket betyder, at du også betaler lidt for brandet i sig selv.

Vil du have et produkt, du ganske enkelt ved virker, og som er intuitivt og lækkert at bruge, er en iPad et godt valg, men du skal være indstillet på at betale noget for brandet.

Af populære iPad-modeller kan vi blandt andet nævne:

 • iPad Pro 11
 • iPad Mini (2019)
 • iPad 10.2

Hvorfor bør jeg kigge nærmere på Android?

I modsætnings til iPads OS, er Android et open source-styresystem. Det vil sige, at enhver tabletproducent kan gøre brug af Android som styresystem, imens det udelukkende er Apple, der kan gøre brug af iPadOS.

Det, at flere forskellige producenter kan gøre brug af Android, betyder, at der er langt flere valgmuligheder, hvis du vil have en Android-tablet, end hvis du partout vil have en iPad fra Apple. De mange valgmuligheder betyder, at du har gode muligheder for at finde en Android-tablet, der specifikt passer til dine behov og krav. Desuden betyder det, at du kan finde tablets i flere forskellige prisklasser, end det er tilfældet med tablets fra for eksempel Apple.

Android-styresystemet er blandt andet kendt for at tilbyde brugeren gode muligheder for at personliggøre brugerfladen. Er du en haj til elektronik, kan du i princippet selv kode styresystemet i din Android-tablet og dermed få det til, til perfektion at møde dine behov og ønsker. Selv hvis ikke du ligefrem vil kaste dig ud i at kode din Android-tablet, gælder det fortsat, at du har gode muligheder for at tilpasse brugerfladen, som det giver mening for dig.

 

Herudover gælder det typisk, at du får rigtig meget tablet for pengene, når du vælger Android. Overordnet set er det en billigere løsning, end en tablet fra Apple er, så er du ikke inkarneret Apple-bruger, kan det være fornuftigt at overveje Android. Særligt hvis du er på udkig efter en billigere tablet, som ikke nødvendigvis behøver at kunne det helt store, kan en Android-model være et fornuftigt valg. Du kan naturligvis også finde high end-modeller med Android som styresystem.

Du finder blandt andet Android som styresystem på populære tablets som Samsung Galaxy Tab,  Samsung Galaxy Note og Huawei MediaPad.

I hvilke tilfælde giver det bedst mening at vælge Windows?

Har du i forvejen en eller flere enheder, der bruger Windows som styresystem, kan det være fornuftigt at overveje ligeledes at investere i en Windows-tablet. En sådan arbejder fortrinligt sammen med dine andre Windows-enheder, og derudover er brugerfladen i vid udstrækning den samme, hvilket naturligvis også kan være en fordel.

Søger du en tablet, der gør det nemt for dig at få noget arbejde fra hånden, er en Windows-tablet et godt valg. En sådan er i høj grad sammenlignelig med en laptop, da du kan udføre alle de samme opgaver på en Windows-tablet, som du kan på en Windows-laptop.

 

I denne sammenhæng skal det nævnes, at du med en Windows-tablet faktisk kan bruge din tablet som en del af dit kontorsetup. Du har mulighed for at tilslutte eksterne skærme, tastatur og mus til din Windows-tablet, hvorved du kan bruge den som motoren i dit setup på kontoret. Er du vant til at arbejde i Office-programmerne, fungerer disse også glimrende på en Windows-tablet, hvilket yderligere gør den til et godt valg, hvis du skal bruge din tablet som et arbejdsredskab. Herudover er Windows-tablets kendte for at give dig gode muligheder for at have flere programmer kørende på samme tid, uden at det nedsætter tablettens ydeevne.

Nogle af de mest populære tablets, som gør brug af Windows som styresystem, er Windows Surface Go og Windows Surface Pro 7. Herudover er tabletcomputerne i serien HP Elite særdeles populære, og det samme gælder Lenovo Miix, som ligeledes kommer med Windows som styresystem. Sværger du til Lenovo ThinkPad, findes der også tablets i denne serie. 

  Fordele ved iPadOS

  Fordele ved Android

  Fordele ved Windows

  • Intuitiv, flot og enkel brugerflade.
  • Du er sikret et kvalitetsprodukt fra inderst til yderst.
  • iCloud giver dig gode muligheder for synkronisering på tværs af enheder.
  • Brugerfladen kan tilpasses specifikt til dig.
  • Android-tablets findes i mange forskellige prisklasser.
  • Du får typisk meget tablet for pengene med Android.
  • Kan bruges som dit primære arbejdsredskab.
  • Kan problemfrit køre Office-pakken.
  • Giver dig mulighed for at have mange programmer kørende på samme tid.

  Hvilke krav har du til din tablets skærm?

  Det er naturligvis ikke blot vigtigt, hvilket styresystem der er på din tablet. De tekniske specifikationer må også siges at spille en temmelig stor rolle, og dem kigger vi nærmere på her.

  Hele pointen med en tablet er, at du med en sådan har en stor skærm at gøre godt med samtidig med, at den er særdeles mobil. Når du skal vælge tablet, er det af afgørende betydning, at du nøje overvejer, hvilke krav du har til selve skærmen. Du skal dels forholde dig til skærmens størrelse og dels til dens opløsning.

  Du kan finde tablets med skærmstørrelser på alt lige fra syv tommer til tocifrede tommemål. Der er altså særdeles gode muligheder for at finde en tablet i en størrelse, der passer dig.

   

  Jo mindre din tablet er, des nemmere er den at have med på farten. Omvendt kan en større skærm give bedre arbejdsvilkår, hvis du for eksempel bruger din tablet til at være kreativ på. En større skærm kan også være en fordel, hvis din tablet i høj grad skal bruges til at streame film og serier på, men kan være svær for et barn at betjene. Der er altså mange overvejelser at gøre sig omkring skærmstørrelse.

  Mange vælger en tablet med en skærm på 10-12 tommer, og medmindre du har nogle særlige behov eller ønsker, er dette sandsynligvis også passende for dig.

  Ud over at du skal kigge på skærmens størrelse, gør du også klogt i at kigge på skærmopløsningen. Denne måles i PPI – pixels per tomme. Jo højere dette tal er, des mere detaljerigt et billede får du på skærmen. Påtænker du primært at bruge din tablet til surfing, er det sandsynligvis knap så vigtigt med et knivskarpt billede. Skal du bruge den til billedredigering, spil eller streaming, er det en klar fordel, at skærmopløsningen er høj.

  Skærmstørrelse

  Under 10 tommer

  10-12 tommer

  12+ tommer

  Fordele

  • Meget mobil
  • God til børn
  • Nem at betjene
  • Et godt allroundvalg
  • Mobil
  • God til streaming
  • God til billed- og videoredigering
  • God til tegning
  • God på kontoret

  Ulemper

  • Der skal zoomes for at se detaljer på eksempelvis billeder
  • Kan være for lille at sidde med i lang tid
  • Kan være både for stor og for lille afhængigt af behov
  • Knap så mobil
  • Kan være for stor til børn

   

  Hvor meget intern (og ekstern) hukommelse har du brug for?

  Skal du opbevare mange filer på din tablet, har du brug for væsentligt mere hukommelse, end du har, hvis du blot skal bruge din tablet til at browse på.

  Vælger du en tablet med for lidt intern hukommelsesplads, risikerer du, at den hurtigt bliver langsom. Du skal i denne forbindelse huske på, at styresystemet i sig selv optager en del af lagringspladsen, og begynder du at lægge eksempelvis videoer over på din tablet, får du hurtigt brugt dine gigabytes.

  Er du i tvivl om, hvor megen intern hukommelse du har brug for, kan det være en fordel at vælge en tablet, der giver dig mulighed for at spæde til med ekstern hukommelse i form af et hukommelseskort. Køber du en iPad fra Apple, kan du ikke isætte et eksternt hukommelseskort, men køber du derimod en Android- eller Windows-tablet, vil det som regel være muligt at give lagringspladsen et boost med et eksternt hukommelseskort.

   

  Skal du bruge din tablet til at køre mere krævende programmer såsom Photoshop, eller påtænker du i udbredt grad at gemme billede-, lyd- og videofiler på den? Så bør du gå efter en enhed med 32 eller 64 GB intern hukommelse – eventuelt fortsat med mulighed for opgradering med hukommelseskort.

  Skal du kun bruge tabletten til småopgaver såsom til at læse e-bøger og finde madopskrifter på, kan du nøjes med mindre, imens du kan have brug for endnu mere plads, hvis du for eksempel arbejder professionelt med billedredigering.

  Hvor længe skal din tablet kunne holde strøm?

  Jo større processor og skærm din tablet har, des kortere tid kan den som regel holde strøm. I forhold til batterilevetid gælder det altså om at lave en afvejning af, om ydeevne eller lang batterilevetid er vigtigst for dig.

  Jo tungere arbejdsopgaver du bruger din tablet til, des hurtigere vil den løbe tør for strøm – akkurat ligesom det er tilfældet med en smartphone. Vil du have fingrene i en tablet med en imponerende ydeevne, vil det altså som regel betyde mindre batterilevetid. Behøver din tablet omvendt ikke at kunne det helt vilde, kan batteriet holde længere.

  Du kan naturligvis også finde modeller, der brillerer i forhold til både ydeevne og batterilevetid, men så er prisen som regel også derefter, så typisk vil du være nødsaget til at gå på kompromis et af stederne.

  Ønsker du at kunne gå på nettet, når du er på farten? 

  Er du i nærheden af Wi-Fi, har du altid mulighed for at være online på din tablet. Ønsker du også at kunne gå på nettet, når ikke du kan tilgå en Wi-Fi-forbindelse, gælder det imidlertid, at du skal have fat i en tablet med plads til et SIM-kort, som kan sikre dig trådløs internetforbindelse, hvor end du går.

  Det er som regel dyrere at købe en tablet, der kan bruge mobildata end en tablet, der udelukkende kan være online via Wi-Fi. Har du ikke reelt brug for, at din tablet kan bruge mobildata, er der naturligvis ingen grund til at have den meromkostning, men samtidig er det også dumt at fravælge, hvis det faktisk er vigtigt for dig at kunne være online hvor som helst.

  Hvilken tablet skal jeg vælge?  

  Som du nok kan fornemme, er der mange overvejelser at gøre sig, når man skal ud at investere i en ny tablet. Med mange forskellige valgmuligheder på markedet kan du helt sikkert finde en model, der imødekommer alle dine behov, krav og ønsker, men samtidig kan de mange valgmuligheder også gøre det svært at indskrænke søgningen.  

  Efter at have læst dette blogindlæg, er du forhåbentlig blevet lidt mere skarp på, hvilken tablet du skal vælge. Hver især har de forskellige modeller deres styrker og svagheder, og hvad, du skal vælge, afhænger således af personlige præferencer, budget, og hvad du skal bruge din tablet til. Den rette tablet for én person er ikke nødvendigvis det rette valg for en anden, og derfor er det også vigtigt, at du har dinebehov for øje, når du vælger tablet.

  Der er ingen grund til at betale for specifikationer, du ikke har brug for, og samtidig er det også træls at få fingrene i en tablet, der ender med ikke at møde dine behov og krav. Sørg derfor for altid nøje at overveje blandt andet hvor stor og kraftig din tablet skal være, hvilket styresystem du foretrækker, og hvor meget lagringsplads du har brug for.

  Køber du din tablet brugt her hos Blue City, gælder det altid, at du kan få den til en særligt skarp pris. Samtidig gør du noget godt for miljøet ved at købe brugt fremfor nyt.